Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 7. 2023,
15.14

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,02

Natisni članek

črna gradnja Hrvaška

Četrtek, 27. 7. 2023, 15.14

9 mesecev, 1 teden

Med osumljenimi v preiskavi nezakonitih legalizacij v hrvaški Istri tudi Slovenca #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,02
Črne gradnje na Hrvaškem | Policija ocenjuje, da so si osumljenci z nezakonito legalizacijo stavb prislužili za več kot pol milijona evrov protipravne premoženjske koristi. | Foto Državni inšpektorat Republike Hrvaške

Policija ocenjuje, da so si osumljenci z nezakonito legalizacijo stavb prislužili za več kot pol milijona evrov protipravne premoženjske koristi.

Foto: Državni inšpektorat Republike Hrvaške

V okviru preiskav več poslovnih in zasebnih objektov v povezavi z nezakonito legalizacijo stavb je bilo na območju hrvaške Istrske županije pridržanih 13 ljudi iz Hrvaške in Srbije, pa tudi Slovenije. Obtoženi so zlorabe položaja in pooblastil ter napeljevanja k zlorabi in ponarejanju listin, je danes sporočila istrska policija.

Osumljence so po zaslišanju na uradu za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (Uskok) že izpustili in se bodo pred sodiščem zagovarjali s prostosti, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Med osumljenimi so po neuradnih informacijah župan občine Fažana Radomir Korać, žena vodje županijskega oddelka za kmetijstvo Sandra Pinzan, štirje lokalni funkcionarji Emil Ferjančić, Damir Janko, Dora Komparić in Sead Ibrahimović ter investitorji. Med zadnjimi sta tudi dva slovenska državljana.

Policija ocenjuje, da so si osumljenci z nezakonito legalizacijo stavb prislužili za več kot pol milijona evrov protipravne premoženjske koristi.

Rušenje nezakonitih zgrajenih objektov so v Rovinju izvedli marca letos. 

Marca letos so v Rovinju porušili več nezakonito zgrajenih objektov. Ob tem je glavni državni inšpektor Andrija Mikulić dejal, da s tem pošiljajo jasno sporočilo, da ne bodo tolerirali črne gradnje in bodo še naprej odločno ravnali v skladu z zakonsko proceduro.  | Foto: Državni inšpektorat Republike Hrvaške Marca letos so v Rovinju porušili več nezakonito zgrajenih objektov. Ob tem je glavni državni inšpektor Andrija Mikulić dejal, da s tem pošiljajo jasno sporočilo, da ne bodo tolerirali črne gradnje in bodo še naprej odločno ravnali v skladu z zakonsko proceduro. Foto: Državni inšpektorat Republike Hrvaške

Nadaljevanje lanske akcije Dorina

Istrska policijska uprava je dodala, da je v akciji sodelovalo več kot 40 pripadnikov Uskoka ter službe za gospodarski kriminal in korupcijo istrske policije ter da na različnih lokacijah preiskujejo več oseb, osumljenih kaznivih dejanj zoper uradno dolžnost.

Gre sicer za nadaljevanje lanske velike akcije, znane pod imenom Dorina, ko so med drugim aretirali nekdanjo vodjo oddelka za urejanje prostora občine Vodnjan. Istrski kriminalisti so lani v okviru te akcije izvedli večje število preiskav, povezanih z nezakonitimi gradnjami in zlorabami položaja na področju prostorskega načrtovanja v Vodnjanu in drugih krajih v Istri. Preiskovali so lastnike zemljišč, ki so v zadnjih desetih letih legalizirali svoje nezakonite gradnje, posrednike, zlasti geodete in projektante, ter zaposlene na mestni upravi v Vodnjanu, ki so te primere vodili.

Alenka Bratušek
Novice Počitniška hiška Alenke Bratušek: šef komunale razkril, ali je bilo vse zakonito
Lepa Brena
Trendi Balkanska zvezdnica na sodišče zaradi suma črne gradnje
Istra Rovinj
Novice Hrvaška Istra: začenja se rušenje nelegalnih objektov
Arhicenter_crna-gradnja_legalizacija-objekta_legalizacija-hise
Novice Z legalizacijo objekta do manj skrbi in številnih prednosti
Ne spreglejte