Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 2. 2024,
7.20

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

Natisni članek

satelit jedrsko orožje vesolje Rusija ZDA

Petek, 16. 2. 2024, 7.20

2 meseca, 1 teden

Ameriški kongresniki dobili poročilo o domnevni novi ruski grožnji iz vesolja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32
Jake Sullivan | Jake Sullivan je v četrtek vodilne kongresnike obeh strank seznanil z zaupnimi obveščevalnimi podatki o domnevni veliki grožnji za ameriško nacionalno varnost, za zmogljivosti za napade na satelite z jedrskim orožjem. Analitiki sicer ocenjujejo, da je bolj verjetno, da bi šlo za napravo na jedrski pogon, ki lahko onemogoči ali uniči elektroniko v satelitih, kot za eksplozivno jedrsko orožje. | Foto Reuters

Jake Sullivan je v četrtek vodilne kongresnike obeh strank seznanil z zaupnimi obveščevalnimi podatki o domnevni veliki grožnji za ameriško nacionalno varnost, za zmogljivosti za napade na satelite z jedrskim orožjem. Analitiki sicer ocenjujejo, da je bolj verjetno, da bi šlo za napravo na jedrski pogon, ki lahko onemogoči ali uniči elektroniko v satelitih, kot za eksplozivno jedrsko orožje.

Foto: Reuters

Svetovalec za nacionalno varnost ZDA Jake Sullivan je v četrtek vodilne kongresnike obeh strank seznanil z zaupnimi obveščevalnimi podatki o domnevni veliki grožnji za ameriško nacionalno varnost, pri čemer naj bi šlo za ruske zmogljivosti za napade na satelite z jedrskim orožjem, poroča ameriška televizija ABC.

Poročanje vodilnim kongresnikom ZDA o grožnji, ki ni takojšnja, je bilo predvideno že več dni, vendar je republikanski predsednik odbora za obveščevalne dejavnosti Mike Turner v sredo od predsednika Joeja Bidna javno zahteval, naj s podatkov umakne oznako zaupno, in tako ustvaril nekaj preplaha.

Analitiki v ZDA menijo, da je podpornik nadaljevanja ameriške pomoči Ukrajini s tem skušal omahljive kolege prepričati o ukrepanju, vendar so se ti po odločitvi predsednika predstavniškega doma Mika Johnsona pred potrditvijo pomoči podali na praznični dopust. V ZDA namreč v ponedeljek praznujejo dan predsednika.

Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost John Kirby je medtem v četrtek novinarjem povedal, da je zadeva povezana s protisatelitskimi zmogljivostmi, ki jih razvija Rusija. Zagotovil je, da ne gre za aktivne ali že nameščene zmogljivosti, drugih podrobnosti pa ni razkril.

"Čeprav je ruski razvoj takih zmogljivosti skrb vzbujajoč, ni nobene takojšnje grožnje. Ne govorimo o orožju, ki bi lahko povzročilo fizično uničenje na Zemlji," je dejal John Kirby.  | Foto: Reuters "Čeprav je ruski razvoj takih zmogljivosti skrb vzbujajoč, ni nobene takojšnje grožnje. Ne govorimo o orožju, ki bi lahko povzročilo fizično uničenje na Zemlji," je dejal John Kirby. Foto: Reuters "Čeprav je ruski razvoj takih zmogljivosti skrb vzbujajoč, ni nobene takojšnje grožnje. Ne govorimo o orožju, ki bi lahko povzročilo fizično uničenje na Zemlji," je dejal Kirby. Izrazil je tudi skrb zaradi javnega razkrivanja določenih informacij in posredno kritiziral Turnerja, da je ustvaril medijski vihar.

Televizija ABC navaja dva neimenovana uradnika ameriške vlade, ki sta razložila, da gre za zmogljivost z jedrskim orožjem. Analitiki sicer ocenjujejo, da je bolj verjetno, da bi šlo za napravo na jedrski pogon, ki lahko onemogoči ali uniči elektroniko v satelitih, kot za eksplozivno jedrsko orožje.

V Kremlju so medtem zavrnili trditve o ruskih grožnjah iz vesolja, češ da gre za izmišljotine in za poskus Bele hiše, da bi prepričali ameriške kongresnike, da vendarle odobrijo več sredstev za ukrajinski boj proti Rusiji, poroča Reuters.

Sigmar Gabriel
Novice Bo Nemčija razvila lastno jedrsko orožje?
Vojaška baza Lakenheath
Novice ZDA načrtujejo namestitev jedrskega orožja v Združenem kraljestvu
podvodno jedrsko orožje, Severna Koreja
Novice Severna Koreja preizkuša podvodno jedrsko orožje #video
Ne spreglejte