Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 4. 2023,
10.23

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,97

32

Natisni članek

nadzor meja

Petek, 14. 4. 2023, 10.23

1 leto

Avstrija razkrila razlog za nadzor na mejah, podaljšala ga bo tudi Nemčija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,97

32

Avstrija meja | Rezultat teh mejnih nadzorov je prijetje več kot 110 tisoč prebežnikov v omenjenem obdobju na avstrijskih in mednarodnih tleh, je še povedal Karner. | Foto Reuters

Rezultat teh mejnih nadzorov je prijetje več kot 110 tisoč prebežnikov v omenjenem obdobju na avstrijskih in mednarodnih tleh, je še povedal Karner.

Foto: Reuters

Avstrijska policija je od maja lani do marca letos prijela 700 tihotapcev ljudi, je na četrtkovi novinarski konferenci na Dunaju dejal avstrijski notranji minister Gerhard Karner. Izrazil je odločenost nadaljevati boj proti organiziranemu kriminalu in tihotapljenju ljudi, pri čemer je kot enega od ključnih dejavnikov navedel okrepljen mejni nadzor. Nadzor na meji z Avstrijo podaljšuje Nemčija, Danska pa ga ukinja na meji s Švedsko. 

Karner je na novinarski konferenci predstavil aktualne ukrepe za boj proti tihotapljenju ljudi. Pri tem je poudaril, da so mejne kontrole skupaj z izvajanjem nadzora na mejnih območjih ključen dejavnik v boju proti tihotapljenju ljudi in nezakonitim migracijam, so zapisali na spletni strani avstrijskega notranjega ministrstva.

Razmere izkoriščala tihotapska mafija

Karner je ob več kot leto dni trajajoči ruski agresiji proti Ukrajini povedal, da je razmere kmalu po začetku izkoristila "tihotapska mafija". Zato so dva meseca po začetku vojne v Ukrajini sprožili "poostreno akcijo", je pojasnil minister, pri čemer je omenil, da so v obdobju kampanje prijeli približno 700 tihotapcev ljudi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Gerhard Karner, avstrijski notranji minister | Foto: Reuters Gerhard Karner, avstrijski notranji minister Foto: Reuters

Omenil je tudi sodelovanje avstrijskih policistov pri izvajanju mejnega nadzora s tretjimi državami, na primer na madžarsko-srbski meji ali v Grčiji.

Nemčija podaljšuje nadzor na meji z Avstrijo, Danska ga ukinja na meji s Švedsko

Nemčija bo od sredine maja za pol leta podaljšala nadzor na meji z Avstrijo, so danes sporočili v Berlinu. Danska bo medtem odpravila nadzor na meji s Švedsko, medtem ko bo ohranila kontrole na meji z Nemčijo, vendar v milejši obliki. Spremembe bodo začele veljati 12. maja, so sporočili v Københavnu.

Nemčija bo za šest mesecev podaljšala nadzor na meji s svojo južno sosedo, saj kmalu ni mogoče pričakovati trajnega upada nedovoljenih migracij v srednjo in zahodno Evropo, je v pismu Evropski komisiji zapisala nemška notranja ministrica Nancy Faeser, v katerega je dobila vpogled nemška tiskovna agencija dpa.

"Skrb vzbujajoče je, da je bilo leta 2022 število nedovoljenih migracij, odkritih na zunanjih mejah EU, najvišje po letu 2016," je opozorila v pismu ministrica in dodala, da je bila Nemčija lani znova glavna ciljna država migrantov v Evropi.

Zaradi naraščajočega števila migrantov so se nastanitvene razmere v nemških zveznih deželah in občinah še zaostrile. Zato se čuti primorana, da z 12. majem za nadaljnjih šest mesecev odredi nadzor na notranjih mejah EU na glavni poti nedovoljenih migracij v Nemčijo, je navedla Faeserjeva.

Dansko pravosodno ministrstvo pa je danes sporočilo, da bodo odpravili nadzor na meji s sosednjo Švedsko. Glede mejnega nadzora z Nemčijo pa je pojasnilo, da se želi policija v prihodnje bolj osredotočiti na boj proti čezmejnemu kriminalu namesto na vstopne kontrole. Voznike in tiste, ki potujejo na počitnice iz Nemčije, naj bi preverjali manj pogosto. Tako prilagojene mejne kontrole z Nemčijo bodo sprva veljale do 11. novembra letos, še navaja dpa.

Tanja Fajon
Novice Fajonova avstrijskemu kolegu: Ne želimo zaostrovati prehoda meje
Peter Kaiser
Novice Kaiser: Za podaljšanje mejnega nadzora s Slovenijo ni pravega razloga
Avstrijska policija
Novice MZEZ: Avstrijsko podaljšanje nadzora na meji je nesprejemljivo

Pred dnevi so napovedali nadzor

Avstrija je sicer pred dnevi napovedala, da bo znova podaljšala nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko za pol leta. Karner je za avstrijski radio ob tem pojasnil, da je podaljšanje nujno zaradi velikega migracijskega pritiska, saj nadzor na zunanjih schengenskih mejah naj ne bi deloval.

Avstrija, ki je nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko prvič uvedla že leta 2015 na vrhuncu begunske krize, nato pa ga vsakega pol leta podaljšala za šest mesecev, je mejni nadzor nazadnje podaljšala novembra lani, in sicer do 11. maja letos.

Dunaj je medtem Evropsko komisijo tudi uradno obvestil o svoji nameri za podaljšanje nadzora na meji s Slovenijo in Madžarsko.

Ne spreglejte