Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Petek,
12. 9. 2014,
17.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Škotska referendum Velika Britanija

Petek, 12. 9. 2014, 17.26

8 let

Kakšna bo neodvisna Škotska?

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kakšno valuto bodo uporabljali Škoti, če bodo postali samostojni? Bo kraljica Elizabeta II. še vedno tudi kraljica Škotov? Bodo še vedno člani vojaške zveze Nato?

Škoti se bodo v četrtek, 18. septembra, odločali o tem, ali ostanejo del Velike Britanije ali pa postanejo neodvisni. Rezultat referenduma je še vedno negotov, nejasno je tudi, kaj se bo zgodilo s Škotsko, če bo ta postala neodvisna. Glavni podatki o Škotski Škotska je starodavna dežela, ustanovljena naj bi bila že leta 843. Del Velike Britanije je od leta 1707, z začetkom tako imenovane zveze narodov (izvirno: Union of the Nations). Škotska je velika 78.387 kvadratnih kilometrov (skoraj štirikrat večja od Slovenije) in ima 5,3 milijona prebivalcev. Največje škotsko mesto je več kot milijonski Glasgow, prestolnica pa Edinburg. Prevladujoč jezik na Škotskem je angleščina. Na Škotskem govorijo narečje angleščine, ki so mu reče škotska angleščina. Regionalno priznana jezika pa sta še keltski jezik gelščina (govorijo ga višavski Škoti) in tako imenovani scots (škotščina, germanski jezik, ki ga govorijo predvsem nižavski Škoti). Sedem vprašanj o neodvisni Škotski Poglejmo nekaj dejstev in odprtih vprašanj o (neodvisni) Škotski, ki jih navaja nemški tednik Manager Magazin.

Kakšno valuto ima zdaj Škotska? Škotske velike banke (Bank of Scotland, Royal Bank of Scotland in Clydesdale Bank) lahko izdajajo lastne bankovce, ki se štejejo za del britanskih funtov. Tako so na Škotskem v obtoku štirje različni bankovci za enako vrednost. Zunaj Škotske škotskih bankovcev ne sprejemajo vedno, a se jih lahko brezplačno zamenja za "prave" bankovce.

Kakšno valuto bo imela morebitna neodvisna Škotska? Zagovorniki neodvisnosti pravijo, da bo tudi neodvisna Škotska v denarni uniji z Veliko Britanijo, zato bo britanski funt ostal. S tem se ne strinjajo vse tri najmočnejše britanske stranke (konservativci, laburisti in liberalni demokrati). Njihovo mnenje je soglasno: vljudno bi bilo, da bi neodvisna Škotska imela in tiskala lasten denar.

Bo britanska kraljica Elizabeta II. ostala tudi kraljica neodvisne Škotske? Zagovorniki neodvisnosti hočejo obdržati kraljico, saj bo uspešni referendum razveljavil le unijo iz leta 1707, ne pa tudi tako imenovane zveze kron (Union of the Crowns) iz leta 1603, ko sta kraljevina Anglija in kraljevina Škotska sklenili personalno oziroma dinastično unijo. Od leta 1603 je bil isti vladar tako angleški kot škotski kralj. Lahko pa postane razveljavitev zveze iz leta 1603 vprašanje kakšnega prihodnjega referenduma.

Bo neodvisna Škotska samodejno postala članica Nata? Neodvisna Škotske ne bi samodejno postala članica Nata. Kot je dejal generalni sekretar Anders Fogh Rasmussen, bo za včlanitev Škotske v Nato potrebno soglasje vseh 28 članic te vojaške zveze.

Kaj bo glavni finančni vir neodvisne Škotske? Zagovorniki napovedujejo, da se bo neodvisna Škotska večinoma financirala iz prodaje škotske nafte in zemeljskega plina. Trenutno nafta in plin, ki ju načrpajo na ozemlju Škotske, pomenita 85 odstotkov britanskih prihodkov od prodaje nafte in zemeljskega plina.

Kaj se bo zgodilo z Royal Bank of Scotland (RBS), če bo Škotska postala neodvisna? RBS, ena od največjih bank na svetu, ki ima od svoje ustanovitve leta 1727 sedež na Škotskem, grozi, da bo, če bo referendum uspešen, svoj sedež prestavila v Anglijo.

Kdaj bo Škotska postala zares neodvisna, če bo referendum uspešen? Škotska ne bo postala samostojna in neodvisna dan po referendumu, ampak šele 24. marca 2016. Kot načrtujejo zagovorniki neodvisnosti, bodo potrebovali 18 mesecev, da postavijo na noge neodvisno državo.

Ne spreglejte