Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 7. 2008,
16.25

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 2. 7. 2008, 16.25

8 let, 1 mesec

Hrvaška: "Bela knjiga" o napadih na novinarje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zbor raziskovalnih novinarjev HND je predstavil "belo knjigo", v kateri so zapisali, da je bilo v preteklih 15 letih 40 novinarjev in lastnikov medijev fizično napadenih ali so jim grozili.

Poudarili so, da je največkrat grozil obtoženec vojnih zločinov v Osijeku in saborski poslanec Branimir Glavaš. Novinarjem so grozili "ljubljenčki oblasti" "Večina ljudi, ki je grozila novinarjem, ni neznana oblastem, saj so bili ljubljenčki oblasti. Zaradi takega položaja so se lahko bahavo obnašali," je dejal namestnik predsednice zbora raziskovalnih novinarjev Hrvaškega novinarskega društva (HND) Hrvoje Zovko, ki je predstavil načrt poročila o napadih na novinarje oz. "belo knjigo". Novinarji so poudarili, da so bili v začetku 90. let prejšnjega stoletja tarče napadov predvsem zaradi raziskovalnega dela glede vojnih zločinov in privatizacijskega ropa, od konca 90. let pa zaradi pisanja o korupciji in organiziranem kriminalu. Za predstavitev načrta poročila so se odločili, ker policija tudi mesec dni po brutalnem pretepu ni aretirala napadalca na urednika črne kronike pri zagrebškem časniku Jutarnji list Dušana Miljuša.

Veliko groženj je v lokalnih okoljih Zovko je opozoril, da policija ni odkrila nobenega napadalca na novinarje v primerih, ki jih navaja "bela knjiga". Poudaril je, da je veliko groženj v lokalnih okoljih, v katerih so novinarji nezaščiteni, ker sta policija in pravosodje pod nadzorom lokalnih mogotcev.

Napad na novinarja - napad na uradno osebo HND se prizadeva za spremembo kazenskega zakonika tako, da bi pravosodje obravnavalo napad na novinarja kot napad na uradno osebo. Predsednik HND Zdenko Duka je pozval vse hrvaške novinarje, naj prijavijo vse grožnje in napade, da bi dejstva o njih dodali v "belo knjigo".

Načrt so poslali hrvaški vladi, vodji delegacije Evropske komisije v Zagrebu Vincentu Degertu in predsedniku Nacionalnega sveta za spremljanje izvajanja programa za boj proti korupciji Željku Jovanoviću.

Ne spreglejte