Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Petek,
19. 9. 2014,
14.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Španija nepremičnine Velika Britanija

Petek, 19. 9. 2014, 14.00

8 let

Britanska invazija na španske nepremičnine

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Španijo je v brezno krize povlekel pok nepremičninsko-gradbenega balona. S počasnim okrevanjem pirenejske države pa se spet postavlja na noge tudi njen nepremičninski trg.

Med vrhuncem nepremičninskega buma v letih 2006 in 2007 so Španci kupili okoli 900 tisoč stanovanj na leto. Kar 45 španskih bank je ponujalo stanovanjska posojila, tudi tistim, ki niso bili posojilno sposobni, piše ameriški poslovni tednik Bloomberg Businessweek.

Mednarodna pomoč reši bankrotirano Španijo Nato je sledil pok nepremičninsko-gradbenega balona. Ta je potopil španske banke in sprožil številne prisilne izselitve ljudi, ki niso mogli več odplačevati stanovanjskih posojil. Španske banke je nad gladino spet potegnila 41 milijard evrov vredna mednarodna pomoč iz mehanizma ESM.

Ko je zaradi krize izginilo povpraševanje po stanovanjih, je bilo v Španiji 1,7 milijona novih, že uporabljenih ali nedokončanih stanovanjskih nepremičnin, pravi Fernando Rodriguez de Acuna, analitik pri madridski svetovalni agenciji za nepremičnine Acuna & Asociados.

Cene nepremičnin padle za polovico Cene stanovanj so v primerjavi z vrhom nepremičninskega balona leta 2007 v povprečju padle za okoli 47 odstotkov, pojasnjuje Juan-Fernandez Aceytuno, vodja Sociedad de Tasacion , organizacije za ocenjevanje vrednosti nepremičnin.

Toda po najhujši krizi na stanovanjskem trgu v španski zgodovini so se letos spet pojavili prvi znaki okrevanja. Število prodanih stanovanj je v prvem letošnjem četrtletju poskočil za 48 odstotkov.

Banke spet posojajo denar za nakup nepremičnin, a so tokrat previdnejše Na povečanje nakupov je vplivalo to, da so španske banke spet začele posojati denar za nakup stanovanj. Odobritve stanovanjskih posojil so tako spet začele rasti marca letos. Ker so cene še vedno precej nižje v primerjavi s predkriznim časom, lahko številni Španci lažje kupijo stanovanje.

Vendar so banke tokrat previdnejše in posojajo denar le tistim Špancem, ki sposobni odplačevati posojilo, pravi Jesus Encinar, ustanovitelj nepremičninske spletne strani Idealista.com.

Skoraj polovice praznih stanovanj ne bo mogoče prodati Najhitreje okrevata dve gospodarsko najmočnejši španski mesti: Barcelona in Madrid. V katalonski prestolnici so se tako v prvem letošnjem četrtletju v medletni primerjavi cene nepremičnin povišale za 1,5 odstotka.

Toda položaj na nepremičninskem trgu kljub okrevanju le ni tako rožnat. Kot opozarja Acuna, okoli 40 odstotkov španskih neprodanih nepremičnin ne bo našlo kupca v prihodnjih desetih letih, in sicer zato, ker so zgrajene na neprivlačnih lokacijah, premalo udobne in ker je veliko Špancev nezaposlenih, zaradi česar ne morejo dobiti stanovanjskih posojil.

Visoka brezposelnost ovira še boljše okrevanje trga nepremičnin Trenutno je v Španiji 25 odstotkov nezaposlenih, ker je druga najvišja stopnja brezposelnosti v evroobmočju. Pred pirenejsko državo je samo še Grčija.

Ena od Špank, ki ne more dobiti stanovanjskega posojila, je tudi Irene Congalves, 39-letnica iz La Corune na severu Španije. Ko je pred 18 meseci izgubila službo prodajalke v trgovini z oblačili, se je bila prisiljena vrniti k materi.

Britanci in španske nepremičnine Tudi ko je bila zaposlena, je spadala med mil-euristas, kot Španci rečejo zaposlenim, ki zaslužijo okoli 1.000 evrov na mesec. Ves zaslužek je porabila za hrano, najemnino in prevoz, na koncu meseca ni mogla ničesar privarčevati. Po podatkih španskih statistikov okoli 30 odstotkov Špancev zasluži manj kot 1.216 evrov na mesec.

Španija je sredozemska država s toplim in prijetnim podnebjem, zato je veliko kupcev nepremičnin prihajalo tudi iz tujine. Med njimi je bilo največ Britancev, ki so nepremičnine kupovali zlasti v 90. letih prejšnjega stoletja in na začetku tega stoletja, piše britanski časnik The Telegraph.

Britanski upokojenci na veliko kupujejo nepremičnine Kriza pa je številne Britance odgnala, okoli 90 tisoč jih je sredozemsko državo zapustilo samo lani. Toda na drugi strani se številni drugi Britanci zaradi padca cen nepremičnin in močnega funta odločajo za obratno smer – za nakup nepremičnin v Španiji.

Večinoma gre za upokojence, ki poceni nakupujejo španske nepremičnine, ki jih banke rade volje čim prej prodajo. Po podatkih nepremičninske agencije Viva, ki ima sedež na Costa del Sol, je bilo lani kar 42 odstotkov njihovih strank Britancev, večinoma starih od 40 do 60 let. Povprečna vrednost nepremičnine, ki jo prodajo, je okoli 230 tisoč evrov, kar je od 50 do 60 odstotkov manj kot v času nepremičninskega balona.

Ne spreglejte