Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 7. 2014,
9.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Marine Le Pen

Četrtek, 17. 7. 2014, 9.34

8 let

Francoska ministrica ni šimpanz

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Članica francoske Nacionalne fronte bo morala v zapor zaradi pripombe o temnopolti ministrici.

Biti politik v današnjem svetu res ni lahko. To je spoznala tudi članica francoske desničarske stranke Nacionalna fronta, ki so jo zaradi rasistične pripombe o temnopolti ministrici za devet mesecev poslali v zapor.

Nekdanja kandidatka na lokalnih volitvah Anne-Sophie Leclere je v predvolilni kampanji na lokalnih volitvah očitno prestopila vse meje. Ko se je potegovala za sedež v lokalnem svetu v kraju Rethel v Aberdinih, je v slogu svoje stranke nastopala proti priseljencem.

V tem pa je bila tako goreča, da je trenutno francosko ministrico za pravosodje Christiane Taubira primerjala s šimpanzom. Christiane Taubira je temnopolta in izhaja iz Francoske Gvajane.

Desničarska političarka je pripombo o šimpanzih prvič podala kar na francoski nacionalni televiziji. A pri tem se ni končalo. Naslednji dan je na svojem profilu na Facebooku objavila fotomontažo ministrice s šimpanzjim mladičem v roki ter podpisom: pred 18 meseci (pod mladičkom) in zdaj (pod ministrico).

Obsojena v Gvajani Obe dejanji sta povzročili pravi val ogorčenja. Celo njena lastna stranka, ki sicer slovi po brezkompromisnem boju proti priseljencem, jo je nemudoma izbrisala s seznamov kandidatov.

Pretekli torek pa je političarko sodišče v Cayennu, prestolnici Francoske Gvajane, spoznalo za krivo razpihovanja rasne sovražnosti ter jo obsodilo na devet mesecev zapora, pet let prepovedi opravljanja politične funkcije in 50 tisoč evrov kazni.

Poleg kazni političarki so tudi njeni stranki naložili denarno kazen 30 tisoč evrov.

Dobila več, kot je zahtevalo tožilstvo Francoska Gvajana je francosko čezmorsko ozemlje in spada pod jurisdikcijo Evropske skupnosti, tako da se sodba na tamkajšnjem sodišču prav nič ne razlikuje od sodbe v Parizu.

Na sodišče v Cayennu so vso zadevo spravili člani gvajanske stranke Walwari, ki jo je ustanovila prav trenutna ministrica za pravosodje. To je bila dobra izbira, saj je sodišče določilo še strožjo kazen, kot jo je zahtevalo tožilstvo.

Ti bi se zadovoljili že s štirimi meseci zapora in pet tisoč evri denarne kazni.

Šokirana, stranka ogorčena Političarke na sodišče seveda ni bilo, takoj naslednji dan pa je dejala, da se bo na sodbo pritožila. Njena stranka je tudi napovedala pritožbo, češ da je bilo sojenje v Cayennu "past" ter da tja niso mogli poslati svojega odvetnika. "To je verjetno ena najhujša obsodba v primeru svobode govora," je še dodala predsednica stranke Marine Le Pen.

"Bila sem šokirana, ko sem slišala za obsodbo," je dejala Leclercova, ki ima sicer v rodnem Rthelu ob belgijski meji manjšo trgovino. "Bila je le šala"

Političarka se je že pred sodbo želela izviti iz obtožb, da je rasistka.

Za izjavo, da bi "Taubirovo raje videla, kako se guga na veji, kot pa v vladi", ki jo je podala na nacionalni televiziji, je pozneje na televiziji France2 dejala, da je bila "neposrečena", nikakor pa ni bila mišljena kot rasistična.

Za fotomontažo na Facebooku pa se je izgovarjala, da je bila le šala, ki je že prej krožila po spletu. "Imam temnopolte prijatelje, ki jih ne moti, če jih kličem opice," je še dodala političarka.

Je kaznovanje Nacionalne fronte prelomna točka? 62-letna ministrica je bila sicer že večkrat tarča rasističnih pripomb. Desničarski časopis Minute jo je recimo na naslovnici prikazal s podpisom: "Podjetja kot opica – Taubira je dobila nazaj svojo banano".

Fraza "dobiti nazaj svojo banano" sicer v pogovorni francoščini pomeni nekaj takega kot dobiti nov zagon.

Do zdaj še nobena od rasističnih izjav o ministrici ni bila kaznovana na sodišču. Predstavnik stranke Walwari Joel Pied je zato za spletni portal France24 dejal, da je odločitev gvajanskega sodišča "zgodovinska in dobrodošla. Cenjena institucija Francoske republike je odločila, da je Nacionalno fronto mogoče kaznovati po zakonu in da je to rasistična stranka. Upamo, da bo ta odločitev označila prelomno točko".

Ne spreglejte