Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 8. 2023,
12.29

Osveženo pred

9 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,02

Natisni članek

Rusija Ukrajina Vojna v Ukrajini

Nedelja, 13. 8. 2023, 12.29

9 mesecev, 4 tedne

536. dan vojne v Ukrajini

Reznikov: Ukrajina je najbolj zaminirana država na svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,02
ukrajinski obrambni minister, Oleksij Reznikov | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ukrajina je zaradi vojne na gosto posejana z minami. "Ponekod jih je tudi po pet na kvadratni meter," je dejal ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov. Za razminiranje jim primanjkuje delovne sile in opreme, fronta pa se razteza na stotine kilometrov daleč. Zahod je Reznikov zaprosil za pomoč pri razminiranju ukrajinskega ozemlja.

Poudarki dneva:

22.04 V Hersonu so razglasili dan žalovanja
18.24 Zakaj Belorusija morda financira skupino Wagner
18.01 Ukrajina − najbolj zaminirana država na svetu
17.44 Ukrajina je razgrnila svoje cilje v vojni
15.33 Rusija izstrelila opozorilne strele na tovorno ladjo na poti v Ukrajino
12.20 Kijev: V ruskih napadih na jugu Ukrajine ubitih šest ljudi
10.33 Moskva: Nad rusko regijo Belgorod sestreljen ukrajinski dron

22.04 V Hersonu so razglasili dan žalovanja

Lokalni uradniki v Hersonu so ponedeljek razglasili za uradni dan žalovanja, potem ko je v ruskem napadu umrlo sedem ljudi, vključno s 23 dni staro deklico in njenim 12-letnim bratom. "Danes se je Hersonska regija zgrozila ob strašni novici," je na Telegramu zapisal guverner Oleksandr Prokudin.

18.24 Zakaj Belorusija morda financira skupino Wagner

Po besedah vojaškega analitika Seana Bella je sicer neuspeli junijski Wagnerjev udar proti Putinu predstavljal največji izziv za njegovo avtoriteto v zadnjih dveh desetletjih. Tako je moral nujno utrditi svojo bazo moči in avtoriteto ter odstraniti vse grožnje svoji vladavini, je komentiral za Sky News.

Posredovanje beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka je prepričalo Prigožina, da je opustil svoj neuspeli pohod na Moskvo, hkrati pa tudi pomagalo Vladimirju Putinu odstraniti grožnjo Wagnerja s tem, ko je bilo plačancem ponujeno gostovanje v Belorusiji.

Ta intervencija je bila za Putina neprecenljiva in je Lukašenku zagotovila nekaj redkih vzvodov v njegovem običajno podrejenem odnosu z ruskim voditeljem, meni Bell. Ta intervencija je bila za Putina neprecenljiva in je Lukašenku zagotovila nekaj redkih vzvodov v njegovem običajno podrejenem odnosu z ruskim voditeljem, meni vojaški analitik Sean Bell. | Foto: Reuters Ta intervencija je bila za Putina neprecenljiva in je Lukašenku zagotovila nekaj redkih vzvodov v njegovem običajno podrejenem odnosu z ruskim voditeljem, meni vojaški analitik Sean Bell. Foto: Reuters

Ko pa je Putin ponovno uveljavil svojo avtoriteto, se je njegova pozornost preusmerila na Wagnerja, natančneje na njihovega voditelja Jevgenija Prigožina.

Čeprav je Wagner Rusiji zagotovil redke uspehe na bojišču v ukrajinski vojni − predvsem pri zavzetju Bahmuta − in se Putin zanaša na Wagnerja pri zagotavljanju neprecenljivih vojaških storitev, ki ustvarjajo dohodek v Afriki in zunaj nje, je moral Putin omejiti možnost kakršnegakoli ponovnega poskusa državnega udara.

Wagnerjevim silam, ki so se preselile v Belorusijo, je bila ponujena priložnost, da se pridružijo ruskemu obrambnemu ministrstvu ali pa jih prerazporedijo v Wagnerjeve čezmorske operacije. Tiste, ki so zavrnili, so pustili v beloruskih taboriščih.

Toda plačanci morajo biti plačani, sicer se pojavi tveganje, da postanejo "najemno orožje". Zdi se, da je Lukašenko predvideval, da jih bo plačevala Rusija.

Ko je Rusija to zavrnila, se je Lukašenko znašel pred težko izbiro: financirati Wagnerjeve plačance in tvegati spodbujanje domačih nemirov ali pa preostale plačance izgnati iz svoje države.

Ob zavedanju, da ima Lukašenko svoje lastne ambicije – mnogi analitiki menijo, da si še vedno želi biti Putinov naslednik –, je morda presodil, da bi se lahko Wagnerjeve sile, ki se nahajajo v Belorusiji, izkazale za koristne, če bi se vojna v Ukrajini stopnjevala in ogrozila belorusko ozemlje.

Vendar se zdaj zdi verjetno, da je rok trajanja kakršnegakoli "posla", ki ga je Lukašenko sklenil s Putinom, potekel.

Čeprav bo morda ostalo nekaj borcev skupine Wagner, ki bodo beloruski vojski zagotavljali koristno vojaško usposabljanje, lahko pričakujemo, da bo preostanek skupine, nameščene v Belorusiji, v naslednjih tednih postopoma razpadel, je prepričan Bell.

18.01 Ukrajina – najbolj zaminirana država na svetu

Ukrajina je zdaj država z največ položenimi minami na svetu, saj vojaki ponekod na vsakem kvadratnem metru izkopljejo pet min, je povedal ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov. Dodal je, da državi kronično primanjkuje delovne sile in opreme za razminiranje ter za pomoč prosil Zahod.

Reznikov je za Guardian povedal, da lahko ukrajinske sile prečkajo ogromna minska polja, a da je ključno, da se zavezniki razširijo in pospešijo urjenje. "Danes je Ukrajina najbolj minirana država na svetu. Imamo na stotine kilometrov minskih polj, z milijoni eksplozivnih naprav. Na nekaterih delih frontne črte je do pet min na kvadratni meter," je dejal.

"Ruska minska polja so resna ovira za naše vojake, a ne nepremostljiva. Imamo usposobljene strokovnjake in sodobno opremo, a jih je premalo za fronto, ki se razteza na stotine kilometrov na vzhodu in jugu Ukrajine," je dodal. Nekatere min so položile ukrajinske sile za zaščito lastnih obrambnih linij, vendar je za večino minskih polj odgovorna ruska vojska.

17.44 Ukrajina je razgrnila svoje cilje v vojni

Mihajlo Podoljak, svetovalec vodje urada Volodimirja Zelenskega, je v objavi na omrežju X pojasnil cilj Ukrajine v vojni, ki traja že 18 mesecev.

"Strateški cilj Ukrajine je poleg brezpogojne vrnitve ozemlja ustvariti razmere, ki preprečujejo ponovitev agresije v prihodnosti," je dejal.

Ozemlje je ključno, pravi Podoljak in dodaja, da bi bil vsak "scenarij zamrznitve vojne", po katerem bi Rusi obdržali ozemlje, ki ga trenutno zasedajo in so si ga priključili, nesprejemljiv.

Po njegovih besedah bi takšna situacija "samo spodbudila Moskvo, da bi povečala svoje apetite in se po kratkem premoru vrnila v vojno".

Podoljak pravi, da "ni alternative" mirovni formuli Kijeva, ki se glasi: "Krepitev vojske, pospešitev dobave orožja, deokupacija ozemlja, sprememba režima v Rusiji, odškodnina nove vlade in obvezno kaznovanje vojnih zločincev."

15.33 Rusija izstrelila opozorilne strele na tovorno ladjo na poti v Ukrajino

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je ruska patruljna ladja opazila tovorno ladjo, ki je plula pod zastavo Palaua in je bila na poti v ukrajinsko pristanišče Izmail. Da bi ladjo prisilili k ustavitvi, so z ruske vojaške ladje izstrelili opozorilne strele iz avtomatskega strelnega orožja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kapitan tovorne ladje se po navedbah Rusije namreč ni odzval na zahteve, naj se ustavi zaradi "inšpekcijskega pregleda zaradi prevoza prepovedanega blaga".

Nato je na krovu pristal helikopter z ruskim vojaškim osebjem, ki je pregledalo plovilo, je še navedlo ministrstvo. Po končanem pregledu je ladja lahko nadaljevala pot.

Pristanišče Izmail na reki Donavi je sicer trenutno najpomembnejša izvozna točka za ukrajinsko žito.

Dogovor o izvozu žita prek Črnega morja je Ukrajini od lanskega poletja kljub trajajočemu konfliktu v državi omogočal prodajo približno 33 milijonov ton žita in hrane v tujino. Potem ko je Moskva julija od sporazuma odstopila, je napadla pristanišča v južni ukrajinski regiji Odesa, ki so bila ključna za izvoz.

12.20 Kijev: V ruskih napadih na jugu Ukrajine ubitih šest ljudi

V ruskem obstreljevanju regije Herson na jugu Ukrajine je bilo danes ubitih šest ljudi, med njimi dojenček, so sporočile oblasti v Kijevu.  "Rusija je v regiji Herson ubila šest ljudi," je dejal ukrajinski notranji minister Igor Klimenko in objavil fotografije, ki prikazujejo posledice napada.

V bombardiranju so bili ubiti trije odrasli in 23 dni star dojenček v kraju Široka Balka, o še dveh žrtvah napada poročajo iz kraja Stanislav. "Mož, žena in njuna 23 dni stara hčerka so bili ubiti v sovražnikovem artilerijskem obstreljevanju," je Klimenko zapisal na Telegramu. Hudo ranjenega 12-letnega sina so odpeljali v bolnišnico, je dodal.

V 17 mesecev trajajoči ruski invaziji na Ukrajino je bilo doslej ubitih najmanj 500 otrok, je ob tem sporočilo ukrajinsko tožilstvo.

10.33 Moskva: Nad rusko regijo Belgorod sestreljen ukrajinski dron

"Danes okoli 4. ure zjutraj je bil preprečen poskus režima v Kijevu, da bi z brezpilotnimi letalniki izvedel teroristični napad na objekte na ozemlju Ruske federacije," je rusko obrambno ministrstvo sporočilo na Telegramu in dodalo, da žrtev ali gmotne škode ni bilo.

Ruske oblasti so sicer po sobotnih ukrajinskih napadih z brezpilotnimi letalniki na zasedeni ukrajinski polotok Krim, ki so jih ruske sile po navedbah Moskve uspešno odbile, napovedale povračilne ukrepe.

Ukrajina Rusija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Napad ukrajinskih brezpilotnih letalnikov na polotok Krim je bil po poročanju ukrajinskih medijev v soboto usmerjen na logistično bazo ruskih čet na zahodu polotoka. Spletni portal Ukrajinska Pravda je v soboto zvečer poročal, da je bilo v napadu uporabljenih 17 brezpilotnih letal.

Po prvih podatkih ukrajinske strani je bilo ubitih ali ranjenih "več deset okupatorjev". Uničena je bila tudi oprema. Natančno višino škode še preiskujejo. Informacij ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

Most čez Kerško ožino, ki povezuje Rusijo s črnomorskim polotokom Krim, v napadih ni bil poškodovan, je sporočil ruski guverner polotoka Sergej Aksjonov.

Preberite še:

Volodimir Zelenski
Novice Zelenski: Državo moramo razminirati v nekaj letih, ne desetletjih
Ne spreglejte