Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 4. 2024,
13.39

Osveženo pred

1 teden, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,32

Natisni članek

Rusija vojna Evropa Emmanuel Macron

Četrtek, 25. 4. 2024, 13.39

1 teden, 2 dneva

Macron: Naša Evropa lahko umre. Nemudoma moramo ukrepati.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,32
Emmanuel Macron | Med drugim je Evropo pozval k oblikovanju obrambne strategije, ki bi zmanjšala njeno odvisnost od ZDA in jo okrepila spričo grožnje Rusije. | Foto Reuters

Med drugim je Evropo pozval k oblikovanju obrambne strategije, ki bi zmanjšala njeno odvisnost od ZDA in jo okrepila spričo grožnje Rusije.

Foto: Reuters

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes v obsežnem govoru o stanju v Evropi opozoril na umrljivost celine in pozval k takojšnjemu ukrepanju. V nastopu na pariški Sorboni je med drugim ponovil svoj poziv k izgradnji evropske obrambe in se zavzel za prenovo trgovinske politike.

"Danes se moramo zavedati dejstva, da je naša Evropa umrljiva, lahko umre," je dejal Macron. To je po njegovih besedah v celoti odvisno od naših odločitev, ki pa jih je treba sprejeti nemudoma, saj da obstaja veliko tveganje, da bo celina v naslednjih desetih letih oslabela ali se znašla odrinjena na rob.

Med drugim je Evropo pozval k oblikovanju obrambne strategije, ki bi zmanjšala njeno odvisnost od ZDA in jo okrepila spričo grožnje Rusije. "Zgraditi moramo strateški koncept kredibilne evropske obrambe," je dejal in se izrekel proti temu, da bi bila EU podrejena ZDA.

Napovedal je, da bo partnerje v Evropi v naslednjih mesecih zaprosil za predloge na tem področju, ki vključuje tudi potrebo po lastnih zmogljivostih v kibernetski obrambi in varnosti.

Macron: Ni več jasno, kje si Moskva postavlja meje 

Ravnanje Rusije po njeni invaziji na Ukrajino je opisal kot brez zavor in dejal, da ni več jasno, kje si Moskva postavlja meje. Za evropsko varnost je po njegovih besedah življenjskega pomena, da Rusija v svoji agresiji nad Ukrajino ne zmaga, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Macron se je v svojem govoru v veliki meri vrnil k temam iz nastopa septembra 2017, ko je kmalu po nastopu položaja predstavil svojo vizijo razvoja Evrope. V letih dotlej je sicer na evropsko stvarnost močno vplivalo več kriz, vključno z brexitom, covid-19 in rusko invazijo na Ukrajino.

Francoski predsednik je danes povzel učinke vsega tega dogajanja na EU, obenem pa je potrdil svoje zavzemanje za koncept evropske strateške avtonomije na področju tako obrambe kot tudi gospodarstva.

Pozval je k prenovi evropske trgovinske politike 

Pozval je k prenovi evropske trgovinske politike, da bi ubranili evropske interese, in pri tem tako Kitajsko kot ZDA obtožil neupoštevanja pravil svetovne trgovine. "Ne more delovati, če smo mi edini na svetu, ki spoštujemo pravila trgovine, kakršna so bila napisana pred 15 leti, in če jih Kitajci in Američani s subvencijami za kritične sektorje ne spoštujejo več," je dejal.

Govor je veljal tudi kot neke vrste vstop Macrona v kampanjo pred junijskimi evropskimi volitvami, na katerih njegovi sredinski liberalni stranki Preporod ne kaže najbolje. Trenutno v anketah močno zaostaja za skrajno desnim Nacionalnim zborom, grozi jim celo, da bodo za socialisti pristali šele na tretjem mestu.

Emmanuel Macron, Aleksandar Vučić
Novice Macron sprejel Vučića: Prihodnost Srbije je v EU
Macron in brazilski kolega
Novice Macron se je odzval na "poročne fotografije" z brazilskim kolegom #video
Francoski in brazilski predsednik
Novice "Poročne fotografije" Macrona in brazilskega kolega sprožile val kritik #video
Emmanuel Macron
Novice Macron nadel boksarske rokavice. Se pripravlja na spopad s Putinom?
Ne spreglejte