Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 3. 2013,
11.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 6. 3. 2013, 11.26

8 let

Jerca Zajc Šušteršič: Chavez je bil ločnica, ki je razdeljevala Venezuelo (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Medtem ko Venezuela žaluje, smo se o Hugu Chavezu pogovarjali z voditeljico Planet TV Jerco Zajc Šušteršič in venezuelskim profesorjem Joséjem Luisom Cordeirjem.

Novica o smrti venezuelskega predsednika Huga Chaveza je pretresla Venezuelo in vso Latinsko Ameriko. O njem in njegovi zapuščini smo se pogovarjali z voditeljico informativne oddaje Danes Jerco Zajc Šušteršič, ki je Venezuelo obiskala decembra leta 2009, med svojim obiskom pa ves dan preživela s Chavezom. "O njegovi vlogi je težko govoriti z našega evropocentričnega vidika. Težko je razumeti navdušenje nad njim na eni strani in pravim sovraštvom na drugi strani," nam je zaupala.

Venezuela je razdeljena: eni jočejo, drugi proslavljajo Kakšen je kontrast med Chavezovimi podporniki in njegovimi nasprotniki, je povedala z anekdoto. "Ko sem bila v Venezueli, sem ves dan preživela z njim. Takrat je še imel svojo oddajo Alo Presidente, zato sem z njim obiskala vse državne televizije. Ko sem se vrnila v Caracas, so me ljudje, ki so ugotovili, da sem bila jaz tista, ki sem bila z njim, prosili za avtogram. Na shodu opozicije pa so me pljuvali, se drli čez mene in v nas metali jajca." Dodala je: "Je oseba, ki je delila Venezuelo. On sam je bil ločnica, po kateri se je Venezuela razdelila. V Venezueli ni tistih, ki so nekaj vmes. Si pač chavista ali pa antichavista. Tam govorijo samo o politiki, in to je naredil Chavez, tega pred njim namreč ni bilo."

"V Venezueli je dobra polovica ljudi osuplih, šokiranih, žalostnih, ne vedo, kako naprej, počutijo se, kot da jim je umrl oče. Ob novici, da je umrl, pa je del Venezuele odšel na ulice, pripravili so ognjemetne, hupali z avtomobili in se veselili," je še povedala voditeljica oddaje Danes. Čeprav je novica o Chavezovi smrti marsikoga presenetila, nad tem ni bil presenečen José Luis Cordeiro, profesor na kalifornijski univerzi za singularnost in nekdanji svetovalec za energetiko predsedniške kandidatke Irene Sáez, ki se je za položaj predsednice proti Chavezu potegovala leta 1998 in izgubila. "Večina poročil je namigovala, da je bil Chavez že nekaj dni možgansko mrtev, zato ni bilo velikega presenečenja," je za Planet Siol.net povedal Cordeiro.

Vse dobičke od nafte je razdajal za revne "Lahko je razumeti to navdušenje nad njim, saj je revnim omogočil dostop do šolanja, do zdravstva, hkrati pa tudi niso več živeli na ulici. On je ustanovil neke vrste komuno, kamor so ljudje za ves dan hodili in se tam izobraževali. To si je lahko privoščil, ker je bila v tistem času cena nafte tako visoka, da je vse dobičke razdajal za revne, ki so bili zagotovo njegova prioriteta. Njegovi kritiki, in ta kritika je povsem upravičena, pravijo, da je ves denar od dobičkov od nafte dajal revnim, to je pa tako, kot bi zdravil tuberkulozo z aspirinom. On jim je dajal osnovne stvari, Venezuele pa ni resnično popeljal naprej," je še povedala Zajc Šušteršičeva, ki pravi, da se je iz Slovenije težko opredeliti do tega, da je bil diktator, kot mu pravijo nekateri. "Ja, je bil neke vrste diktator. Ljudje pred njegovim prihodom na oblast niso imeli nič, bili so izključeni iz družbe, tako da povsem razumem in si zlahka predstavljam, kakšen je današnji dan na venezuelskih ulicah," je dodala Zajc Šušteršičeva.

Venezuela pod Chavezom ena najhujših epizod venezuelske zgodovine Nad Chavezovo zapuščino pa Cordeiro ni navdušen. "Bil je morilski kriminalec, ki je leta 1992 poskušal izvesti državni udar na demokratično vlado, takrat pa povzročil smrt številnih nedolžnih ljudi. Ko so ga izpustili iz zapora, je ustanovil gibanje, s katerim je prevzel nadzor, in to je storil uspešno. Potem je spremenil in manipuliral z ustavo, da je bil lahko večkrat izvoljen, medtem uničil gospodarstvo, njegovi skorumpirani privrženci pa so zavzeli večino javnih položajev." Cordeiro je še dejal, da se bo Venezuela pod Chavezom v zgodovino zapisala kot ena najhujših epizod venezuelske zgodovine in vse Latinske Amerike. "Spominjali se bomo njegovega zavezništva z mednarodnimi terorističnimi skupinami in podpore kriminalnih režimov Sadama Huseina v Iraku, Moamerja Gadafija v Libiji, Bašarja Al Asada v Siriji, Mugabeja v Zimbabveju in Ahmadinedžada v Iranu," je sklenil.

"Za karizmatičnega velja povsem upravičeno" Glede na to, da je Jerca Zajc Šušteršič osebno spoznala Chaveza, nas je zanimalo, ali je res tako karizmatičen, kot trdijo Venezuelci. "Za karizmatičnega velja povsem upravičeno, ker je točno tak, kot ga opisujejo. Je izjemno nepredvidljiv, poskuša te šarmirati, hkrati pa je izredno izobražen. Ko sem mu povedala, da sem iz Slovenije, se je spomnil našega predsednika Türka, s katerim sta se srečala, vedel je, kje je Slovenija. Z vsakim človekom se pogovarja in predstavi svoj pogled na Venezuelo, na družbo, na svet in ti ne pusti do besede," je še povedala.

Najverjetnejši predsednik je Nicolas Maduro Ob vsem tem se zastavlja vprašanje, kakšna je prihodnost Venezuele. "Chavez ni bil samo predsednik, polovici ljudem je bil skoraj kot oče. Okoli sebe je imel vedno svoje zveste privržence, svoje politike, svoje ministre, ki so mu sledili in ga samo poslušali ter delali po njegovih ukazih. Za svojega naslednika si je izbral podpredsednika Nicolasa Maduro, ki bo jasen kandidat chavistov, opozicija svojega kandidata še ni predstavila, vendar predvidevam, da bo to Henrique Capriles. Mislim, da bo po smrti Chavezov duh še vedno tako prisoten, da opozicija nima velikih možnosti, tako da bo verjetno izbran Maduro, ki je Chavezov človek že od začetka. Ni bil niti najbolj priljubljen med Chavezovimi privrženci, nima take karizme, ljudje ga ne obožujejo, je pa dejstvo, da si ga je Chavez izbral za svojega naslednika. Mislim, da bodo vsi tisti, ki so prej volili za Chaveza, zdaj volili za Maduro. Venezuelo čaka še en mandat s chavisti, vendar pa je prihodnost Venezuele zelo negotova," je povedala Zajc Šušteršičeva.

Z njeno oceno se strinja tudi Cordeiro. "Po 14 letih avtokratične in socialistične vlade Huga Chaveza je možnost za spremembo. Sprememb ne bo takoj, upajmo, da čez nekaj let," je povedal Cordeiro in dodal: "Chavisti (vojska in komunisti) nadzirajo vse javne institucije, zato je jasno, da bo podpredsednik Nicolas Maduro izvoljen na položaj predsednika, ki bo sledil Chavezovim smernicam in tistim, ki jih postavljata brata Castro na Kubi."

Ne spreglejte