Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 9. 2019,
7.04

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,42

9

Natisni članek

Velika Britanija Boris Johnson brexit parlament

Sreda, 4. 9. 2019, 7.04

4 leta, 8 mesecev

Britanski poslanci preprečili načrte Johnsona za brexit

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,42

9

Boris Johnson | Foto Reuters

Foto: Reuters

Britanska poslanska zbornica je podprla zakonodajni predlog za preprečitev brexita brez dogovora. Britanski premier Boris Johnson je v odziv na to že vložil predlog za razpis predčasnih volitev 15. oktobra, ki pa so ga poslanci zavrnili. Evropska komisija pa je posvarila pred krepitvijo tveganja britanskega izstopa brez dogovora.

Britanski poslanci so v zadnjem branju potrdili nekoliko spremenjen zakon za preprečitev brexita brez dogovora. Za je glasovalo 327 poslancev, proti pa 299. Zdaj mora zakon obravnavati še lordska zbornica.

Johnson bo moral zaprositi za preložitev, v kolikor dogovora ne bo

Predlog zakona za preprečitev brexita brez dogovora od Johnsona zahteva, da EU zaprosi za preložitev britanskega izstopa, ki je trenutno predviden 31. oktobra, če z EU ne bodo dosegli novega dogovora. Sprejeli so tudi dopolnilo k zakonu, ki zahteva preložitev izstopa, zato da bi poslanci lahko glasovali o različici izstopnega sporazuma, o kateri so se maja dogovorili laburisti in konservativci.

Poslanci zavrnili predčasne volitve

Premier je v prvem odzivu povedal, da so se s potrditvijo tega zakona "dejansko končala pogajanja z EU". Zakon ga bo po njegovih besedah prisilil v to, da se preda EU. "Tega ne bom storil in jasno je, da za državo obstaja samo ena pot naprej," je dejal. "Po mojem mnenju in mnenju te vlade morajo biti v torek, 15. oktobra, volitve," je poudaril v razpravi o predlogu za razpis predčasnih volitev. A so poslanci ta predlog zavrnili.

Britanski parlament | Foto: Reuters Foto: Reuters

Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je zavrnil premierjev predlog. "Potrdimo ta zakon (za preprečitev brexita) in pridobimo potrditev kraljice, nato pa bomo podprli volitve, da ne bomo izstopili brez dogovora," je poudaril.

Pred tem je minister za brexit laburistične vlade v senci Keir Starmer povedal, da vodstvo stranke ne bo podprlo volitev, dokler se London in Bruselj ne bosta dogovorila za preložitev izstopa. To pomeni, da predlog za 15. oktober ni mogoč.

Škotska premierka in vodja Škotske nacionalne stranke (SNP) Nicola Sturgeon je medtem druge opozicijske stranke pozvala, naj "poskušajo izsiliti volitve", potem ko bo zakon za preprečitev brexita brez dogovora sprejet, a pred prekinitvijo dela parlamenta.

Začasno prekinitev dela parlamenta je pretekli teden predlagal Johnson. Začela se bo med 9. in 12. septembrom, končala pa 14. oktobra, torej le dva tedna pred predvidenim izstopom.

Sodnik Raymond Doherty na sodišču v Edinburgu je sicer v sredo razsodil v prid odločitvi britanskega premierja o začasni prekinitvi dela britanskega parlamenta. Zavrnil je zahtevo, naj razsodi, odločitev nezakonita. Po njegovem mnenju sicer Johnson s svojo odločitvijo ni kršil vladavine prava.

Poslanka Škotske nacionalne stranke (SNP) Joanna Cherry, ki je med vlagatelji tožbe, je v odzivu sporočila, da se zdi da so izgubili. Napovedali so tudi pritožbo. Britanska vlada je medtem pozdravila odločitev sodnika. Izrazili so upanje, da tisti, ki skušajo po sodni poti ovirati vlado, to vzamejo na znanje in umaknejo tožbe.

EU opozarja, da časa ni več na pretek

Evropska komisija je medtem v šestem in predvidoma zadnjem svežnju ukrepov v okviru priprav na brexit brez dogovora znova opozorila, da malo časa, ki ostaja do predvidenega brexita, in politični položaj na Otoku povečujeta tveganje izstopa brez dogovora.

Nadgradila je dosedanje nasvete, usmeritve in ukrepe. Novost je predlog, da naj bosta evropski solidarnostni sklad in evropski globalizacijski sklad na voljo v podporo podjetjem in delavcem, ki bi jih brexit brez dogovora najbolj prizadel. Predloge morajo podpreti še članice unije in Evropski parlament.

O burnem dogajanju v Londonu pa pravi le, da je stališče EU trdno. EU se je sicer še vedno pripravljena pogovarjati z britanskim premierjem, če bo prišel s konkretnimi predlogi, skladnimi z ločitvenim sporazumom.

EU ne vidi alternative za mejo na Irskem

Nadaljevali so se tudi tehnični pogovori komisije in Johnsonovega svetovalca za brexit Davida Frosta, na katerih preučujejo možnosti alternativne ureditve, je še povedala govorka komisije Mina Andreeva. A alternative varovalu za preprečitev trde meje na irskem otoku in ohranitev velikonočnega mirovnega sporazuma v EU trenutno ne vidijo, ponavljajo v Bruslju. Varovalo želi Johnson odstraniti iz ločitvenega sporazuma, ker zanj pomeni ujetost Velike Britanije v EU.

Britanska centralna banka Bank of England je sicer sporočila, bo imel brexit brez dogovora milejše posledice od prvotnih ocen, objavljenih novembra lani. Deležniki so se namreč na posledice morebitnega trdega brexita bolje pripravili.

Potem ko je Bank of England sprva napovedovala osemodstotni padec BDP v primeru brexita brez dogovora, bo ta po najnovejših izračunih 5,5-odstoten. Brezposelnost, ki je trenutno pri 3,8 odstotka in s tem najnižje v 45 letih, naj bi se zvišala na sedem odstotkov. Sprva je britanska centralna banka napovedovala dvig na 7,5 odstotka.

Aktivnost britanskega gospodarstva se je sicer avgusta zmanjšala, kar analitiki pripisujejo negotovostim, povezanim z brexitom.
Ne spreglejte