Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 11. 2020,
14.07

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

2

Natisni članek

Azerbajdžan Armenija spopadi Gorski Karabah

Nedelja, 8. 11. 2020, 14.07

3 leta, 6 mesecev

Alijev: Osvojili smo pomembno mesto v Gorskem Karabahu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

2

Gorski Karabah | Azerbajdžanske sile so po navedbah uradnega Bakuja zasedle strateško pomembno mesto Šuša v Gorskem Karabahu. | Foto Reuters

Azerbajdžanske sile so po navedbah uradnega Bakuja zasedle strateško pomembno mesto Šuša v Gorskem Karabahu.

Foto: Reuters

V sporni južnokavkaški pokrajini Gorski Karabah, kjer že več tednov potekajo spopadi, so se znova zaostrili boji za strateško pomembno mesto Šuša, so danes sporočile tamkajšnje oblasti. Azerbajdžanski predsednik Ilham Alijev pa je danes sporočil, da so azerbajdžanske sile zasedle to drugo največje mesto v pokrajini.

"Z velikim ponosom in veseljem sporočam, da je bilo mesto Šuša osvobojeno izpod armenske zasedbe," je sporočil azerbajdžanski predsednik Ilham Alijev. Šuša, drugo največje mesto v Gorskem Karabahu, leži 15 kilometrov južno od prestolnice Stepanakert in je strateškega pomena za obe strani. Celo oblasti Gorskega Karabaha so pred časom sporočile, da bi izguba Šuše lahko pomenila poraz v boju za celotno pokrajino, poroča STA.

Alijev: Osvojili smo strateško pomembno mesto

"Šuša pripada nam! Karabah pripada nam!" je po poročanju medijev v Bakuju dejal Alijev. Današnji dan se bo po Alijevih besedah zapisal v zgodovino azerbajdžanskega naroda kot dan, "ko smo se vrnili v Šušo". V Erevanu se na trditve iz Bakuja do zdaj še niso odzvali. Armenske oblasti so poročale zgolj o silovitih spopadih okoli Šuše, ki se nadaljujejo tudi danes.

"Šuša pripada nam! Karabah pripada nam!" je po poročanju medijev v Bakuju dejal azerbajdžanski predsednik Ilham Alijev. | Foto: Reuters "Šuša pripada nam! Karabah pripada nam!" je po poročanju medijev v Bakuju dejal azerbajdžanski predsednik Ilham Alijev. Foto: Reuters

Oblasti Gorskega Karabaha so poročale tudi o silovitem raketnem obstreljevanju Stepanakerta, do katerega je ponoči prišlo z azerbajdžanske strani. V mestu so večkrat sprožili sirene za zračni alarm, je poročala dpa. "Z branilci naše domovine stojimo do konca," je sporočil vodja Gorskega Karabaha Araik Arutjunjan in dodal, da se bodo borili do smrti.

Spopadi se kljub premirju nadaljujejo

Spopadi v Gorskem Karabahu med armenskimi separatisti in azerbajdžanskimi silami so izbruhnili konec septembra in se kljub dogovoru o prekinitvi ognja nadaljujejo. Spor glede Gorskega Karabaha, ki si ga lastita tako Armenija kot Azerbajdžan, sega v 90. leta prejšnjega stoletja oziroma v čas razpada Sovjetske zveze. Območje, kjer živijo pretežno Armenci, je pod nadzorom Armenije, je pa mednarodnopravno del Azerbajdžana.

Ne spreglejte