Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 9. 2011,
12.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

primanjkljaj

Četrtek, 15. 9. 2011, 12.53

8 let

EU do okvirnega dogovora o večji javnofinančni disciplini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Evropski parlament in Svet EU sta na sredinih pogovorih dosegla okviren dogovor za zaostritev javnofinančnih pravil v uniji, so danes sporočili tako iz parlamenta kot iz poljskega predsedstva EU.

Dogovor bo podlaga za predlog sprememb, o katerem bosta odločala tako parlament kot Svet EU, ki mu trenutno predseduje Poljska. Dogovor glede zakonodajnih predlogov, znanih pod vzdevkom six-pack, ki je ključnega pomena z vidika preprečevanja dolžniških kriz v prihodnosti, bodo že v petek predstavili na neformalnem zasedanju finančnih ministrov EU v Vroclavu na Poljskem. Poljski finančni minister Jacek Rostowski je pojasnil, so predsedstvo, Evropski parlament in Evropska komisija na sredinih pogovorih glede še odprtih vprašanj o šestih zakonodajnih predlogih glede ekonomskega upravljanja v EU uspeli izoblikovati kompromisne predloge. "Če bosta nabor teh predlogov potrdila tako Evropski parlament kot Svet EU, bo dogovor glede svežnja o ekonomskem upravljanju dosežen," je zapisal v izjavi za javnost. Rehn: Paket mora biti sprejet kmalu Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn pa je ločeno o tem paketu dejal, da mora biti sprejet kmalu. Sam verjame, da se bo to zgodilo že na naslednji seji parlamenta in vzporedno tudi v Svetu EU. Naslednja plenarna seja Evropskega parlamenta bo v zadnjem tednu septembra.

Okvirni dogovor predvideva med drugim večjo disciplino za vzdržne javne finance, manj barantanja med državami članicami in večjo vlogo Evropske komisije, širok nadzor nad makroekonomskimi neravnotežji, več transparentnosti ter kodifikacijo evropskega semestra za usklajevanje ekonomske politike.

Prevetritev evropskega pakta za stabilnost in rast Evropska komisija je po lanskem izbruhu dolžniške krize v Grčiji predlagala prevetritev evropskega pakta za stabilnost in rast, ki ni bil uspešen pri preprečevanju, da ne bi države presegle postavljenih zgornjih mej glede višine dolga in primanjkljaja.

Le nekatere članice izpolnjujejo cilje Le nekatere države v sedemindvajseterici namreč spoštujejo oziroma izpolnjujejo postavljene cilje, po katerih mora biti javnofinančni primanjkljaj pod tremi odstotki bruto domačega proizvoda (BDP), dolg pa pod 60 odstotki BDP.

Končno kompromisna rešitev Evropski parlament je v razpravi za prenovo pravil predlagal samodejno kaznovanje držav kršiteljic, medtem ko so se vlade držav članic zavzemale za to, da bi same imele zadnjo besedo glede takšnih odločitev. Očitno jim je zdaj uspelo najti kompromisno rešitev.

Srečanja v Vroclavu se bo udeležil tudi Križanič Omenjenega neformalnega srečanja v Vroclavu se bo udeležil tudi slovenski finančni minister Franc Križanič. Kot so sporočili z njegovega ministrstva, bodo ministri med drugim ocenili finančno stabilnost v EU in naslovili ključne probleme na finančnih trgih.

Potekala bo tudi razprava na podlagi poročila komisije o obstoječih pogajanjih in načrtih za spremembo zakonodaje s področja finančnih storitev in finančnih trgov do konca leta 2011, katere namen je zagotavljanje koherence in konsistentnosti med različnimi področji politik.

Ne spreglejte