Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 1. 2015,
9.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

čebula

Torek, 6. 1. 2015, 9.50

8 let

Čebula, najbolj globalno živilo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Čebulo gojijo v dvakrat več državah kot pšenico, v Indiji pa povzroča celo politične pretrese.

Čebula je eno tistih živil, ki je tako samoumevno, da mu ne posvečamo veliko pozornosti. A je zanimivo ena izmed rastlin, ki je v večini držav pridelajo toliko, kot je porabijo, se pravi, da je večina svetovnih držav, kar zadeva čebulo, samooskrbnih.

Tako je tudi pri nas. Čeprav v trgovinah lahko kupimo čebulo iz drugih držav, je v Sloveniji letno pridelamo skoraj 3.000 ton, kar je več, kot je porabimo. A kljub temu se je zgodilo, da je leta 2009 ptujskim pridelovalcem propadlo 30 ton čebule, ker je trgovci niso hoteli odkupiti, saj so raje prodajali cenejšo tujo čebulo. Vsekakor pa sta tako ptujska rdeča čebula kot belokranjska cenjeni domači sorti.

Največ kilogramov čebule pojedo Libijci Po podatkih Združenih narodov je na svetu s čebulo zasajenih več kot tri milijone in pol hektarjev, gojijo pa jo v 175 državah sveta. Od tega je le osem odstotkov vzgojene čebule namenjene mednarodni trgovini. Kor rečeno: v večini držav jo gojijo za domačo porabo, kar je nenavaden fenomen. V svetu v tonah pridelamo dvakrat več čebule kot pšenice.

Sicer je največja pridelovalka čebule Kitajska, za njo pa so Indija, ZDA, Egipt, Iran, Turčija in Pakistan. Med porabniki je na prvem mestu Libija, kjer na leto prebivalec poje skoraj 33 kilogramov čebule. Skoraj toliko je poje tudi povprečen Albanec, tik za Albanci pa so Tadžiki, ki je pojedo 30 kilogramov na prebivalca. Med države, kjer so veliki ljubitelji čebule, spadata še Uzbekistan in Alžirija, prav poseben status pa ima Indija, kjer je čebula lahko celo stvar politične debate.

Nadzorovane cene čebule v Indiji Če se namreč v Indiji poveča cena čebule, bo to kaj hitro povzročilo težave. Po navedbah BBC so celo indijske volitve povezane s ceno čebule. Leta 1998, na primer, se je po padcu vladajoče stranke BJP cena čebule na indijskem trgu povečala.

Pred štirimi leti je morala zaradi protestov ob povečanju cene čebule posredovati indijska vlada, ki je prepovedala izvoz indijske čebule, da bi ohranila nizko ceno na domačem trgu. Eden prvih ukrepov novega aktualnega indijskega premierja Narendra Modija je bila vladna določitev najnižje cene za izvoz indijske čebule, da bi zavarovala domači trg in lažje nadzorovala inflacijo.

Zgodovina čebule sicer ni popolnoma znana. Znanstveniki predvidevajo, da uporaba čebulnic v kulinariki izhaja iz osrednje Azije. Najstarejši zapisi jedi s čebulo so mezopotamski klinopisi, stari 4.000 let. Z njo so trgovali na svileni cesti in od tedaj skoraj ni kuharske knjige na svetu, v kateri ne bi uporabili čebule. Čebula je brez konkurence najbolj globalno živilo.

Ne spreglejte