Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 5. 2011,
21.43

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

IMF napad

Petek, 20. 5. 2011, 21.43

8 let, 1 mesec

Dominique Strauss-Kahn za zdaj ostaja v zaporu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Odvetniki nekdanjega generalnega direktorja IMF Dominiquea Strauss-Kahna so plačali milijon dolarjev varščine za njegovo izpustitev do konca sojenja zaradi spolnega napada.

Vendar pa se je malce zapletlo z njegovim bivališčem in generalni direktor Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Strauss-Kahn je do popoldneva po lokalnem času ostal v zaporu. Za zavarovanje varščine je soproga založila hišo Varščino za izpustitev, ki jo je v četrtek odredil sodnik Michael Obus, so plačali njegovi odvetniki. Denar je dala soproga Anne Sinclair, ki je založila tudi hišo v Washingtonu za zavarovanje varščine v višini pet milijonov dolarjev. Sodnik je v četrtek odločil, da lahko 62-letni Strauss-Kahn zapusti zapor Rikers Island pod določenimi pogoji. Varovanje bo moral plačati sam Med drugim bo moral nositi elektronsko napravo za spremljanje gibanja in ostati v hišnem priporu stanovanja, ki ga je najela žena na Manhattnu. Poleg tega bo moral biti nenehno pod nadzorom oboroženih varnostnikov in to bo moral plačati sam. Newyorški mediji poročajo, da ga bo to stalo okoli 200.000 dolarjev na mesec.

Problem pa je nastal potem, ko je vojska novinarjev začela oblegati stanovanjsko zgradbo Bristol Plaza na 65. ulici med drugo in tretjo avenijo in so se drugi stanovalci pritožili, da ne mislijo za drage najemnine živeti v cirkusu. Sodnik je razpisal še eno zaslišanje, do takrat pa Strauss-Kahn ostaja v zaporu, kjer je od ponedeljka naprej.

Spomnimo: Spolno napadel 32-letno sobarico Aretirali so ga v soboto na letališču JFK, ker naj bi pred tem v hotelu Sofitel spolno napadel 32-letno sobarico, po rodu iz Afrike. V ponedeljek mu je sodnica zavrnila varščino in iz policijske postaje v Harlemu so ga premestili na Rikers Island. Vmes je v sredo ponoči ugotovil, da ne more več ostati na položaju generalnega direktorja IMF in je pisno odstopil, kar je sprožilo iskanje njegovega naslednika.

Kdo bo nasledil Strauss-Kahna? Kot kandidatka z največ možnostmi trenutno velja francoska finančna ministrica Christine Lagarde, ker neuradni monopol evropskih držav za ta položaj še vedno velja. Vendar pa države v razvoju zaradi Strauss-Kahna sedaj vidijo lepo priložnost, da se ta monopol odpravi.

Tristane Banon za zdaj ne bo vložila kazenske ovadbe Ob poplavi slabih, pa je za Strauss-Kahna iz Francije prišla ena malce boljša novica. Francoska pisateljica Tristane Banon, ki je po aretaciji sporočila, da jo je Strauss-Kahn pred osmimi leti spolno nadlegoval, je preko svojega odvetnika sporočila, da za zdaj ne bo vložila kazenske ovadbe. Odvetnik David Koubbi je za francoske medije izjavil, da s stranko ne želita biti predmet manipulacij ameriškega pravosodnega sistema.

Newyorški tožilci so med argumenti proti določitvi varščine za Strauss-Kahna sodniku povedali, da preiskujejo še najmanj en primer spolne zlorabe istega obtoženca in sicer v tujini.

Ne spreglejte