Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 12. 2022,
6.31

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

114

Natisni članek

vojna invazija Rusija Ukrajina

Torek, 20. 12. 2022, 6.31

3 mesece, 2 tedna

300. dan vojne v Ukrajini

Peskov: Rusija v vsej svoji zgodovini ni nikoli nikogar napadla

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

114

300. dan od začetka ruske invazije na Ukrajino. "Spomnimo se tudi zgodovine, saj smo se v zadnjem času lahko prepričali, da Zahod ni ravno dober v poznavanju le te. Rusija v vsej svoji zgodovini ni nikoli nikogar napadla," je danes povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Med drugim je danes ruski predsednik Vladimir Putin ob dnevu ruskih varnostnih služb pohvalil vojake, ki se borijo v Ukrajini, in dejal, da "vsako sekundo tvegajo svoja življenja". "Naši vojaki, ki sodelujejo v okviru posebne vojaške operacije, brez dvoma opravljajo najtežje, odgovorne in nevarne naloge," je dejal Putin in dodal: "Iskreno verjamem, da so vsi heroji."

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov:

20.53 Rusko ministrstvo ocenilo, da je organizacijo Helsinška skupina potrebno likvidirati
19.40 Peskov: Rusija v vsej svoji zgodovini ni nikoli nikogar napadla
18.49 Putin o ruskih vojakih v Ukrajini: Iskreno verjamem, da so vsi heroji
18.37 Steinmeier prosil Šija, naj vpliva na Putina glede Ukrajine
17.27 V Rusiji v požaru na plinovodu tri smrtne žrtve
17.09 Putin: Beloruske pilote usposabljamo za upravljanje letal s "posebnimi bojnimi glavami"
15.12 Zelenski obiskal in nagradil ukrajinske vojake na vzhodni fronti
13.35 Ruski vojak poklical ženo: "Dovolili so, da nas pokoljejo"
12.40 Britanci: Putin poskuša krivdo za neuspešno in krvavo vojno kolektivizirati
9.32 Putin prvič priznal: Položaj je zelo zahteven
7.30 Američani nad šefa Združenih narodov: Popustil si grožnjam Putina
7.00 London ocenjuje, da namerava Moskva moralo vojske okrepiti tudi z glasbo in kulturo

20.53 Rusko ministrstvo ocenilo, da je organizacijo Helsinška skupina potrebno likvidirati

Rusko pravosodno ministrstvo je zahtevalo zaprtje moskovske Helsinške skupine, je danes sporočila ta najstarejša organizacija za zaščito človekovih pravic, ki deluje v državi. Po poročanju tujih medijev gre za še en poskus zatiranja kritičnih glasov v Rusiji.

Več preberite tukaj:

Rusija, Moskva, Kremelj
Novice Rusko ministrstvo zahteva zaprtje moskovske Helsinške skupine

19.40 Peskov: Rusija v vsej svoji zgodovini ni nikoli nikogar napadla

"Pozivam k razumu in k temu, da si sami postavite vprašanje: Kakšen smisel bi imelo, da bi Rusija kogarkoli napadla?" se je za rusko televizijo danes ob dnevu ruskih varnostnih služb in ob 300. dnevu vojne v Ukrajini v Kremlju vprašal Dmitrij Peskov, tiskovni predstavnik Kremlja.

"Spomnimo se tudi zgodovine, saj smo se v zadnjem času lahko prepričali, da Zahod ni ravno dober v poznavanju le te. Rusija v vsej svoji zgodovini ni nikoli nikogar napadla," je povedal Peskov in dodal:

"Rusija, ki je preživela že mnogo vojn, je zadnja država v Evropi, ki bi želela govoriti ali pa uporabiti besedo 'vojna'."

18.49 Putin o ruskih vojakih v Ukrajini: Iskreno verjamem, da so vsi heroji

Ruski vojaki, ki se borijo v Ukrajini, so heroji, je danes po poročanju režimske tiskovne agencije TASS dejal ruski predsednik Vladimir Putin. Putin je ob dnevu ruskih varnostnih služb pohvalil vojake, ki se borijo v Ukrajini, in dejal, da "vsako sekundo tvegajo svoja življenja".

Vladimir Putin | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Naši vojaki, ki sodelujejo v okviru posebne vojaške operacije, brez dvoma opravljajo najtežje, odgovorne in nevarne naloge," je dejal Putin in dodal: "Iskreno verjamem, da so vsi heroji."

Ob koncu nagovora je Putin zaželel veliko uspeha Rusom, ki se borijo v Ukrajini. Včeraj je zvezni varnostni službi (FSB) ukazal okrepitev nadzora nad rusko družbo in mejami, da bi "preprečili tveganja in izdajalce v domovini".

Kot je dodal, naj bi pojav novih groženj povečeval potrebo po večji obveščevalni dejavnosti. Kmalu zatem je v redkih priznanjih, da Rusiji v Ukrajini ni dobro, zatrdil, da so razmere v delno okupiranih regijah, katerih priključitev je Moskva razglasila septembra, "izjemno težke".

18.37 Steinmeier prosil Šija, naj vpliva na Putina glede Ukrajine

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je kitajskega voditelja Ši Džinpinga danes v telefonskem pogovoru zaprosil, naj izkoristi svoj vpliv na ruskega predsednika Vladimirja Putina, da konča vojno v Ukrajini, so sporočili v Berlinu.

Več preberite tukaj:

Vladimir Putin in Xi Jinping
Novice Steinmeier prosil Šija, naj vpliva na Putina glede Ukrajine

17.27 V Rusiji v požaru na plinovodu tri smrtne žrtve

Ob uhajanju plina in posledičnem požaru na ključnem plinovodu na zahodu Rusije, po katerem poteka dobava plina iz Azije v Evropo, so danes umrli trije ljudje, je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočil regionalni guverner Oleg Nikolajev.

"Po prvih informacijah so na kraju v trenutku, ko je prišlo do nesreče, delali štirje ljudje. Žal so trije od njih umrli, ko se je nenadoma vžgal plin. Ena oseba je preživela in je v šoku," je za lokalno televizijo povedal Nikolajev.

Požar, ki so ga po navedbah reševalnih služb že pogasili, je izbruhnil v bližini vasi Jambaktino, ki leži približno 600 kilometrov vzhodno od Moskve in v bližini mesta Kazan.

Na posnetkih, ki krožijo po družbenih omrežjih, je videti veliko ognjeno kroglo, ki je izbruhnila nad hišami in večnadstropnimi stavbami v zasneženi vasi, radovedni prebivalci pa so se približali ognju.

Lokalne reševalne službe so sporočile, da je do uhajanja plina in požara prišlo med načrtovanimi popravili na plinovodu Urengoj–Pomari–Užgorod, ki vodi do ukrajinsko-slovaške meje in je ena glavnih plinskih povezav Rusije s preostankom Evrope.

17.09 Putin: Beloruske pilote usposabljamo za upravljanje letal s "posebnimi bojnimi glavami"

Rusija bo še naprej usposabljala pilote beloruskih zračnih sil za upravljanje bojnih letal, ki so bila prirejena tako, da lahko nosijo "posebno bojno glavo", je včeraj na tiskovni konferenci v Minsku, ki jo je imel z beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, dejal ruski predsednik Vladimir Putin.

"Mislim, da je mogoče nadaljevati uresničevanje predloga beloruskega predsednika o usposabljanju pilotov bojnih letal, ki so že preoblikovani tako, da lahko potencialno nosijo strelivo s posebno bojno glavo," je Putin včeraj dejal na novinarski konferenci, poroča Index.hr.

Putin je poudaril, ZDA že desetletja izvaja podobne ukrepe s svojimi zavezniki v Natu, in dodal, da so "takšni usklajeni ukrepi izjemno pomembni zaradi napetih razmer na zunanjih mejah naših držav".

"Glede na stanje na meji sem z ruskim predsednikom govoril o nekaterih pomembnih podrobnostih vojaškovarnostne situacije," je Lukašenko na tiskovni konferenci komentiral usposabljanje beloruskih pilotov in dodal: "Moram vam povedati, da imamo pripravljena letala. Izkazalo se je, da imamo taka letala še iz časov Sovjetske zveze. Testirali smo jih v Ruski federaciji. Zdaj sodelujemo z Rusi, da usposobimo ekipe, ki bodo lahko letele s temi letali, ki nosijo posebno strelivo."

15.12 Zelenski obiskal in nagradil ukrajinske vojake na vzhodni fronti

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je danes nenapovedano odpravil na kratek obisk v mesto Bahmut v regiji Doneck na vzhodu države, kjer že več mesecev potekajo hudi spopadi med ruskimi in ukrajinskimi silami, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Ukrajinske vojake je obdaril in nagradil z medaljami.

"Predsednik je obiskal položaje na frontni črti ter ukrajinskim borcem podelil medalje in dragocena darila," je za ukrajinsko državno radiotelevizijo Svoboda povedal tiskovni predstavnik ukrajinskega predsednika Sergej Nikiforov.

Zelenski je že pred tem v ponedeljek Bahmut označil za "najbolj vročo točko" na celotni 1.300 kilometrov dolgi frontni črti, navaja dpa. Pred meseci je dejal, da je ruska vojska mesto spremenila v "požgane ruševine".

Odkar je Rusija pred skoraj desetimi meseci začela invazijo na Ukrajino, Zelenski še ni zapustil svoje države. Ob tem je tudi večkrat odpotoval na območja, kjer potekajo spopadi, da bi izkazal podporo ukrajinskim vojakom.

13.35 Ruski vojak poklical ženo: "Dovolili so, da nas pokoljejo"

The Guardian in nekateri drugi tuji mediji so v sodelovanju z ukrajinskim obrambnim ministrstvom začeli objavljati prepise telefonskih pogovorov ruskih vojakov, ki so jih ti opravljali prek nezaščitenih linij. V nadaljevanju vam predstavljamo dva taka pogovora.

Ukrajina, okolica mesta Liman. 8. novembra okoli 15. ure se je ruski vojak odločil, da ne bo spoštoval ukazov svojih poveljnikov, in je po navadnem mobilnem telefonu poklical mater v Rusijo.

"Mama, nihče nas ne hrani," je materi potožil nesrečni ruski vojak. V pogovoru, ki je trajal malo več kot pet minut, je vojak materi omenil tudi pomanjkanje streliva in slabo orožje. "Kje so rakete, s katerimi se je hvalil Putin?" je med drugim vprašal vojak, ki je na koncu pogovora materi obljubil, da ga ne bodo ubili in da se bo vrnil domov. Ali mu je uspelo, ni znano.

Ukrajina, nekje v Donecku. 26. oktobra je ruski vojak poklical ženo. Skupaj s tremi sovojaki je namreč pobegnil s prve bojne linije in vsi so se nagibali k temu, da bi se predali ukrajinskim četam. "Spim v spalni vreči, ves sem moker, zebe me, kašljam, počutim se slabo … Dovolili so, da nas pokoljejo," je dejal vojak. Žena vojaka ni hotela komentirati pogovora, ko so jo poklicali novinarji The Guardiana.

12.40 Britanci: Putin poskuša krivdo za neuspešno in krvavo vojno kolektivizirati

"Predsednik države Vladimir Putin je obiskal poveljstvo ruske vojske, kar je bilo zrežirano srečanje, katerega namen je bil prikaz kolektivne odgovornosti za neuspehe v Ukrajini," so danes zapisali na britanskem obrambnem ministrstvu.

Britanci torej trdijo, da Kremelj poskuša preusmeriti jezo Rusov zaradi krvave in neuspešne vojne v Ukrajini s Putina na njegove vojaške poveljnike.

Glede na omenjeno srečanje, ki je sicer potekalo 16. decembra letos, sta glavni tarči Kremlja za prevalitev krivde obrambni minister Sergej Šojgu in poveljnik ruskih oboroženih sil Valerij Gerasimov.

9.32 Putin prvič priznal: Položaj je zelo zahteven

Ruski predsednik Vladimir Putin je prvič od začetka vojne stanje v okupiranih in anektiranih delih Ukrajine opisal kot "zelo zahtevno". Po njegovih besedah najtežje delo zdaj čaka pripadnike varnostnih sil na okupiranih območjih, ki morajo "storiti vse, da zaščitijo ljudi in njihovo svobodo". Putin poleg zaščite prebivalstva od svojih vojakov in pripadnikov varnostnih agencij pričakuje varovanje infrastrukture, tako energetske kot strateške. Kot še poroča ruski medij RIA Novosti, Putin stavi predvsem na svoje vohune.

Naslednici KGB, agenciji FSB, je dal navodila, da "izkoristi ves človeški kapital, ki ga ima", za večji nadzor ljudi na okupiranih območjih. "Treba je hitro odkriti saboterje, vohune in izdajalce," je dejal Putin. FSB je tudi dal nalogo, da poveča nadzor nad ruskimi mejami.

7.30 Američani nad šefa Združenih narodov: Popustil si grožnjam Putina

Združene države Amerike so generalnega sekretarja Združenih narodov Antonia Gutteresa obtožile, da je popustil grožnjam iz Rusije, poroča Reuters. Gutteres bi po prepričanju Američanov moral v Ukrajino poslati posebno preiskovalno komisijo ZN, ki bi ugotavljala, ali brezpilotni letalniki, ki jih uporablja ruska vojska, res prihajajo iz Irana.

Rusi uporabo iranskih letalnikov zanikajo in menijo, da ZN nimajo mandata za obisk Kijeva, kjer bi lahko mednarodni strokovnjaki preučili ostanke ruskih letalnikov. Medtem pa je Iran priznal, da je Rusom prodajal svoje letalnike, vendar po trditvah Teherana le pred začetkom invazije na Ukrajino.

ZDA, Nemčija, Velika Britanija in Ukrajina trdijo, da je izvoz orožja iz Irana v Rusijo kršitev resolucije ZN in da mora Gutteres ukrepati. "Zelo smo razočarani nad vodstvom ZN, ki je očitno popustilo pod ruskimi grožnjami ter ni opravilo nadzora, za katerega ga je pooblastil Varnostni svet ZN," je včeraj neaktivnost ZN pred varnostnim svetom ZN komentiral namestnik ameriškega veleposlanika Robert Wood.

ZN je še na začetku decembra po trditvah Gutteresa pozorno spremljal dogajanje v Ukrajini. Gutteres je članicam Varnostnega sveta ZN obljubil, da jih bo obvestil takoj ko bodo odkrili kakšne nepravilnosti. Ko pa so Gutteresa včeraj novinarji soočili z očitki Američanov, se je Portugalec pričel braniti, da "ZN še razmišljajo, ali bi v okviru vseh dejavnosti, povezanih z vojno v Ukrajini, poslali posebne preiskovalce zaradi iranskih letalnikov".

7.00 London ocenjuje, da namerava Moskva moralo vojske okrepiti tudi z glasbo in kulturo

Britanske obveščevalne službe ocenjujejo, da namerava Moskva okrepiti moralo ruskih vojakov, ki se borijo v Ukrajini, z glasbo in kulturo. Pred nekaj dnevi naj bi v Moskvi napovedali napotitev na fronto dveh "kreativnih brigad" z opernimi pevci, igralci in cirkusanti, je na enem od družbenih omrežij nedavno objavilo britansko obrambno ministrstvo.

Britanci domnevajo, da bo Rusija kulturno in zabavno ofenzivo združila še z ideološko usmerjenim političnim izobraževanjem ruskih vojakov. V Londonu ob tem dodajajo, da je to med Rusi tesno prepleteno že od sovjetskih časov. Hkrati so v britanski prestolnici izrazili dvom, da lahko Kremelj dejansko okrepi moralo ruskih vojakov.

Največje težave ruske vojske so še vedno veliko število žrtev, slabo vodstvo, težave s plačilom in pomanjkljiva oprema, kreativne brigade pa bodo, kot menijo v Londonu, težko kos tovrstnim izzivom.

Britansko obrambno ministrstvo vse od začetka ruskega vojaškega napada na Ukrajino konec februarja vsak dan objavlja informacije o poteku vojne v Ukrajini, pri čemer se sklicuje na obveščevalne podatke. S tem se britanska vlada zoperstavlja ruski zgodbi in pomaga zaveznikom. Moskva na drugi strani London obtožuje dezinformacijske kampanje, je ob tem poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Vladimir Putin, Aleksander Lukašenko
Novice Lukašenko: Rusija lahko brez nas, a mi ne moremo brez nje
Novice Rusija: Minister Šojgu je obiskal vojake na fronti
Ukrajina- Doneck
Novice "Najhujši spopadi šele prihajajo." Ukrajinci pričakujejo vdor Rusov s severa.
Ne spreglejte