Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Petek,
24. 10. 2014,
15.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ZDA kriza Igor Masten

Petek, 24. 10. 2014, 15.10

8 let

Lahko sploh kaj zaustavi ZDA?

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Medtem ko evropsko gospodarstvo šepa in se razvijajoča gospodarstva opotekajo, gre ameriško gospodarstvo strmo navzgor. Američani zato optimistično zrejo v prihodnost.

Zadnji gospodarski kazalci kažejo, da se bo ameriška gospodarska rast nadaljevala tudi v prihodnjih mesecih. Ameriška podjetja imajo več naročil, manj je nezaposlenih, povečanje novih delovnih mest je največje po letu 1999, piše tiskovna agencija Bloomberg.

Več zaposlenih, več gradenj novih hiš … Samo letos so ameriški delodajalci zaposlili dva milijona novih delavcev. Poročila tudi kažejo, da so prošnje za nadomestilo za brezposelne v zadnjih mesecih padle na najnižjo stopnjo v zadnjih 14 letih.

Povečalo se je tudi število izdanih dovoljenj za gradnjo hiš in potrošnja dobrin. Zaupanje potrošnikov je oktobra letos z indeksom 37,7 preseglo najvišji indeks zaupanja potrošnikov iz avgusta 2013, ko je bil 36,2 (vir: Bloomberg Consumer Comfort). Nasploh so izmerjeni gospodarski kazalci v največjem gospodarstvu na svetu najvišji po januarju 2008.

Manjši stroški za gorivo bodo povečali domačo porabo Ker so se cene goriv znižale (povprečno so padle na najnižjo raven po letu 2011), bodo gospodinjstva v naslednjem letu privarčevala več kot 60 milijard dolarjev (47 milijard evrov). Ta denar bodo Američani lahko zapravili za nakupe drugih izdelkov in storitev, kar pomeni, da se bo domača poraba dvignila.

Višja domača poraba bo ZDA omogočila rast gospodarstva kljub gospodarskim težavam v Evropi in razvijajočih se gospodarstvih. Mednarodni denarni sklad je namreč znižal svojo oceno o gospodarski rast za leto 2015 in napovedal vrnitev tveganih časov za evro.

Se je del večje ponudbe denarja prelil tudi v nove naložbe? Kje so vzroki za ameriško uspešnost? Slovenski ekonomist Igor Masten glede trga dela (trenutno je v ZDA 6,5 odstotka brezposelnih) poudarja, da je ameriški trg dela od evropskega boljši že kar nekaj časa. Poleg tega je trg dela v ZDA bolj prožen kot v Evropi.

Masten domneva, da je odpiranje novih delovnih mest tudi posledica tega, da se je povečana ponudba denarja, ki se je v prvi vrsti prelila na borzo in napihnila cene vrednostnih papirjev, odrazila tudi v novih delovnih mestih. Odpiranje novih delovnih mest pa je povečalo stopnjo zaupanja potrošnikov.

Masten opozarja, da je borza v ZDA popolnoma pregreta "Ali to pomeni trajno okrevanje, si ne bi upal trditi. Kajti ukrepi denarne politike so sicer zagotovili določeno stopnjo gospodarske rasti, a so se s tem tudi ustvarila tveganja, ki so rekordno visoka. Imamo popolnoma pregreto borzo," opozarja ekonomist.

Ne spreglejte