Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 6. 2023,
6.55

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

javne finance fiskalno pravilo Klemen Boštjančič

Petek, 16. 6. 2023, 6.55

10 mesecev, 2 tedna

Boštjančič se je zahvalil nemškemu finančnemu ministru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Klemen Boštjančič | Pred zasedanjem so finančni ministri 11 članic, tudi minister Klemen Boštjančič, na pobudo nemškega ministra Christiana Lindnerja izrekli podporo reformi fiskalnih pravil. | Foto STA

Pred zasedanjem so finančni ministri 11 članic, tudi minister Klemen Boštjančič, na pobudo nemškega ministra Christiana Lindnerja izrekli podporo reformi fiskalnih pravil.

Foto: STA

Slovenija meni, da morajo biti nova javnofinančna pravila Evropske unije enostavna, pregledna in enaka za vse, je pred današnjim zasedanjem finančnih ministrov EU povedal slovenski minister Klemen Boštjančič. Poudaril je, da bi morala biti ta tema na dnevnem redu vsakega zasedanja finančnih ministrov, ki se sestajajo enkrat mesečno.

Boštjančič je dejal še, da se je treba pri novih javnofinančnih pravilih osredotočiti na spremljanje gibanja dolga in se odmakniti od merjenja strukturnega primanjkljaja. Metode merjenja se namreč razlikujejo, tako da so tudi rezultati različni, je pojasnil.

Slovenija se je pridružila skupini 11 članic, ki so na pobudo Nemčije v četrtkovem javnem pismu izrekle podporo reformi fiskalnih pravil. Zavzele so se za pravila, ki bodo zagotavljala vzdržnost javnih financ, hkrati pa dopuščala dovolj manevrskega prostora za naslavljanje trenutnih in prihodnjih izzivov Unije.

Minister je danes pojasnil, da so pismo prejeli pred pred približno desetimi dnevi, pri čemer je bila prvotna različica težko sprejemljiva za Slovenijo.

Končni dokument vključuje vse najpomembnejše pripombe Slovenije

"Zahvaljujem se nemškemu ministru Christianu Lindnerju, ki je pripravil dokument, predvsem pa, ker je bil zelo fleksibilen v pogovorih z nami. Tako da končni dokument, ki smo ga podpisali, vključuje vse najpomembnejše pripombe Slovenije," je povedal.

Slovenija se je pismu pridružila, ker želi biti med tistimi, za katere je ta tema najpomembnejša, je še dejal Boštjančič. Vsi skupaj si bodo prizadevali za iskanje kompromisa.

Ob tem je bil kritičen, ker je ta tema šele drugič v zadnjega pol leta na dnevnem redu ministrskega zasedanja. Po njegovem mnenju bi jo morali obravnavati vsak mesec. Izrazil je upanje, da bo ta tema med španskim predsedstvom Svetu EU, ki se bo začelo 1. julija, glavna prednostna naloga.

Finančni ministri EU o reformi javnofinančnih pravil

Finančni ministri držav članic EU bodo na današnjem zasedanju v Luxembourgu opravili prvo razpravo o predlogu reforme javnofinančnih pravil EU, ki ga je Evropska komisija objavila konec aprila. Komisija želi okrepiti vzdržnost javnega dolga ter spodbujati trajnostno in vključujočo rast v vseh članicah prek reform in investicij. Z reformo pa želijo tudi poenostaviti pravila.

Viri pri EU od prve razprave na ravni ministrov pričakujejo politične smernice glede glavnih prioritet v predlogu, da bi lahko na tehnični ravni dosegli kompromis o nekaterih vprašanjih.

Klemen Boštjančič
Novice Boštjančič okrcal ministrske kolege: To pomeni zapreti njihova usta. Morali bodo sprejeti realnost.
Klemen Boštjančič
Novice Boštjančič zavarovalnicam obljubil, da ne bodo oškodovane
Danijel Bešič Loredan
Novice Bešič Loredan: Vlada bo podaljšala uredbo za zamrznitev višine premije dopolnilnega zavarovanja
Ne spreglejte