Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 12. 2023,
17.51

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,44

Natisni članek

Vladimir Putin Madžarska Rusija Ukrajina Viktor Orban

Četrtek, 14. 12. 2023, 17.51

4 mesece, 3 tedne

Je Orban prejel največjo podkupnino v evropski zgodovini? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,44
Viktor Orban | Viktorju Orbanu je uspelo "odmrzniti" del evropskih milijard. Je to dosegel z grožnjami z blokado pristopnih pogajanj z Ukrajino? | Foto Guliverimage

Viktorju Orbanu je uspelo "odmrzniti" del evropskih milijard. Je to dosegel z grožnjami z blokado pristopnih pogajanj z Ukrajino?

Foto: Guliverimage

Odločitev Evropske komisije, da Madžarski odmrzne okoli 10,2 milijarde evropskih sredstev, še vedno buri duhove. Poslanec Zelenih v Evropskem parlamentu Daniel Freund je celo prepričan, da je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen madžarskemu premierju Viktorju Orbana izplačala največjo podkupnino v zgodovini EU.

Evropska komisija svojo odločitev upravičuje z besedami, da je Budimpešta sprejela potrebne reforme na področju neodvisnosti pravosodja. Bruselj je sredstva sprostil v sredo, tj. dan pred začetkom vrha EU, pred katerim je madžarski premier Viktor Orban napovedal blokado začetka pristopnih pogajanj z Ukrajino o včlanitvi v EU.

Še vedno pa je blokirana polovica od okoli 21,7 milijarde evrov večinoma kohezijskih sredstev, namenjenih Madžarski. Madžarski je poleg tega onemogočen dostop do približno 10,4 milijarde evrov sredstev iz mehanizma za okrevanje in odpornost po pandemiji covid-19.

Poglejte, kaj je po zasedanju Evropskega sveta povedal predsednik vlade Robert Golob:

Bruselj sicer zanika, da je odločitev o odmrznitvi sredstev povezana z Orbanovimi grožnjami z blokado Ukrajine (torej da gre za nekakšno podkupnino, kot trdi evroposlanec Freund). Orban, ki velja za tesnega zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina, nasprotuje tudi evropski finančni pomoči Ukrajini.

V četrtek zvečer je predsednik Evropskega sveta Charles Michel sporočil, da je Evropski svet podprl začetek pristopnih pogajanj z Ukrajino in Moldavijo. Orban torej očitno ni uresničil svoje grožnje z blokado:

Kot piše nemški medij Focus, ki se sklicuje na informacije iz krogov EU, je odločitev za pristopna pogajanja z Ukrajino padla, ko madžarskega premierja ni bilo v prostoru, kjer sestankuje Evropski svet. Kljub njegovi odsotnosti je bil Evropski svet še vedno sklepčen.
Madžarska ni sodelovala pri današnji "slabi odločitvi" o začetku pristopnih pogajanj z Ukrajino, je pojasnil Orban. Ta je sicer v preteklih tednih in v izjavah pred vrhom v Bruslju večkrat izrazil nasprotovanje začetku pogajanj o vstopu Ukrajine. "Madžarsko stališče je jasno. Ukrajina ni pripravljena na začetek pogajanj o članstvu v EU. Odločitev o začetku pogajanj z Ukrajino v takšnih okoliščinah je povsem nesmiselna, nepremišljena in napačna," je Orban povedal v videoposnetku, ki ga je objavil na družbenih omrežjih.

STA
Viktor Orban
Novice Bruselj odmrznil deset milijard evrov za Madžarsko
Robert Golob
Novice O čem se bo Golob pogovarjal z Macronom?
Viktor Orban
Novice Orban: Rusije ni mogoče premagati. Čas je za plan B.
Viktor Orban
Novice Ali Orbanova Madžarska omogoča tihotapljenje migrantov v Nemčijo?
Viktor Orban
Novice Zakaj Viktor Orban ne verjame v zmago Ukrajine
Viktor Orban
Novice Viktor Orban: Ne, Putin zame ni vojni zločinec
Herbert Kickl
Novice Je to novi nevarni sosed?
Ne spreglejte