Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 5. 2024,
18.24

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Berlin kongres Friedrich Merz demokrati Nemčija

Ponedeljek, 6. 5. 2024, 18.24

1 teden, 5 dni

Friedrich Merz še dve leti na čelu nemških krščanskih demokratov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Friedrich Merz z ženo Charlotte Merz | Merz je prejel 873 glasov od 972 veljavnih. Proti je glasovalo 99 delegatov, devet je bilo vzdržanih. | Foto Reuters

Merz je prejel 873 glasov od 972 veljavnih. Proti je glasovalo 99 delegatov, devet je bilo vzdržanih.

Foto: Reuters

Nemški krščanski demokrati (CDU) so danes na kongresu v Berlinu za svojega predsednika znova izvolili Friedricha Merza, ki je prejel skoraj 90 odstotkov glasov. V svojem govoru je Merz, ki bo vodil CDU še nadaljnji dve leti, dejal, da je stranka pripravljena na vodenje države po naslednjih parlamentarnih volitvah.

Merz je prejel 873 glasov od 972 veljavnih. Proti je glasovalo 99 delegatov, devet je bilo vzdržanih. Današnji rezultat je sicer nižji od tistega pred dvema letoma, ko je prejel skoraj 95-odstotno podporo. Vendar pa je 68-letni Friedrich Merz v celoti prepričal delegate s svojim govorom, ki je bil nagrajen z dolgimi ovacijami, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Merz se je zahvalil za to "sijajno zaupnico". Kot je dejal, se veseli dela, ki je pred stranko v naslednjih dveh letih.

Obljubil, da se bodo po naslednjih volitvah vrnili na oblast

Merz je pred tem v predstavitvi svojega poročila obljubil, da se bo CDU vrnila na oblast po naslednjih volitvah v bundestag. S svojim novim programom je "pripravljena takoj in najpozneje do jeseni prihodnje leto znova prevzeti odgovornost za vladanje v Nemčiji", je dejal. Štiri leta vladanja rdeče-rumeno-zelene koalicije so dovolj, je poudaril Merz in požel odobravanje delegatov, ki se v nemški prestolnici sestajajo na tridnevnem kongresu stranke.

V svojem govoru je kot najpomembnejšo nalogo v prihodnjih letih označil zagotavljanje miru in svobode. Da bi to dosegla, bo morala Nemčija več vlagati v svoje obrambne zmogljivosti. Merz se je zavzel tudi za zanesljivo gospodarsko politiko in politiko trga dela ter po prevzemu oblasti napovedal preobrat v socialni politiki, pri čemer je napovedal ukinitev državljanskega dohodka v obstoječi obliki.

Napovedal je tudi "oster odpor" proti populističnim strankam, kot je Alternativa za Nemčijo (AfD), ki po njegovem zavračajo, se norčujejo in želijo od znotraj uničiti številne demokratične vrednote in skupno Evropo.

V anketah je CDU in njena bavarska sestrska stranka krščanskih socialistov (CSU) z okoli 30-odstotno podporo daleč pred vsemi drugimi strankami. Prvi pravi preizkus razpoloženja volivcev bodo evropske volitve 9. junija, septembra pa bodo v treh vzhodnonemških zveznih deželah volili nove deželne parlamente.

Matthias Ecke
Novice Nemška policija identificirala četverico, ki je napadla evropskega poslanca Matthiasa Eckeja
Virus, hekerji, ransomware
Novice Nemčija zaradi kibernetskega napada začasno odpoklicala veleposlanika v Rusiji
Opel
Novice Truplo najstnice v avtomobilskem prtljažniku: policija že aretirala osumljenca
Ne spreglejte