Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 3. 2022,
13.43

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,62

25

Natisni članek

Viktor Orban predsednik Madžarska Katalin Novak

Četrtek, 10. 3. 2022, 13.43

2 leti, 2 meseca

Katalin Novak postala prva predsednica Madžarske

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,62

25

Madžarski parlament je danes za predsednico države izvolil 44-letno Katalin Novak, tesno zaveznico predsednika vlade Viktorja Orbana. Katalin Novak, ki je bila nazadnje ministrica za družinsko politiko, je svojo izvolitev predstavila kot zmago za ženske.

V parlamentu, v katerem ima desna stranka Fidesz Viktorja Orbana dvotretjinsko večino, je za Katalin Novak glasovalo 137 poslancev, 51 pa jih je bilo proti. S tem je premagala opozicijskega izzivalca, 79-letnega Petra Rono.

"Zato, ker sem ženska, in ne kljub temu želim postati dobra predsednica Madžarske," je še pred glasovanjem dejala Novakova in pozvala poslance, naj ji zaupajo svojo podporo.

"Ženske vzgajamo otroke, skrbimo za bolne, kuhamo, po potrebi smo na dveh mestih hkrati, služimo denar, učimo, dobivamo Nobelove nagrade, čistimo okna," je dejala. "Zavedamo se moči besed, vendar znamo tudi molčati in poslušati, če je treba, ter braniti svoje družine s pogumom, ki presega pogum moških, če grozi nevarnost," je dodala 44-letnica, ki bo postala najmlajša voditeljica Madžarske v zgodovini države.

Predhodno je bila Novakova obraz vladnih politik, vključno z velikodušnimi davčnimi olajšavami in subvencijami, namenjenimi spodbujanju mladih družin, da bi imele več otrok. Novakova je bila tudi podpredsednica Fideza od leta 2017 do lani. Je diplomirana ekonomistka, poleg materinega jezika govori tekoče tudi francosko, angleško in nemško.

Parlamentarne volitve bodo 3. aprila

Današnje glasovanje je potekalo nekaj tednov pred parlamentarnimi volitvami 3. aprila, na katerih se bo Orban potegoval za četrti zaporedni mandat na oblasti od leta 2010. Združena opozicija pod vodstvom Petra Marki-Zaya tokrat napoveduje zmago, ta pa je izvolitev Novakove tik pred volitvami označil za neprimerno. Zaradi svojega strankarskega ozadja je povsem neprimerna za predsedniški položaj, je dejal Marki-Zay.

Novakova bo na položaju predsednika države nasledila Janosa Aderja, soustanovitelja Orbanove vladajoče desničarske stranke Fidesz, ki je na tem položaju od leta 2012. Funkcijo bo prevzela, ko se bo Aderju 10. maja letos iztekel mandat.

Ne spreglejte