Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 4. 2024,
8.52

Osveženo pred

1 teden, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,86

Natisni članek

sankcije javna naročila Evropska unija Kitajska

Četrtek, 25. 4. 2024, 8.52

1 teden, 1 dan

EU dala Kitajski ultimat: Odprite svoj trg javnih naročil za evropska podjetja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,86
Kitajska in EU zastava | Preiskava EU proti Kitajski je prva, ki bo odprta v okviru povsem novega trgovinskega orodja EU, instrumenta za mednarodna naročila (IPI), in bo proučila, kako se javna naročila dodeljujejo na kitajskem trgu medicinskih pripomočkov – predvsem, ali so odprta za evropske izvoznike. | Foto Guliverimage

Preiskava EU proti Kitajski je prva, ki bo odprta v okviru povsem novega trgovinskega orodja EU, instrumenta za mednarodna naročila (IPI), in bo proučila, kako se javna naročila dodeljujejo na kitajskem trgu medicinskih pripomočkov – predvsem, ali so odprta za evropske izvoznike.

Foto: Guliverimage

Evropska komisija je sprožila preiskavo o tem, kako Peking podeljuje javna naročila za nabavo medicinskih pripomočkov. Sporočilo Bruslja je jasno: odprite svoj trg javnih naročil za evropska podjetja ali pa bomo zaprli evropski trg za kitajska.

Zgoraj omenjeno sporočilo Kitajski je bilo jasno in glasno razglašeno v sredo, ko je Evropska komisija napovedala preiskavo kitajskega javnega naročanja medicinskih pripomočkov, piše ameriški medij Politico.

Preiskava bo zaostrila odnose med Brusljem in Pekingom

Preiskava je prva, ki bo odprta v okviru povsem novega trgovinskega orodja EU, instrumenta za mednarodna naročila (IPI), in bo proučila, kako se javna naročila dodeljujejo na kitajskem trgu medicinskih pripomočkov – predvsem, ali so odprta za evropske izvoznike.

Instrument za mednarodna naročila je regulacija EU, ki si prizadeva za uveljavitev recipročnosti pri dostopu do trga javnih naročil.

Preiskava bo verjetno še dodatno zaostrila že tako obremenjene odnose med Brusljem in Pekingom. Trgovinske napetosti so se povečale, potem ko je komisija oktobra lani začela odmevno preiskavo o državnih subvencijah za električna vozila, izdelanih na Kitajskem, Kitajska pa se je maščevala z uvedbo protidampinške preiskave evropskega izvoza žganja.

EU tvega maščevanje Kitajske

Tako kot preiskavo električnih vozil, ki jo je lani septembra napovedala predsednica komisije Ursula von der Leyen, je preiskavo uvedla komisija sama in ne kot odgovor na uradno pritožbo industrije.

Zaradi tega je preiskava politična odločitev izvršilne oblasti EU in tvega maščevanje Pekinga. Če preiskava javnih naročil ugotovi, da Peking ohranja svoj trg preveč zaprt, bi lahko Evropska komisija postavila ovire za kitajska medicinska tehnološka podjetja pri lastnih javnih razpisih za javna naročila. Mehkejša možnost bi bila kaznovanje kitajskih podjetij, ki tekmujejo na evropskih razpisih, še piše Politico.

vohunka, vohunjenje
Novice V Nemčiji aretirali tri domnevne kitajske vohune
Brian Grimm
Novice Ameriški diplomat v Sloveniji: Česa takega še nismo videli
WhatsApp
Novice Apple se je uklonil kitajski cenzuri
Tanja Fajon v Šanghaju
Novice Tanja Fajon odprla poslovni forum v Šanghaju
Honor, proizvodnja, preizkus akumulatorja
Novice Šendžen: od ribiškega mesteca do kitajske tehnološke metropole
Ukrajinski vojaki obstreljujejo ruske položaje
Novice Kitajski strokovnjak: To so štirje razlogi, zaradi katerih bo Rusija izgubila vojno
Sergej Lavrov,  ruski zunanji minister
Novice Lavrov: Zahod ovira razvoj Kitajske, da bi odpravil tekmece #video
Kitajska vojska.
Novice Nove napetosti v okolici Tajvana
Ne spreglejte