Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 7. 2013,
16.30

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

papež Frančišek

Petek, 5. 7. 2013, 16.30

8 let, 1 mesec

Luč vere: Zakon je skupnost moškega in ženske

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Papež Frančišek je danes podpisal odlok o svetništvu (kanonizaciji) papežev Janeza Pavla II. in Janeza XXIII.

V prvi okrožnici Luč vere je poudaril, da vera razsvetljuje družino, ki je zakonska skupnost moškega in ženske.

Papež Frančišek je danes izdal svojo prvo okrožnico Luč vere (Lumen Fidei). Njeno sporočilo je, da je vera tista, ki razsvetljuje človeštvo: "Vera je blaginja za vse, je skupno dobro." O zakonu med moškim in žensko okrožnica pravi, da je sprejemanje spolne različnosti vrednota, saj s spolno združitvijo zakonca postaneta eno meso in lahko s tem sprejmeta novo življenje. Vernik ni aroganten, vera pa ni resnica, ki se jo mora uveljavljati s silo, piše. Ljudem, ki jih resnica straši, sporoča, da vera okrepi kritično razmišljanje in širi obzorja argumentacije. Vera dela človeka ponižnega in ga vodi v sobivanje in spoštovanje drugih, še navaja dokument.

Dva papeža, ena okrožnica Okrožnica ali enciklika je neke vrste odprto pismo, v katerem papeži pošiljajo vernikom in svetu svoje sporočilo. Je precej pomembna, saj se zgodi v povprečju le enkrat v dveh letih in velja za uradni dokument Katoliške cerkve. Danes je bila objavljena tudi na internetu v nekaj svetovnih jezikih, pri nas pa z rahlim zamikom običajno izide v knjižni obliki v slovenščini. Prejšnji papež Benedikt je v osmih letih izdal le tri enciklike, četrto je šele začel pripravljati, a je ni končal, saj je prej odstopil. Končal jo je njegov naslednik papež Frančišek. Danes zjutraj pa sta se oba spet pojavila skupaj na blagoslovu kipa nadangela Mihaela, ubijalca zmaja in zmagovalca nad poganstvom. Papež je ob tem Vatikan postavil pod zaščito sv. Mihaela in sv. Jožefa. "Hudič sicer še naprej poskuša povzročati praske na obličju nadangela in na obličju človeka, a Bog je močnejši," je med blagoslovom dejal papež Bergoglio.

Dva papeža na oltarju Dan je minil v znamenju še dveh rimskih škofov, saj je papež Frančišek podpisal odredbi o kanonizaciji svojih dveh predhodnikov. Pokojni papež Janez Pavel II., Poljak Karol Woytiła (1920‒2005), je tako postal svetnik. To pomeni, da lahko pred njegovo ime dodajamo besedo sveti, ki jo krajšamo s kratico sv. Slikarji mu lahko poslej okoli glave rišejo svetniški sij, značilni krog okoli glav krščanskih svetnikov. Isto velja tudi za Janeza XVIII. Dobrega, Italijana Angela Roncallija (1880‒1963). Slovesna razglasitev obeh papežev za svetnika bo še letos, verjetno oktobra. Novica je bila sicer že znana, uradno pa je bila odredba podpisana danes.

Ne spreglejte