Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 3. 2009,
13.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 5. 3. 2009, 13.03

8 let

Češki politiki nervozni zaradi orožarske afere

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Avstrijske oblasti so zaradi suma podkupovanja in pranja denarja v zvezi s češkim nakupom lovcev švedskega podjetja Saab aretirale vplivnega avstrijskega lobista Alfonsa Mensdorff-Pouillyja.

Vplivni lobist orožarske industrije Mensdorff-Pouilly je sedaj v preiskovalnem zaporu. Kot pišejo češki mediji, je njegova aretacija povzročila nervozo pri več čeških politikih. Soprog ministrice prejel 13 milijonov evrov Soprog nekdanje avstrijske ministrice Marie Rauch-Kallat naj bi od britanskega podjetja British Aero Space (BAE), ki izdeluje švedske lovce Gripen, po različnih poteh prejel 13 milijonov evrov, pri čemer naj bi šlo za "nenaslovljena izplačila". V zvezi s katerimi posli so bila ta izplačila BAE nakazana, je zaenkrat predmet preiskave, a kot piše avstrijska tiskovna agencija APA, bi bili lahko deli te vsote uporabljeni za izplačilo podkupnin. Na avstrijskem državnem tožilstvu so tudi potrdili, da obstaja sum, da je Mensdorf-Pouilly med zaslišanjem predložil ponarejene račune, s katerimi je želel utemeljiti izplačila. Prav zaradi tega so preiskovalci v nedeljo dosegli izdajo zapornega naloga zaradi nevarnosti ponovitve kaznivega dejanja in vplivanja na morebitne sostorilce in priče.

V afero se je vključila tudi češka policija Po njegovi aretaciji se je v korupcijsko afero glede češkega nakupa švedskih lovcev s preiskavo vključila tudi češka policija. Tiskovna predstavnica protikorupcijske enote policije je za češko tiskovno agencijo ČTK povedala, da je preiskava o nakupu lovcev s strani češke vlade leta 2002 ponovno stekla že leta 2007, ko so na dan prišli novi dokazi in pričevanja. Doslej sicer še ni bila vložena obtožba.

Nervoza pri čeških politikih Kot je v torkovi izdaji pisal češki dnevnik Mlada fronta Dnes, pa je aretacija avstrijskega lobista pri več čeških politikih in državnih uradnikih povzročila nervozo. Kot namreč piše časnik, bi bilo za medije nadvse zanimivo, če bi Mensdorff-Pouilly razkril, komu in v kakšni višini je v zvezi z nakupom vojaških letal nakazal podkupnino.

Aretacija orožarskega lobista pa ni presenetila niti švedskega tožilstva. Kot je dan po njegovi aretaciji povedal vodja švedske preiskave, državni tožilec Christer van der Kwast, je Mensdorff-Pouilly že dolgo v središču njihove preiskave v povezavi s t. i. afero Gripen, ki jo vodijo skupaj z britanskimi oblastmi. Vsota 13 milijonov evrov, ki se pojavlja v avstrijskih medijih, pa mu zveni znano, je dejal švedski tožilec, ki tudi domneva, da je v približno istem času od švedskega Saaba na račun BAE pritekla podobna vsota denarja.

Ne spreglejte