NATISNI PISAVA

Koštunica: Za Srbijo lažna država Kosovo ne obstaja

Demonstracije v Beogradu: Protestniki vdrli v slovensko veleposlaništvo

Avtor: STA

Beograd - Po razglasitvi neodvisnosti na Kosovu je v več mestih v Srbiji prišlo do protestov, ki so se spremenili v izgrede in spopade s policijo.

Po razglasitvi neodvisnosti na Kosovu je v več mestih v Srbiji prišlo do protestov, ki so se spremenili v izgrede in spopade s policijo. Pin It

Protestniki, ki v Beogradu protestirajo proti razglasitvi neodvisnosti Kosova, so danes vdrli v poslopje slovenskega veleposlaništva. Zaradi vdora je zunanji minister Dimitrij Rupel osebno protestiral pri srbskem kolegu Vuku Jeremiću, so sporočili z MZZ. Minister Rupel je zahteval, da srbske oblasti zagotovijo varnost slovenskim diplomatom in drugim slovenskim državljanom. Srbski minister je obljubil ustrezne ukrepe, so še zapisali na MZZ.

Podrobnosti o incidentu niso sporočili, so pa izrazili zaskrbljenost zaradi informacij o nasilju, ki občasno spremlja razglasitev neodvisnosti Kosova. Zaradi incidenta je zunanje ministrstvo nocoj tudi poklicalo na pogovor srbskega veleposlanika v Sloveniji Predraga Filipova.

Zažgali so slovensko zastavo

Zažgali so slovensko zastavo

Protestniki, med katerimi naj bi bilo največ nogometnih navijačev, so na slovensko veleposlaništvo metali kamenje in razbiljali okna. S poslopja zgradbe pa so odstranili zastavo Evropske unije in raztrgali slovensko zastavo.

Razmere se umirjajo


Razmere se medtem že umirjajo. V spopadih med policijo in protestniki, pri katerih naj bi šlo večinoma za nogometne navijače, je bilo ranjenih najmanj 20 ljudi, med katerimi so številni policisti. Med ranjenimi naj bi bil tudi novinar. Najslabše sta jo v srbski prestolnici odnesli dve restavracij verige McDonald's, na katerih s protestniki razbili stekla, vanju pa so metali kamenje, steklenice, pa tudi molotovko.

Napadli so Mercator

Napadli so Mercator

Spopadi med policijo in okoli 500 protestniki, večinoma nogometnimi navijači, so izbruhnili tudi v središču Novega Sada, kjer stoji poslopje slovenskega trgovca Mercator. Poslopje Mercatorja varuje veliko število policistov, medtem ko protestniki prižigajo bakle, premikajo smetnjake in mečejo kamenje.

Nemirno tudi pred ameriškim veleposlaništvom


Do incidentov je danes prišlo tudi pred ameriškim veleposlaništvom v Beogradu, kjer je policiji po spopadih z demonstranti zvečer prav tako uspelo vzpostaviti red, so se pa izgredi nadaljevali na ulicah v središču srbske prestolnice.

V srbskem delu Kosova nekaj manjših 'prask'

V srbskem delu Kosova nekaj manjših "prask"

V Kosovski Mitrovici je pred zgradbami Evropske unije in Združenih narodov odjeknilo nekaj eksplozij, neznani storilci so vrgli ročne bombe, ranjenih in mrtvih ni.

Skupina srbskih veteranov poskušala vdreti na Kosovo


Več sto srbskih vojnih veteranov, ki nasprotujejo neodvisnosti Kosova, je danes v vojaških uniformah poskušalo prečkati administrativno mejo s Kosovom, a jim je kosovska policija to preprečila. Kosovska policija je več sto uniformiranih moških - šlo naj bi za veterane vojne na Kosovu leta 1999, pa tudi za pregnance s Kosova - ustavila na prehodu Merdare, potem ko jim je pohod neuspešno poskušala preprečiti že srbska policija.

Tadić, Koštunica in Nikolić za četrtek napovedali proteste

Tadić, Koštunica in Nikolić za četrtek napovedali proteste

Srbski predsednik Boris Tadić, premier Vojislav Koštunica in vodja Srbske radikalne stranke (SRS) Tomislav Nikolić so se nocoj dogovorili, da bodo srbska vlada in parlamentarne stranke v četrtek organizirale veliko protestno zborovanje proti razglasitvi neodvisnosti Kosova. Protestno zborovanje je minuli teden zahteval SRS. Podrobnosti v zvezi s četrtkovim zborovanjem bodo objavljene naknadno.

Kmalu izredna seja srbske skupščine


Tadić, Koštunica in Nikolić so se strinjali, da se seja srbske skupščine, na kateri naj bi potrdili odločitev srbske vlade o razveljavitvi razglasitve neodvisnosti Kosova, skliče čimprej. Predsednik srbskega parlamenta Oliver Dulić je pred tem danes za ponedeljek ali torek napovedal izredno sejo skupščine.

Pravoslavna cerkev: Osamosvojitev je ničvredno dejanje


Sinoda Srbske pravoslavne cerkve je medtem razglasitev neodvisnosti označila za "ničvredno dejanje" in "dejanje nasilja nad pravom in pravico". To so zapisali v sporočilu za medije po izredni seji sinode.

Koštunica: Za Srbijo lažna država Kosovo ne obstaja

Koštunica: Za Srbijo lažna država Kosovo ne obstaja

Srbski premier Vojislav Koštunica je po razglasitvi neodvisnosti Kosova v nagovoru javnosti danes dejal, da bo Kosovo Srbija, dokler bo obstajal srbski narod. Rusija pa je danes po razglasitvi neodvisnosti od ZN in zveze Nato na Kosovu zahtevala, naj to odločitev "nemudoma" razveljavita.

"Srbija se ni hotela ponižati"


Za Srbijo "ne obstaja lažna država Kosovo na njenih tleh", ki je nastala s kršenjem mednarodnega prava je dejal Koštunica. "Srbija se ni hotela ponižati, spoštovala je pravo in zavračala uklanjanje sili," je dodal. Ob tem je napovedal, da bodo srbska vlada in parlamentarne stranke v prihodnjih dneh po vsej Srbiji organizirale mirne proteste, da bi državljani enotno "povzdignili glas v znak podpore svojim sonarodnjakom na Kosovu".

'Gre za nasilje brez primere'

"Gre za nasilje brez primere"

Srbski premier je še dejal, da so neodvisnost Kosova, to "nasilje brez primere", omogočile ZDA in njihova "nemoralna in destruktivna politika". ZDA so ponižale tudi EU, ki so jo prisilile, da je kršila načela, na katera se sklicuje. "S tem je bila ponižana predvsem EU in ne Srbija," je menil Koštunica.

"Pokazalo se je zakaj so Srbijo razdejale Natove bombe"


Razglasitev neodvisnosti Kosova pod pokroviteljstvom ZDA in EU po besedah Koštunice predstavlja zaključno dejanje politike, ki se je začela z agresijo in bombardiranjem Srbije in se nadaljevala s prihodom sil zveze NATO na Kosovo. "Nikoli se ni tako kot danes pokazala resnica, zakaj so Srbijo razdejale Natove bombe," je še dejal srbski premier.

"Ameriški predsednik, ki je odgovoren za to nasilje, in evropski politiki, ki mu sledijo, bodo s črnimi črkami zapisani v zgodovino Srbije, pa tudi v zgodovino mednarodnega prava," je v današnjem nagovoru še zatrdil Koštunica.

Tadić pozval mednarodno skupnost naj ne prizna Kosova


Srbski predsednik Boris Tadić pa je posvaril pred nepremišljenimi koraki, ki bi lahko ogrozili varnost in življenje Srbov, ki so ostali na Kosovu. Mednarodno skupnost je Tadić pozval, naj ne prizna Kosova.

Jeremić veleposlanikom: Kosovo naj se ne prizna

Jeremić veleposlanikom: Kosovo naj se ne prizna

Srbski zunanji minister Vuk Jeremić je predstavnikom diplomatskega zbora v Beogradu predstavil uradno stališče srbske vlade, da Srbija ne sprejema enostranske razglasitve neodvisnosti Kosova. Ob tem je tudi veleposlanike in vodje diplomatskih misij pozval, naj njihove države neodvisnosti Kosova ne priznajo.

Sporočil jim je tudi, da države, ki bodo priznale neodvisnost Kosova, v prihodnje ne bodo mogle računati na enake odnose s Srbijo. Za srbsko radiotelevizijo je Jeremić tudi izjavil, da obstajajo "izjemno velike možnosti", da Srbiji uspe izboriti, da Kosovo ne bo dobilo članstva v multilateralnih organizacijah.

Dokler bo Srbija članica Ovseja, Kosovo ne bo postalo članica


"Dokler je Srbija članica Ovseja, Kosovo ne bo postal članica te organizacije niti Sveta Evrope", saj se v teh organizacijah odločitve o članstvu sprejema s soglasjem. Suverenost države pa se po besedah Jeremića meri s članstvom v mednarodnih organizacija, kot sta v Evropi Ovse in Svet Evrope. Jeremić je še povedal, da zaradi enostranske razglasitve neodvisnosti Kosova ni bila sklicana samo seja Varnostnega sveta ZN, temveč tudi seja stalnega sveta Ovse in odbora ministrov Sveta Evrope.

Rusija od ZN želi izničenje odločitve o samostojnosti Kosova

Rusija od ZN želi izničenje odločitve o samostojnosti Kosova

Ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin je po koncu posvetovanj članic Varnostnega sveta (VS) v New Yorku dejal, da morajo ZN razglasitev samostojnosti Kosova označiti za nično. Posvetovanj VS ZN se je udeležil tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, ki je kasneje dejal, da resolucija 1244 iz leta 1999, s katero so ZN dobili srbsko pokrajino v upravljanje, ostaja še naprej v veljavi, tam pa ostaja še naprej tudi Misija ZN na Kosovu (UNMIK). Ban Ki Moon se glede Kosova ni opredeljeval.

Belgijski veleposlanik pri ZN Johan Verbeke je prebral izjavo v imenu članic VS Belgije, Francije, Italije, Velike Britanije, Hrvaške, ZDA ter Nemčije. Izjava izraža obžalovanje omenjenih držav, da se VS ZN ni sposoben dogovoriti o poti naprej, vendar je bilo to jasno že več mesecev. "Današnji dogodki predstavljajo zaključek procesa o statusu, ki je izčrpal vse poti do rešitve s pogajanji," pravi izjava.

Sawers: Stvar je šla predaleč za vračanje nazaj


Ruski poskus vračanja duha v steklenico se bo nadaljeval v ponedeljek na izredni seji VS, ki bo predvidoma odprta, na njej pa bo nastopil tudi srbski predsednik Boris Tadić. Po besedah britanskega veleposlanika pri ZN Johna Sawersa je od vseh članic VS le Rusija zahtevala, da se razglasitev samostojnosti Kosova razglasi za nično in čeprav je VS razdeljen glede samostojnosti Kosova, pa naj bi se tudi tiste države, ki ne odobravajo ukrepa Prištine, zavedale, da je stvar šla predaleč za vračanje nazaj.

Foto: Reuters
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Fotogalerija
Naseljeno jezero Inle

Razlogov za pot v Mjanmar je veliko, eden od teh je zagotovo višavsko jezero Inle, ki se v osrednjem delu razteza na 900 metrih nadmorske višine.

Neverjetne stvari, ki se zgodijo v eni samcati sekundi

Ali veste, kolikokrat s krili zamahne čebelica ali koliko ljudi se rodi v eni sami sekundi?

Kako do 1400 evrov mesečne rente za pokojnino?

Naredili smo izračun za tri osebe z različnimi dohodki in življenjskimi slogi: kako bi lahko najbolje oplemenitili svoje premoženje ter privarčevali za pokojnino, študij svojih otrok ali kar tako?

Nova mercedesova zvezda zapeljala Tomaža Kavčiča

Mercedesov Shooting Brake razreda CLA je prepričal tudi mojstra slovenske kulinarike Tomaža Kavčiča.

Festival Izbor za ljubitelje vrhunske kulinarike

V prihodnjih sedmih tednih bomo podeljevali vstopnice za kulinarično-vinski festival Izbor.

Trgujte z delnicami Appla

FXLider je za bralce Planet Siol.net zagotovil 50 evrov, namenjenih za trgovanje s ceno delnic Appla.

Znebite se očal za daljavo in bližino

Če se očal nikakor ne morete navaditi in vas ovirajo pri vsakodnevnih opravilih, se odločite za dolgotrajno rešitev in se jih znebite za vedno.

Razvijamo danes za jutri

Dnevi slovenske informatike 2015 bodo pokazali, da znamo in zmoremo biti uspešni z domačimi idejami doma in v svetu.

Razkrivamo skrivnosti uspešnega marketinga

Vabljeni na Fanfaro, največjo študentsko marketinško konferenco v Sloveniji, ki bo 15. aprila v Ljubljani.

Ujemi Dan za spremembe!

Fotografirajte prostovoljske akcije, ki bodo potekale 28. marca in sodelujte na fotografskem natečaju.

Posebna ponudba za 1. maj

Hotel Histrion * * * * Nočitev/zajtrk že od 57,00 € po osebi. Popusti za otroke, notranji bazeni in wellness center,…

Paket Dvojni plus

Združite elektriko in plin v enem paketu ter ju do konca leta 2016 plačujte po nižji ceni, na eni položnici! Energija Plus

Okna Priba

PVC in ALU okna ter vrata iz visokokavostnih materialov! Preverite!

oglasno sporočilo Zagotavlja