Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 2. 2023,
10.31

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

3

Natisni članek

učitelj protest Portugalska

Nedelja, 12. 2. 2023, 10.31

1 leto, 3 mesece

Na protestu za boljše pogoje dela učiteljev več kot 150 tisoč ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

3

Portugalska protest učiteljev | V preteklih tednih so protesti in občasne stavke potekali po regijah, zaradi česar je prihajalo tudi do prekinitev pouka. | Foto Reuters

V preteklih tednih so protesti in občasne stavke potekali po regijah, zaradi česar je prihajalo tudi do prekinitev pouka.

Foto: Reuters

Več tisoč učiteljev iz celotne Portugalske se je v soboto zbralo na protestu v Lizboni, ki je bil najnovejši v vrsti takšnih shodov, na katerih učitelji zahtevajo višje plače in boljše delovne pogoje. Po navedbah glavnega sindikata Fenprof se je tokrat zbralo več kot 150 tisoč ljudi.

"To je verjetno največji protest učiteljev na Portugalskem," je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP povedal generalni sekretar omenjenega sindikata Mario Nogueira. Po poročanju tiskovne agencije Reuters je bil to eden največjih protestov na Portugalskem v zadnjih letih, do katerega prihaja v času, ko se socialistična vlada premierja Antonia Coste spopada z valom nezadovoljstva zaradi višanja življenjskih stroškov.

Protest v Franciji
Novice V Franciji znova vre. Bodo protestniki "ustavili Francijo"?

Zahtevajo izboljšanje pogojev zaposlovanja in plač

"Ogorčeni smo. Mizerne plače, diskriminatorna ocenjevanja, nečloveški urniki. /.../ To je realnost našega poklica danes," je na sobotnem shodu dejal 64-letni učitelj tehnike iz kraja Rio Maior, ki se nahaja okoli sto kilometrov severno od Lizbone.

Učitelji zahtevajo izboljšanje pogojev zaposlovanja, poklicnega napredovanja in plač, da bi sledili inflaciji. Želijo tudi, da se upošteva njihov dejanski delovni čas.

V preteklih tednih so protesti in občasne stavke potekali po regijah, zaradi česar je prihajalo tudi do prekinitev pouka. Ministrstvo za izobraževanje je napovedalo nov krog pogajanj s sindikati za naslednji teden.

Učitelji zahtevajo izboljšanje pogojev zaposlovanja, poklicnega napredovanja in plač, da bi sledili inflaciji. | Foto: Reuters Učitelji zahtevajo izboljšanje pogojev zaposlovanja, poklicnega napredovanja in plač, da bi sledili inflaciji. Foto: Reuters

gasilci
Novice Poklicni gasilci v četrtek na protestni shod pred poslopje vlade #video
Planet 18
Planet TV Zaradi protestov je osumljenih 13 policistov #video
Ne spreglejte