Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 6. 2023,
11.22

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Albin Kurti Aleksandar Vučić Josep Borrell Srbija Kosovo

Petek, 16. 6. 2023, 11.22

11 mesecev, 1 teden

Borrell napovedal krizni sestanek v Bruslju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Josep Borrell | O tem, kako umiriti napetosti med državama, se bo s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem in kosovskim premierjem Albinom Kurtijem pogovarjal tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. | Foto Reuters

O tem, kako umiriti napetosti med državama, se bo s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem in kosovskim premierjem Albinom Kurtijem pogovarjal tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Foto: Reuters

ZDA so po srbski aretaciji treh kosovskih policistov v četrtek pozvale Kosovo in Srbijo k takojšnji umiritvi napetosti, od Beograda pa zahtevale tudi brezpogojno izpustitev priprtih policistov, poročajo srbski in kosovski mediji. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je voditelja obeh držav povabil na krizni sestanek v Bruselj.

Aleksandar Vučić
Novice Po aretaciji kosovskih policistov Priština zaostrila nadzor na meji s Srbijo

ZDA so obe državi pozvale k takojšnji umiritvi napetosti in k temu, da sledita načrtu Evropske unije za izhod iz krize, je sporočil tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller.

Predlog EU vsebuje tri zahteve. Prva je umiritev razmer, druga takojšnja ponovna izvedba lokalnih volitev v štirih večinsko srbskih občinah na severu Kosova, tretja pa vrnitev k dialogu za normalizacijo odnosov med Beogradom in Prištino pod okriljem EU.

Priština mora po besedah Millerja umakniti tudi policijske enote s severa države in zagotoviti, da novoizvoljeni župani, etnični Albanci, v štirih občinah na severu Kosova z večinsko srbskim prebivalstvom svoje naloge začasno opravljajo v drugih prostorih, ne v občinskih stavbah.

Od Beograda ZDA pričakujejo "brezpogojno izpustitev treh kosovskih policistov, ki jih je pridržala Srbija".

Na State Departmentu so ponovili, da ZDA obsojajo nasilje nad Natovimi silami Kfor, pripadniki policije in novinarji. Obenem so sporočili, da v ZDA v tem trenutku nočejo govoriti o morebitnih sankcijah, temveč so osredotočeni na umiritev napetosti.

Krizni sestanek Borrella, Vučića in Kurtija 

O tem, kako umiriti napetosti med državama, se bo s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem in kosovskim premierjem Albinom Kurtijem pogovarjal tudi Borrell. "Vidimo, da se razmere nenehno zaostrujejo in da smo spet v položaju upravljanja krize. Obe strani bom pozval na krizni sestanek v Bruselj prihodnji teden," je napovedal v četrtek.

Razmere na severu Kosova so se znova močno zaostrile, potem ko je srbska policija ob meji s Kosovom v sredo aretirala tri oborožene pripadnike specialne enote kosovske policije. Beograd trdi, da so jih aretirali globoko na ozemlju osrednje Srbije, medtem ko Priština zatrjuje, da so jih ugrabili v občini Leposavić na ozemlju Kosova.

Priština je posledično zaostrila nadzor na meji s Srbijo in jo zaprla za tovornjake z blagom iz Srbije. Prepoved prehajanja meje zanje in poostren nadzor po poročanju srbske nacionalne televizije RTS veljata tudi danes, zaradi česar na mejnih prehodih med državama nastajajo veliki zastoji.

Nove napetosti na severu Kosova so se začele konec maja, ko so novoizvoljeni župani v štirih občinah poskušali ob pomoči kosovske policije vstopiti v občinska poslopja. Izbruhnili so spopadi s kosovskimi Srbi, ki so temu nasprotovali, pa tudi s pripadniki Kforja, ki so poskušali umiriti razmere.

V eni od štirih občin, Zubinem Potoku, so po poročanju Tanjuga kot okrepitev Kforja danes zjutraj že opazili turški kontingent. Nato je namreč na sever Kosova v začetku meseca napotil približno 700 dodatnih vojakov, med katerimi je okoli 500 pripadnikov turške vojske. Za okrepitve so se v zvezi Nato odločili, potem ko je bilo v spopadih med kosovsko policijo in srbskimi protestniki ranjenih tudi 30 pripadnikov Kforja.

Kosovo protesti
Novice Severno Kosovo: Shod v podporo aretiranemu kosovskemu Srbu
Kosovo, KFOR
Novice EU sprejela politične in finančne ukrepe proti Kosovu
Nataša Pirc Musar
Novice Pirc Musarjeva v Beogradu z Vučićem
Ne spreglejte