Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 12. 2023,
12.19

Osveženo pred

5 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,97

Natisni članek

Jemen Rdeče morje ladja napad

Petek, 15. 12. 2023, 12.19

5 mesecev, 1 teden

Izstrelek zadel nemško tovorno ladjo v Rdečem morju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,97
tovorna ladja Al Jasrah | Nemški ladjarji so danes v luči napadov pozvali k varovanju ladij v Rdečem morju. | Foto Gulliverimage

Nemški ladjarji so danes v luči napadov pozvali k varovanju ladij v Rdečem morju.

Foto: Gulliverimage

Nemško tovorno ladjo v Rdečem morju je danes zadel izstrelek z območja Jemna pod nadzorom hutijskih upornikov. Ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan, ki je danes v Tel Avivu, je medtem opozoril, da Hutiji predstavljajo grožnjo svobodi plovbe za komercialni ladijski promet.

"Vemo, da je nekaj, kar je bilo izstreljeno z območja Jemna, ki ga nadzorujejo Hutiji, zadelo tovorno ladjo. Plovilo je bilo poškodovano, poročajo tudi o požaru," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal ameriški obrambni uradnik.

francoska fregata, francoska vojska, LANGUEDOC
Novice Nova grožnja: francoska fregata v Rdečem morju sestrelila dva drona #video

En zabojnik padel čez krov 

Britansko podjetje za pomorsko varnost Ambrey je pojasnilo, da je bila ladja v lasti nemškega podjetja Hapag-Lloyd poškodovana v napadu severno od jemenskega obalnega mesta Moka. "Izstrelek naj bi zadel levo stran plovila, en zabojnik pa je zaradi udarca padel čez krov," je dodalo podjetje.

Sullivan, ki je trenutno na obisku v Tel Avivu, pa je danes opozoril, da Hutiji predstavljajo grožnjo svobodi plovbe za komercialni ladijski promet. "ZDA sodelujejo z mednarodno skupnostjo, partnerji iz regije in vsega sveta, da bi se spopadle s to grožnjo. Medtem ko Hutiji tako rekoč pritiskajo na sprožilec, je Iran tisti, ki jim dobavlja pištolo," je še dodal.

Hutijski uporniki v Jemnu, ki jih podpira Iran, so od začetka vojne med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas 7. oktobra izvedli že več napadov z droni in raketami na plovila v regiji. V soboto so tudi zagrozili, da bodo napadli vsa plovila, ki se odpravljajo v izraelska pristanišča, če ne bo omogočena dostava hrane in zdravil na območje Gaze, ki ga oblega Izrael.

Hutijski uporniki, Jemen, napad, ladja
Novice Neverjetno, kako so uporniki ugrabili izraelsko ladjo #video
Ne spreglejte