Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 1. 2013,
21.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Italija

Sobota, 26. 1. 2013, 21.14

8 let

Ekomafija leta 2011 zaslužila skoraj 17 milijard evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Italiji se je razvila nova oblika organiziranega kriminala, ki so jo italijanske oblasti poimenovale ekomafija.

V Italiji so leta 2011 zabeležili 93 kaznivih dejanj uničevanja okolja na dan, kar je skupaj več kot 33 tisoč takšnih kaznivih dejanj na leto. Največ kaznivih dejanj zoper okolje storijo mafijske organizacije v povezavi z različnimi občinskimi upravami, mafijske združbe pa so lani s podkupovanjem občinskih uradnikov povzročile razpustitev 18 občinskih uprav, ki jim zdaj načeluje državni komisar, piše Večernji list.

Poleg nezakonitega odlaganja smeti še vrsta drugih kaznivih dejanj Med kaznivimi dejanji uničevanja okolja pa ni samo nezakonito odlaganje smeti, ampak tudi nezakonito sežiganje gozdov, kraja kulturne in zgodovinske dediščine ter izvoz radioaktivnih odpadkov prek Sredozemskega morja. Te mafijske organizacije so zagotovo povezane s sicilijsko Cosa Nostro ali neapeljsko Camorro, imenujejo pa se ekomafija, ki se ukvarja z uničevanjem okolja. Leta 2011 je ekomafija z uničevanjem okolja zaslužila približno 16,6 milijard evrov, je zapisano v poročilu Ecomafija 2012 Združenja za varstvo okolja Lagambiente.

Poročilo še navaja, da so italijanske varnostne sile v letu 2011 zasegle več kot osem tisoč prostorov in aretirale več kot 300 oseb, kar je več kot 48,8 odstotkov več kot lani. Med aretiranimi, ki jih bremenijo kazniva dejanja uničevanja okolja, je tudi kar precejšnje število pripadnikov klanov mafijskih družin, še piše Večernji list.

Ekomafijaš: razgleden poslovnež, ki zna veliko jezikov Glede na poročilo italijanskega združenja za varstvo okolja naj bi bil ekomafijec videti kot navaden poslovnež z univerzitetno izobrazbo. Govori več jezikov, je uglajen, hkrati pa je poznavalec kulture. Vse to je pa potrebno, da prelisičijo uradnike na občinski upravi, če bi morali overiti kakršen dokument ali vpisati zemljišče v zemljiško knjigo. Ekomafijec pa tudi zna prikazati lažne dokumente, kot da so pravi.

Ekomafija pa ni prisotna samo na jugu Italije, temveč tudi v osrednji Italiji in celo na meji s Francijo. Ekomafijaši se ukvarjajo z odvozom smeti, takšno delo pa dobijo kar neverjetno lahko. Ekomafijci ustanovijo legalno podjetje za odvoz smeti in se prijavijo na razpis občine, v primerjavi s konkurenco pa zaradi nelegalnih odlagališč lahko ponudijo najnižjo ceno in tako dobijo pogodbo.

Nevarni zaradi izvoza radioaktivnih odpadkov Ekomafijci pa se ukvarjajo tudi z izvozom, in sicer z izvozom stare plastike in železa v druge države. Plastika in železo se potem uporabi največkrat v gradnji novih objektov ali pa končajo na dnu morja. Med izvoznimi izdelki so tudi radioaktivni odpadki, ki jih prepeljejo z ladjami, ki jih kupijo ravno za ta namen. Italija se zaveda, da je nova oblika mafije na udaru, zaradi česar poziva vse države, da se ji pridružijo boju proti ekomafiji.

Ne spreglejte