Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 8. 2013,
10.23

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

1

Natisni članek

kartel vodja aretacija Mehika

Nedelja, 18. 8. 2013, 10.23

8 let, 1 mesec

Aretirali plešastega vodjo Zalivskega kartela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

1

Mehiške oblasti so sporočile, da so aretirale vodjo Zalivskega kartela, kar predstavlja pomemben udarec mamilarskim združbam, ki že leta terorizirajo to državo.

Vojaki so ujeli Maria Ramireza Trevina, "vodjo zločinske organizacije, ki je deloval na severu države", se je glasilo kratko sporočilo notranjega ministrstva.

ZDA so za informacije ponujale pet milijonov dolarjev Ramirez Trevino, znan po vzdevku El Pelon (plešasti), je bil aretiran v kraju Rio Bravo na meji z ameriško zvezno državo Teksas. Star naj bi bil 51 let, vodenje nekoč izredno močnega Zalivskega kartela pa je prevzel po aretaciji Jorgeja Eduarda Costille - El Cossa septembra lani.

ZDA so za informacije, ki bi pripeljale do njegove aretacije, ponujale pet milijonov dolarjev nagrade. Tudi v ZDA je namreč obtožen vrste zločinov, med drugim preprodaje kokaina in marihuane.

Drugi pomemben uspeh v boju proti mamilarskim združbam Potem ko je bil julija aretiran vodja mamilarskega kartela Zetas Miguel Angel Trevino, je to za mehiškega predsednika Enriqueja Peno Nieta drugi pomemben uspeh v boju proti mamilarskim združbam.

Pena Nieto, ki je položaj prevzel decembra lani, je napovedal spremembo strategije v t. i. vojni proti mamilom. Potem ko je bilo v z mamili povezanim nasiljem v Mehiki od leta 2006 ubitih več kot 70 tisoč ljudi, obljublja namreč predvsem zmanjšanje nasilja.

Zetas se bori s kartelom Sinaloa Zalivski kartel je prvotno najemal člane kartela Zetas – odpadnike iz elitnih posebnih enot za boj proti drogam – za "umazane" naloge, a ti so se leta 2010 osamosvojili in se obrnili proti svojim "delodajalcem", nato je sledilo krvavo nasilje.

Zetas se zdaj bori predvsem s kartelom Sinaloa za nadzor nad glavnimi mamilarskimi potmi v ZDA. Kartel Sinaloa vodi Joaquin Guzman - El Chapo, najbolj iskani kriminalec v Mehiki.

Ne spreglejte