Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 10. 2014,
9.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Katalonija referendum

Torek, 14. 10. 2014, 9.11

8 let

Katalonija kljubuje Madridu: referendum bo, a v novi obliki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Regionalna vlada v Kataloniji je odpovedala referendum o neodvisnosti, ki ga je zadržalo ustavno sodišče. Namesto tega bo izvedla referendum v novi obliki. Šlo naj bi za posvetovanje z državljani.

Špansko ustavno sodišče je 29. septembra enoglasno odločilo, da bo prisluhnilo vladi v Madridu in njenemu nasprotovanju referendumu, kar je pomenilo neposredno odložitev referenduma, dokler sodišče ne bi sprejelo odločitve, to pa bi lahko trajalo več let.

Katalonski premier Mas: Referendum bo, a bo potekal v drugačnem pravnem okviru Katalonski premier Artur Mas je danes predstavil alternativo odpovedanemu referendumu, ki je bil razpisan za 9. november. Kot je pojasnil, bo Katalonija nadaljevala s pripravo referenduma, ki pa bo potekal v drugačnem pravnem okviru.

Kot je še povedal katalonski premier, "novi" referendum, ki bo prav tako izveden 9. novembra, ne bo dal "dokončne odločitve" glede katalonske neodvisnosti. Z novim pravnim okvirom se želi Katalonija izogniti nasprotovanju Madrida, poroča britanski BBC.

Že pred novinarsko konferenco je za Reuters eden od predstavnikov za javnost iz stranke Katalonska republikanska levica (ERC) povedal, da bo Mas predlagal t. i. posvetovanje z državljani.

Regionalna vlada je pred odpovedjo "starega" referenduma sicer dolgo vztrajala, da referendum bo, med ponedeljkovim srečanjem proreferendumskih strank pa se je referendumu odpovedala. "Vlada je odločila, da ustavni referendum ne more potekati," je po srečanju sporočil Joan Herrera iz majhne levičarske stranke Pobuda za Katalonijo.

Katalonska republikanska levica za razglasitev neodvisnosti Člani stranke ERC so sicer po objavi, da referenduma ne bo, sporočili, da tako ostane le ena možnost: "da parlament takoj razglasi neodvisnost". Ankete kažejo, da bi ERC na volitvah močno pridobila, če bi Mas iz konservativne koalicije CiU sklical predčasne volitve.

Mas, vnet zagovornik neodvisnosti te 7,6-milijonske sredozemske dežele, je odlok o izvedbi referenduma podpisal 27. septembra. Ta referendum sicer ne bi bil zavezujoč, kot je bil nedavni škotski, toda morebitna referendumska odločitev Kataloncev za neodvisnost bi bila velika moralna zmaga za zagovornike neodvisnosti.

Katalonija se zgleduje po Škotski Katalonija, ki je poleg baskovskih dežel najbogatejši del Španije, se je pri referendumu sklicevala na škotski primer. Čeprav je oblast v Londonu nasprotovala škotski samostojnosti, je vseeno dovolila svobodno izražanje volje prebivalcev Škotske.

Ne spreglejte