Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 7. 2008,
9.33

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 2. 7. 2008, 9.33

8 let, 1 mesec

Mugabe odprt za oblikovanje vlade narodne enotnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zimbabvejski predsednik Robert Mugabe je sporočil, da je odprt za pogovore z opozicijskim Gibanjem za demokratične spremembe (MDC) o vladi narodne enotnosti.

To je danes povedal predsednik Južnoafriške republike Thabo Mbeki, isto sporočilo pa je prišlo tudi iz zimbabvejske vlade. Kljub temu, da je Mugabejev predstavnik za stike z javnostmi George Charamba v torek izključil možnost oblikovanja vlade narodne enotnosti po vzoru Kenije, je Mbeki danes zatrdil, da ni bilo nikakršnega ugovora. "Mugabe popolnoma podpira sodelovanje in dialog med zimbabvejskimi strankami, da bi tako poiskali rešitve za težave, s katerimi se soočajo," je Mbeki povedal za južnoafriški radio SAfm.

Medtem je danes Mugabejevo naklonjenost resoluciji Afriške unije, v kateri je v torek pozvala k oblikovanju vlade narodne enotnosti, potrdil tudi zimbabvejski minister za informiranje Sikhanyiso Ndlovu.

Opozicija izključila sodelovanje v vladi, ki jo vodi Mugabe Opozicijski MDC pa je medtem izključil sodelovanje v vladi narodne enotnosti, ki bi jo vodil Mugabe. "Prizadevamo si za prehodno vlado pod vodstvom Morgana Tsvagiraija, ki bi nam omogočila ustvariti okolje za svobodne in poštene volitve," je za radio SAfm povedal Tsvangiraijev predstavnik za stike z javnostmi George Sibotshiwe.

EU bo kot voditelja Zimbabveja sprejela le Tsvangiraija Včeraj je ob prevzemu francoskega predsedovanja EU tudi francoski zunanji minister Bernard Kouchner povedal, da bo Evropska unija v Zimbabveju sprejela zgolj vlado, ki jo bo vodil opozicijski vodja Tsvangirai.

AU sprejela resolucijo Afriška unija je v torek ob zaključku dvodnevnega vrha v egiptovskem Šarm el Šejku sprejela resolucijo, ki po sporni predsedniški zmagi Roberta Mugabeja poziva k dialogu med političnimi silami in oblikovanju vlade narodne enotnosti v Zimbabveju. Resolucija je bila sprejeta soglasno, kljub temu, da je nekaj držav, vključno z Bocvano, Sierro Leone in Kenijo, javno obtožilo Mugabeja. Vrh AU sicer ni nedvoumno odobril Mugabejeve zmage, a v resoluciji vendarle piše o njem kot o predsedniku.

Ne spreglejte