Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 2. 2015,
12.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 20. 2. 2015, 12.57

8 let

Na evropskih letališčih kmalu skeniranje obraza in odvzem prstnih odtisov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nedržavljanom EU se na evropskih letališčih kmalu obeta biometrični nadzor. Za zdaj pilotski projekt zvišuje varnostne standarde, bo pa bržkone podaljšal tudi vrste na letališčih.

Zasnova v 2013, realizacija kot odziv na napade Teroristični napadi v ZDA leta 2001 (ter kasnejši neuspešni poskusi) so imeli več posledic, a eno od teh so občutili prav vsi letalski potniki. Varnostni ukrepi, ki so postopoma sledili na vseh letališčih, so podaljšali potovanje z letalom ter ponudili (morda lažen) občutek varnosti. Zgodovina se rada ponavlja, zato ni težko zarisati vzporednice med nedavnimi terorističnimi napadi na evropskih tleh in stopnjevalno varnostno politiko na letališčih (čeprav je bil paket ukrepov v teoriji zasnovan že leta 2013). Po tej naj bi namreč vsi nedržavljani EU na evropskih letališčih morali pristati na fotografiranje in odvzem prstnih odtisov.

Za zdaj opcijsko, kmalu obvezno Spletni časnik EUobserver poroča, da so predlagane spremembe del paketa imenovanega “pametne meje”, ter da je pilotski projekt, ki bo potekal na letališčih v Stockholmu, Amsterdamu, Frankfurtu, Madridu, Lizboni in Parizu le prva faza eventuelno novih varnostnih standardov. V sklopu pilotskega projekta bodo potniki lahko zavrnili odvzem opisanih informacij, a EUobserver poroča, da so v vrhu že spisani načrti o tem, da bo ta nov postopek prestopa meje postal obvezen.

Različne prakse, isti cilj Sama količina podatkov, ki jih bodo v sklopu pilotskega projekta pridobivali s strani potnikov se med letališči razlikuje : v Stockholmu, Parizu in Madridu bodo začeli z računalniškim skeniranjem obrazov, v Frankfurtu in Amsterdamu bodo od potnikov pobrali med 4 in 10 prstnih odtisov. Biometrični nadzor se v posameznih državah kmalu lahko razširi prek letališč - tako naj bi madžarski in romunski vozniki kmalu lahko dočakali skeniranje obrazov, spremembe pa čakajo tudi železniški in pomorski potniški promet. Projekt je odgovornost evropske agencije eu-LISA, ki bo upravljala obsežne in kompleksne informacijske sisteme, potrebne za ta nov način delovanja mejnih prehodov. Projekt naj bi bil v preizkusni fazi do letošnjega novembra, medtem ko naj bi omenjena agencija vrhu EU posredovala vmesno poročilo o delovanju in učinkovitosti že julija.

Ogromna količina zelo osebnih podatkov Čeprav je za vsem skupaj “plemenit” namen zagotavljanja večje varnosti, druga plat pomeni še temeljitejši nadzor v družbi, ki je vse bolj podhranjena z zasebnostjo. Porajajo se tudi vprašanja ogromne količine povsem nove razsežnosti osebnih podatkov, ter o tem kako, kje in koliko časa bodo ti hranjeni.

V Sloveniji za zdaj brez sprememb Na letališču Jožeta Pučnika so o pilotskem projektu obveščeni a vanj niso vključeni, zato se varnostna kontrola na ljubljanskem letališču za zdaj ne bo spremenila. Pričakovati pa je, da - ko bo pilotski projekt zaključen in postal redna praksa - sprememba čakajo tudi Slovenijo, redno članico EU.

Ne spreglejte