Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 2. 2019,
21.39

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,43

4

Natisni članek

Jeremy Hunt Slovenija veleposlaništvo

Ponedeljek, 25. 2. 2019, 21.39

5 let, 3 mesece

Britansko veleposlaništvo v Sloveniji je pojasnilo Huntovo izjavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,43

4

Jeremy Hunt | Foto Reuters

Foto: Reuters

Britansko veleposlaništvo v Sloveniji je pojasnilo izjavo britanskega zunanjega ministra Jeremyja Hunta o Sloveniji kot nekdanjem sovjetskem vazalu. Kot so pojasnili, je minister tako opozoril na občudovanja vredno pot, ki jo je Slovenija naredila od razglasitve neodvisnosti.

"Ključno ministrovo sporočilo je bilo, da je Slovenija od neodvisnosti prehodila občudovanja vredno pot, da smo ponosni, da sodelujemo kot partnerji, in se veselimo nadaljevanja tega partnerstva po brexitu," so zapisali.

Besede britanskega zunanjega ministra ob četrtkovem obisku v Ljubljani po pogovorih s slovenskim kolegom Mirom Cerarjem so razburile slovensko javnost, o nerodni izjavi so se konec tedna razpisali tudi britanski mediji.

Jeremy Hunt
Novice Slovenijo označil za sovjetski satelit: je v ozadju spet zamenjava s Slovaško?

Cerar sporočil, da ga bo podučil o slovenski preteklosti

Minister Cerar je zato v nedeljo sporočil, da bo britanskega kolega ob prvi priložnosti prijateljsko podučil o slovenski preteklosti.

Poudaril je, da je minister Hunt na delovnih pogovorih izrekel pohvalo gostiteljici in Slovenijo označil kot primer "vzorčne države" ter pri tem poudaril pomen njenega uspešnega prehoda iz države naslednice nekdanje Jugoslavije v demokratično, razvito državo, ki je postala polnopravna država Evropske unije.

V pogovorih delegacij je o Sloveniji govoril kot o državi partnerici, s perspektive Združenega kraljestva kot enega od arhitektov miru po drugi svetovni vojni. "Zato se med njegovim javnim nastopom na srečanju z novinarji nisem želel odzvati in ga kot gosta prekinjati," je poudaril Cerar in dodal, da je žal pri mnenju o sovjetskih vazalih šlo za neustrezen in napačen izraz.

Ne spreglejte