Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 2. 2013,
17.47

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Grčija zaslužek

Ponedeljek, 4. 2. 2013, 17.47

8 let, 1 mesec

Grki na morje po zaslužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Številni obupani Grki, ki nikakor ne dobijo zaposlitve, so se vrnili k svojim koreninam. Zatekli so se v pomorstvo, kjer so svoj kruh služili njihovi predniki.

Stefanos Varotsis se je pred nekaj leti odločil, da bo svoj kruh služil v pomorstvu, postal je pomorski trgovec. Varotsis je sledil stopinjam svojih prednikov, ki so se ukvarjali s pomorstvom, k temu pa je pripomoglo tudi to, da so živeli na grškem otoku Chiosu. Njegovi prijatelji so se mu posmehovali, češ kdo bi hotel takšno službo, zaradi katere bi bil več mesecev od doma, ki je težavna in nevarna, piše Wall Street Journal.

Danes se pa Varotsis le nasmehne ob spominu na to, kako so njegovi prijatelji mislili, da je nor, ker se podaja v pomorstvo. Nezaposlenost je v Grčiji čedalje višja, 21-letni inženirski oficir pa dobiva več spoštovanja od prijateljev, kot ga je dobil nekoč. "Nekateri moji prijatelji so se mi posmehovali," je povedal. "Zdaj pa mi govorijo, kako dobro odločitev sem sprejel," je dejal za Wall Street Journal, ki opisuje, da veliko mladih Grkov odhaja na morje, s tem pa se vračajo k svojim koreninam.

Težaško delo na morju so prepustili tujcem, sami so sprejeli bolj udobna delovna mesta Starejše generacije Grkov so dober vir dohodka videle v morju, zato so se pogosto odločale za pomorstvo, vendar pa so poznejše generacije to težaško delo prepustile tujim delavcem, saj jim je takratno grško gospodarstvo, ki je veljalo za eno od najhitreje rastočih, ponujalo številne bolj udobne in lagodne zaposlitve na obali. Smernice so se znova obrnile, saj se veliko mladih prijavlja na pomorske akademije v upanju, da bi postali pomorski oficirji, kar razkriva, kako razpadajoči trg dela sili Grke, da iščejo delo v pomorstvu, ki so ga nekoč že zavrnili. Prijav na pomorske akademije je bilo lani štirikrat več kot predlanskim, vseh prijav je več kot 4.700, sprejmejo pa le vsakega četrtega.

Grčija je vstopila v šesto leto brutalne recesije, ki je znižala njen BDP za več kot petino v primerjavi z vrhom, ki ga je dosegla pred začetkom recesije. Stopnja nezaposlenosti je več kot 26-odstotna, s tem je najvišja v Evropi, poznavalci pa še napovedujejo, da se bo še zvišala. Več kot 60 odstotkov ljudi, ki so mlajši od 25 let, je nezaposlenih, navaja Wall Street Journal.

Minimalna plača na kopnem znaša 510 evrov na mesec, na morju je drugače Tisti, ki dobijo zaposlitev, pa se morajo zadovoljiti s precej nižjimi plačami. Mednarodni posojilodajalci, ki so Grčiji priskočili na pomoč, so povzročili upad minimalne plače, ta zdaj znaša približno 510 evrov na mesec, vendar pa so plače precej višje za pomorščake, ki lahko zaslužijo tudi štirikrat več. Toliko na primer zasluži novopečeni pomorščak, oficir zasluži šestkrat več, kapitan ali glavni inženir pa kar 12 tisoč evrov na mesec. "Število tistih, ki iščejo zaposlitev v pomorstvu, se je močno povečalo, saj skoraj ni delovnih mest na kopnem, toliko pa nikjer niti ne morejo zaslužiti," je za Wall Street Journal povedal Harry Vafias, direktor podjetja Vafias Group, ki je ena od največjih ladjedelskih družb. "Mladi so se razvadili, tega je konec. S krizo se je vse spremenilo, veliko mladih bi bilo veselih, če bi zaslužili le 300 evrov na mesec," je še povedal.

Grška pomorska industrija postaja v obdobju krize vse bolj pomembna, saj so se preostali sektorji gospodarstva skrčili. Pomorska industrija trenutno pomeni 16 odstotkov BDP-ja, v njej pa je zaposlenih več kot 200 tisoč ljudi. Tudi grška vlada v pomorski industriji vidi potencial, s katerim bodo lahko uspešno prebrodili krizo. "Grška pomorska industrija je in bo ostala dominanten parameter rasti in nekaj, kar Grčija krvavo potrebuje," je za Wall Street Journal povedal minister za pomorstvo Kostis Moussouroulis.

Ne spreglejte