Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 7. 2015,
10.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Srbija Slovenija Hrvaška

Nedelja, 19. 7. 2015, 10.17

8 let

Dačić: Slovenski mediji pripisali Srbiji večji vpliv, kot ga ima

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Srbski zunanji minister Ivica Dačić je v današnjem pogovoru za srbski Kurir dejal, da so "slovenski mediji Srbiji pripisali večji vpliv, kot ga ima".

Tako je vodja srbske diplomacije komentiral mnenja nekaterih slovenskih medijev, da on vodi slovensko zunanjo politiko, potem ko se je Ljubljana odločila za odpoved udeležbe Slovenske vojske na paradi v Zagrebu.

Na vprašanje, ali je Hrvaška jezna, ker vodilne države na omenjeno parado ne bodo poslale svojih vojaških enot, je Dačić odgovoril, da verjetno je. Dodal je, da se je pri tem prvič zgodilo, da se je vendarle pokazal uravnotežen odnos, ki je bil opazen tudi pri incidentu ob komemoraciji ob 20. obletnici genocida v Srebrenici v Potočarih, ko so napadli srbskega premierja Aleksandra Vučića.

Beograd ni pošiljal diplomatskih not V pogovoru za RT Srbija je Dačić v soboto zvečer povedal, da Beograd državam ni pošiljal diplomatskih not v zvezi z udeležbo na paradi v Zagrebu in da ne bo slavil, ker so se odločile odpovedati udeležbo. Bo pa Srbijo užalil vsak, ki se bo udeležil slovesnosti v Zagrebu. Nevihta je bila namreč, kot je dejal, vojaška akcija z grozljivimi posledicami za srbski narod.

Kar zadeva razmere po incidentu v Potočarih, je Dačić dejal, da Srbija ne more prekiniti diplomatskih odnosov z BiH, ampak mora s to državo sodelovati. Po njegovih besedah je "Srbija vedno pripravljena sprejemati težke odločitve v interesu miru".

Izginila je želja po spravi Srbski premier Vučić pa je v pogovoru za beograjsko Politiko menil, da je po nesprejetju resolucije o Srebrenici v ZN v regiji in tudi v velikem delu sveta izginila želja po resnični spravi na območju nekdanje Jugoslavije.

Na vprašanje, kaj pričakuje po ruskem vetu na britanski predlog resolucije o genocidu v Srebrenici, ki je bila za Srbijo nesprejemljiva, ter po dogodku v Potočarih, je Vučić odgovoril, da se najbolj boji regionalne nestabilnosti in političnih sporov. "Zelo sem zaskrbljen zaradi razmer v BiH," je dejal.

Ne spreglejte