Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 11. 2012,
14.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 14. 11. 2012, 14.08

8 let

Janša in Dačić o dobrih odnosih in novih priložnostih za sodelovanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Janez Janša in Ivica Dačić sta po pogovorih v Ljubljani prvi uradni obisk srbskega premiera označila kot potrditev zelo dobrih odnosov med državama, tudi gospodarskih.

Premier Janez Janša je na novinarski konferenci po pogovoru izrazil zadovoljstvo, da je dinamika že tako dobrih odnosov med državama med novima vladama v Ljubljani in Beogradu še večja. Zadovoljen je tudi z nadaljevanjem dobrega gospodarskega sodelovanja in ohranjeno dinamiko investicijskih vlaganj tudi v kriznih časih. Ob tem je napovedal, da bosta vladi te pozitivne trende dodatno vzpodbujali.

Janša kot steber sodelovanja izpostavil gospodarsko in storitveno menjavo Kot steber sodelovanja je izpostavil gospodarsko in storitveno menjavo, ki je dobra tudi v kriznih časih. Slovenija si želi še povečati naložbe v Srbiji, ki je velik trg za slovenske naložbe, z Ivico Dačićem pa sta se strinjala, "da se veliko neizkoriščene priložnosti in potencial prihodnjega sodelovanja skriva v možnostih nastopa podjetij iz Slovenije in Srbije na tretjih trgih", je dejal Janša.

Sodelovanje na trgih v državah izven EU Dačić je pritrdil, da sta Slovenija in Srbija prijateljski državi, ki želita okrepiti že sicer dobre odnose na vseh ravneh. Kot trge, na katerih bi lahko gospodarstveniki nastopali skupaj, pa je izpostavil države izven EU, kot so Rusija, Azerbajdžan, Turčija, Kazahstan, Belorusija, s katerimi ima Srbija sklenjene prostotrgovinske sporazume.

Govorila sta tudi o uresničevanju sporazuma o nasledstvu. Kot je povedal Janša, sta se dogovorila, da bosta obe državi pospešili postopke, kjer morata v okviru reševanja vprašanj nasledstva sklicati naslednje sestanke. Dogovorila sta se še, da "vprašanja, ki se nanašajo posebej na Slovenijo ali na Srbijo, pospešeno rešujemo, tako da sami sebi ne delamo stroškov pri stvareh, kjer so stvari nedorečene. Ta nedorečenost pa seveda obremenjujejo finance ene ali druge države".

Dačić: Pri nasledstvu ne gre za odprto politično vprašanje Dačić je glede nasledstva dejal, da ne gre za odprto politično vprašanje, temveč za problem, ki ga je, tako kot probleme nekaterih slovenskih podjetij v Srbiji, srbska vlada pripravljena "zelo konkretno in operativno reševati, da se ne spremenijo v politične probleme". Te probleme je po njegovih besedah mogoče reševati na prihodnjih srečanjih obeh vlad, za katere so se dogovorili, da jih bodo pripravljali enkrat letno v eni od držav.

Janša potrdil podporo Srbiji pri približevanju EU Janša je potrdil podporo Srbiji in ostalim državam Zahodnega Balkana pri približevanju EU, pri čemer je polnopravno članstvo teh držav označil za "edino formalno strategijo oziroma perspektivo EU" do te regije.

Slovenija se bo še naprej zavzemala, da Srbija čim prej dobi datum za začetek pristopnih pogajanj z EU, je dodal. Pospešitev tega procesa je po njegovih besedah tako v interesu Srbije in Slovenije kot tudi EU ter eden ključnih dejavnikov stabilizacije celotne regije. Izrazil je tudi pripravljenost Slovenije, da Srbiji s svojimi izkušnjami pomaga pri približevanju EU. Srbija je status kandidatke za članstvo v EU dobila marca letos in upa, da bo datum za začetek pogajanj dobila na zasedanju Sveta ministrov EU, ki bo 13. in 14. decembra v Bruslju.

Gorenak in Dačić podpisala sporazum o policijskem sodelovanju Dačić, ki je tudi notranji minister, in slovenski notranji minister Vinko Gorenak sta pred tem ob navzočnosti premierov podpisala tudi sporazum o policijskem sodelovanju. Po besedah Janše se je s tem zaokrožila pogodbena osnova sodelovanja med državama. Dačić pa je Gorenaka ob tej priložnosti povabil na obisk v Srbijo.

Sporazum omogoča sodelovanje policij v skupnem boju proti hudim oblikam mednarodnega kriminala, ki vključuje tudi čezmejno tajno opazovanje in sledenje, sledenje kontroliranim pošiljkam, zagotavljanje javne varnosti ob večjih prireditvah, pa tudi zagotavljanje informacij o stanju in trendih na področju kriminala v posamezni državi, so sporočili z notranjega ministrstva. Dačić je dosedanje sodelovanje policij v boju proti organiziranemu kriminalu in trgovini z mamili označil kot dobro. Preiskavo v okviru operacije Balkanski bojevnik, v kateri je sodelovala tudi srbska policija, pa je na novinarsko vprašanje ocenil kot uspešno ter izpostavil pomen nadaljevanja sodelovanja policij na tem področju.

Dačić se je po svečanem kosilu, na katerem ga je gostil slovenski premier, sešel še s predsednikom republike Danilom Türkom in predsednikom parlamenta Gregorjem Virantom. S Türkom sta potrdila prijateljske odnose med državama in se zavzela za poglobitev gospodarskih odnosov med državama.

"Prijateljski odnosi med Slovenijo in Srbijo imajo dolgo zgodovinsko tradicijo" Sogovornika sta ocenila, da imajo prijateljski odnosi med Slovenijo in Srbijo dolgo zgodovinsko tradicijo, da so trdni in da se dobro razvijajo, tako na političnem področju kot na gospodarskem in drugih področjih, so sporočili iz urada predsednika republike. Predsednik Türk je poudaril, da Slovenija podpira prizadevanje Srbije za vstop v Evropsko unijo in bo tudi v prihodnje pomagala pri tem.

Slovenski predsednik in srbski premier sta se posvetila tudi gospodarskim odnosom, ki se utrjujejo, vendar po njunem mnenju obstaja še veliko neizkoriščenih možnosti, tudi v okviru srbskih pogodb s tretjimi državami, ki omogočajo podjetjem brezcarinski dostop na tretja tržišča. To daje dobre priložnosti slovenskim podjetjem, ki sodelujejo s podjetji v Srbiji, za širitev njihovega tržnega dosega.

Predsednik Türk in premier Dačić sta govorila tudi o odnosih na kulturnem področju. Slovenski predsednik se je zavzel, da bi okrepili kulturno sodelovanje, zlasti z najvišjimi dosežki kulture in umetnosti. Strinjala sta se tudi, da se bodo v prihodnje odnosi med Slovenijo in Srbijo intenzivno razvijali in v tem okviru so obiski na visoki ravni v obe smeri koristni.

Ne spreglejte