Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 10. 2019,
10.09

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Hongkong aktivisti volitve Kitajska

Torek, 29. 10. 2019, 10.09

4 leta, 6 mesecev

Hongkong: aktivistu prepovedali kandidaturo na volitvah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Joshua Wong | Joshua Wong po odločitvi sodišča ne bo smel kandidirati na novembrskih lokalnih volitvah v Hongkongu. | Foto Reuters

Joshua Wong po odločitvi sodišča ne bo smel kandidirati na novembrskih lokalnih volitvah v Hongkongu.

Foto: Reuters

Vidni aktivist gibanja za več državljanskih pravic v Hongkongu Joshua Wong je sporočil, da so mu oblasti prepovedale kandidaturo na skorajšnjih lokalnih volitvah. Triindvajsetletnik, ki je bil tudi med voditelji prodemokratičnih protestov leta 2014, je odločitev označil za politično.

Vlada Hongkonga je, ne da bi navedla ime aktivista Joshue Wonga, sporočila, da so prepovedali kandidaturo zaradi zavzemanja za samoodločbo te nekdanje britanske kolonije. Wong je dodal, da je edini kandidat, ki so mu do zdaj prepovedali kandidirati na novembrskih lokalnih volitvah.

Pred odločitvijo sodišča so Wonga volilni uslužbenci trikrat zaslišali, še posebej o njegovih stališčih o neodvisnosti Hongkonga. Wong je vlado danes obtožil političnega preverjanja in izbora, zaradi česar so mu odvzeli pravico do kandidature na volitvah. Odločitev sodišča po njegovem mnenju dokazuje, "kako Peking manipulira volitve v Hongkongu prek politične cenzure".

Novice Hongkonška policija nad protestnike s solzivcem #video

Vlada: Podpora neodvisnosti ni v skladu z ustavo

Tiskovni predstavnik hongkonške vlade je v podporo odločitvi sodišča sporočil, da samoodločba ali podpora neodvisnosti Hongkonga ni v skladu z ustavo in pravnim statusom te posebne administrativne regije Kitajske.

Wong je generalni sekretar politične stranke Demosisto, ki se zavzema za pravico do samoodločbe Hongkonga. V javnosti je postal znan kot eden od vodij Gibanja dežnikov, ki je leta 2014 organiziralo množične proteste za ohranitev demokracije v Hongkongu.

Ne spreglejte