Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Torek,
7. 10. 2014,
8.53

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Grčija kriza Aleksis Cipras Siriza

Torek, 7. 10. 2014, 8.53

6 let, 7 mesecev

Grška skrajna levica na pohodu na oblast

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Skrajno leva Siriza, ki jo vodi Aleksis Cipras, je v Grčiji vse bolj priljubljena. Če bi bile volitve zdaj, bi zmagala z več kot desetodstotno razliko. Bodo po naslednjih volitvah prevzeli oblast?

Cipras je spreten politik, ki ve, da s prepoznavnostjo v tujini povečuje svojo priljubljenost med Grki. Prejšnji mesec se je tako srečal s papežem Frančiškom. Kot so po srečanju sporočili iz stranke, je bilo to "srečanje misli".

Papež krepi Ciprasovo kredibilnost med Grki Kot so predstavniki stranke še sporočili Grkom, sta se papež in ateist Cipras strinjala glede nepravičnosti trpljenja, ki so ga strogi varčevalni ukrepi prinesli Grčiji in papeževi rodni Argentini v 90. letih prejšnjega stoletja, piše britanski tednik The Economist.

Tudi neuspešna, a medijsko zelo pokrita kandidatura za predsednika Evropske komisije je Ciprasu doma okrepila kredibilnost. Njegova Siriza je na majskih evropskih volitvah za 3,8 odstotka prehitela vladajočo koalicijo pod vodstvom desnosredinske Nove demokracije.

Bodo v Grčiji prihodnje leto predčasne volitve? Zdaj so v Grčiji v zraku nove splošne volitve. Nova demokracija in zmerno levi Pasok februarja prihodnje leto za izvolitev novega grškega predsednika, ki bo zamenjal dozdajšnjega, Karolasa Papuljasa, potrebujeta najmanj 180 glasov.

A stranki imata le 154 poslancev. Če izvolitev novega predsednika ne bo uspela, bodo razpisane predčasne volitve, na katerih bo glede na javnomnenjske ankete zmagala Ciprasova Siriza.

Sirizi le še malo manjka do parlamentarne večine Po anketah ima Siriza od pet odstotnih točk prednosti pred Novo demokracijo. V primeru volitev bi ji za dosego parlamentarne večine zmanjkalo le deset sedežev. Po eni od zadnjih anket ima Siriza kar 11 odstotnih točk prednosti pred Novo demokracijo.

Cipras sicer ne grozi več, da bo razveljavil sporazum o mednarodni pomoči med Grčijo in trojko, toda številni so sumničavi glede njegovega 11 milijard evrov težkega ekonomskega programa.

Obljube "Božička" Ciprasa V programu Cipras med drugim obljublja, da bo ponovno uvedel minimalno plačo v višini do 750 evrov (60 odstotkov več kot zdaj v povprečju plačajo zasebni delodajalci, ki imajo težave z denarjem), preprečil davčne utaje, ustvaril 300 tisoč novih delovnih mest in znova uvedel božični dodatek za upokojence.

"Preveč dobro, da bi bilo res," pravi Kula Perister, nezaposleni tovarniški delavec, ki pa kljub temu podpira Sirizo.

Vladni bombončki: davčne olajšave, nižji davki … Desnosredinski premier Antonis Samaras je odgovoril s svojimi obljubami. Prihodnji proračun bo tako vključeval davčne olajšave za socialno najbolj prizadeta gospodinjstva, manjše obdavčitve nepremičnin in goriva za ogrevanje stanovanj, pogovarjajo pa se tudi o tem, da bi zmanjšali davka na dobiček s 26 na 20 odstotkov.

Samaras bi rad še več, a ga omejuje trojka – nadzorniki iz EU, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada. Trojka namreč zahteva še več varčevalnih rezov: nadaljnjih 6.500 odpuščanj v javnem sektorju, zmanjšanje pokojnine in novo zakonodajo, ki bo dopuščala množična odpuščanja v velikih podjetjih.

Samaras se želi predčasno posloviti od trojke Mednarodni program pomoči naj bi se končal decembra letos, pri čemer bo trojka nad izvajanjem zavez, ki jih je Grčija dala za mednarodno pomoč, bdela do marca 2016. Samaras želi podobno kot Portugalska, ta je maja izstopila iz mednarodnega reševalnega okrilja, končati program pomoči že prej.

"Grčija je pripravljena, da se znova postavi na noge," poudarja grški premier, kar je namig, da bi Grčija rajši sama poiskala nov kapital na mednarodnih finančnih trgih, kot še prejemala mednarodno pomoč trojke.

Odslovitev trojke bi koaliciji mogoče prinesla koristi – dvig v javnomnenjskih anketah, mogoče kakšen poslanski glas več pri volitvah novega predsednika države. Toda vrednost grških državnih obveznic je po Samarasovi izjavi izjavi glede pripravljenosti Grčiji, da se sama postavi na noge, precej padla, zato je mogoče le prezgodaj za slovo od mednarodnih nadzornikov.

Ne spreglejte