Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 4. 2024,
8.51

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Hamas Gaza Izrael

Nedelja, 28. 4. 2024, 8.51

1 teden, 6 dni

Izrael omenja možnost preložitve ofenzive na Rafo v primeru dogovora s Hamasom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Izrael Kac | "Izpustitev talcev je naša prva prioriteta," je v soboto za izraelske medije dejal Kac. | Foto Reuters

"Izpustitev talcev je naša prva prioriteta," je v soboto za izraelske medije dejal Kac.

Foto: Reuters

Izraelski zunanji minister Izrael Kac je v soboto omenil možnost preložitve načrtovane ofenzive na Rafo, če bo sklenjen dogovor s terorističnim gibanjem Hamas o izpustitvi talcev. Hamas je sporočil, da izraelski predlog preučujejo, v soboto je objavil tudi nov videoposnetek, na katerem so talci, ki jih zadržujejo v Gazi.

"Izpustitev talcev je naša prva prioriteta," je v soboto za izraelske medije dejal Kac. Po poročanju medijev je izrazil pripravljenost Izraela preložiti ofenzivo na Rafo, če bo dosežen dogovor s Hamasom, njegov odgovor pa pričakujejo v 48 urah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Eden od talcev pravi, da je v ujetništvu 202 dneva

Hamas je sporočil, da izraelski predlog za premirje v Gazi in izpustitev novih talcev preučujejo. Objavili so tudi nov posnetek, na katerem eden od talcev pravi, da podpira dogovor med Hamasom in Izraelom. Drugi talec, ki naj bi imel po poročanju medijev poleg izraelskega tudi ameriško državljanstvo, pa na posnetku Izraelce poziva k nadaljnjim demonstracijam za izpustitev talcev.

Kdaj je bil posnetek narejen, ni jasno, eden od talcev pa pravi, da je v ujetništvu 202 dneva. V soboto so sicer minili 204 dnevi od Hamasovega napada na Izrael in zajetja talcev.

V več izraelskih mestih so v soboto znova potekali protesti, na katerih so vlado premierja Benjamina Netanjahuja pozivali k sklenitvi dogovora s Hamasom o izpustitvi talcev. Največji protesti so bili v Tel Avivu in Jeruzalemu, ponekod je prišlo do prerivanja s policijo, ki je po navedbah izraelskih medijev nekaj oseb pridržala.

Na pogajanjih med Izraelom in Hamasom dosežen napredek

Predsednik Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) Borge Brende je medtem v soboto v Savdski Arabiji dejal, da naj bi bil na pogajanjih med Izraelom in Hamasom dosežen določen napredek. "Nekaj se premika v pogovorih," je dejal v Rijadu, kjer poteka poslovna konferenca WEF. Za ponedeljek je napovedano tudi srečanje zunanjih ministrov več arabskih držav z njihovimi kolegi iz ZDA, Francije, Nemčije, Velike Britanije in Italije.

Po poročanju ameriškega medija Axios, ki se sklicuje na visoke izraelske predstavnike, je Izrael na pogajanjih Hamas opozoril, da je to zadnja priložnost za dogovor pred začetkom ofenzive na Rafo, kamor se je zateklo več kot milijon Palestincev iz drugih delov Gaze.

Doslej naj bi sicer po navedbah palestinskih virov v izraelski ofenzivi na Gazo umrlo več kot 34 tisoč ljudi, preko 77 tisoč je bilo ranjenih. Hamas je ob napadu 7. oktobra lani zajel okoli 250 izraelskih talcev, novembra so jih v okviru dogovora o zamenjavi s Palestinci, zaprtimi v izraelskih zaporih, izpustili 105, v glavnem žensk in otrok. Okoli 30 talcev naj bi v ujetništvu umrlo.

Hamas
Novice Hamas preučuje najnovejši izraelski predlog za prekinitev ognja
Hamas talci
Novice Hamas objavil posnetek talca, ugrabljenega pred 200 dnevi. Manjka mu del roke. #video
Joe Biden
Novice Ameriški senat potrdil pomoč za Ukrajino, Izrael in Tajvan
Ne spreglejte