Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 6. 2014,
13.31

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

islamisti Hrvaška Irak orožje

Sobota, 21. 6. 2014, 13.31

7 let, 12 mesecev

Hrvaško orožje za iraške teroriste

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Islamisti ISIS so oboroženi tudi s hrvaškim orožjem, ki so ga Hrvati prodali Savdski Arabiji.

Člani islamistične organizacije ISIS na Twitterju Alanbar_news redno objavljajo fotografije iz bojev in usmrtitev upornikov. Tako so objavili fotografijo borcev, ki pozirajo s hrvaškim orožjem M79 Osa. Na drugi fotografiji pa imajo minomet RBG-6, ki je bil v isti pošiljki hrvaškega orožja.

O tem je že marca prvi pisal Eliot Higgins, avtor bloga Brown Moses, v katerem piše o spopadih na Bližnjem vzhodu. "Zelo verjetno je, da je bilo to orožje, ki ga je Savdska Arabija kupila od Hrvaške in je bilo tja prepeljano prek Jordanije," je za hrvaški portal index.hr dejal avtor bloga: "Zahodne države so zagotovo vedele za te orožarske posle." Orožje je bilo namreč kupljeno, da bi z njim oborožili sirske upornike, kar je podprl tudi Zahod.

Iz Zagreba v Jordanijo 36 letal orožja Hrvaško orožje se je na Bližnjem vzhodu pojavilo že v začetku leta 2013. O tem so poročali v časniku New York Times. Orožje so dobavljali prek Jordanije, kjer je delovala operacija Prijatelji Sirije, dostavljali pa so ga nasprotnikom režima sirskega predsednika Bašarja Al Asada Svobodni sirski vojski.

Orožje so začeli dostavljati že decembra 2012. Nakup je financirala Savdska Arabija, potekal pa je prek zavezniških baz v Jordaniji. V treh tednih so iz Hrvaške v Jordanijo s 36 letalskimi poleti prepeljali skoraj 200 ton orožja. O poletih je tedaj poročal časnik Jutranji list, saj so na zagrebškem letališču nenehno pristajala velika jordanska transportna letala.

Hrvati priznali posel Hrvaške oblasti so sprva zanikale tako transporte v Jordanijo kot prodajo orožja. Nato pa je aprila lani hrvaški predsednik Ivo Josipović potrdil domneve o prodaji ter ob tem dodal, da orožja niso prodali Siriji, temveč Savdski Arabiji, ne morejo pa nadzorovati, kam ga nato dostavi kupec.

Ni sicer jasno, kdaj so Hrvati ponudili svoje orožje, a novinarji New York Timesa domnevajo, da poleti 2012, ko so se v Washingtonu mudili visoki predstavniki hrvaške vlade. Sicer je bilo tedaj med sirskimi upornik mogoče najti ukrajinsko, belgijsko in švicarsko orožje. Švica je denimo ročne bombe prodala Združenim arabskim emiratom, iste bombe pa so našli pri sirskih upornikih.

Po mnenju Eliota Higginsa so se pozneje odločili še za nakup hrvaškega orožja, ker ga je bilo preprosto kupiti. Meni, da gre za ostanke orožja iz balkanskih vojn v 90. letih, ki je sicer zastarelo, a učinkovito.

S hrvaškim orožjem izvajajo usmrtitve? Že tedaj so mnogi opozarjali, da lahko orožje, namenjeno upornikom, konča v rokah džihadistov, še posebej ker ni bilo znano, kakšni sta njihova vloga in moč med uporniki proti Al Asadu. Denimo dopisnik časnika Independet iz Bližnjega vzhoda Robert Fisk, ki je zapisal, da kdor meni, da je orožje namenjeno boju za človekove pravice v Siriji, nima pojma o Bližnjem vzhodu: "Puške so kot denar, v vojni so lahko izmenljivo blago."

Zdaj, dobro leto pozeje, se je izkazalo, da ne le, da so islamisti zavzeli dele Sirije in Iraka, nakopičili so si tudi večino hrvaškega orožja, kar je razvidno iz njihovih posnetkov.

"Mogoče je, da so islamisti orožje kupili od drugih skupin upornikov ali pa so ga preprosto ukradli," je dejal Higgins. Orožje je prosto zaokrožilo po Bližnjem vzhodu in ISIS ga zdaj uporablja za napade na iraške vojake.

Iz objavljenih fotografij organizacije ISIS pa po mnenju Higgisa ni mogoče razbrati, ali so ga uporabljali tudi za množične eksekucije vojakov in civilistov. Na Hrvaškem upajo, da ne.

Ne spreglejte