Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
19. 11. 2015,
8.15

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

noad

Četrtek, 19. 11. 2015, 8.15

6 let, 8 mesecev

Načrtovalec napadov v Parizu je nove članice prepričeval tudi v Španiji

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Analizi DNK in prstnih odtisov je potrdila, da je med včerajšnjo racijo v predmestju Pariza umrl tudi domnevni organizator pariških napadov Abdelhamid Abaaoud.

Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je sporočil, da je bil snovalec terorističnih napadov v Parizu, v katerih je umrlo 129 ljudi,Abdelhamid Abaaoud, ki je bil ubit v sredini operaciji francoske policije v Saint-Denisu, vpleten v štiri preprečene napade v Franciji od šestih letos.

Abaaoud je poskušal k prestopu k IS prepričati tudi Španko, poroča britanski Guardian. "Abaaoud je prek družabnih omrežij prepričeval Špance, predvsem ženske, da se pridružijo in se borijo za IS," je dejal španski notranji minister Jorge Fernandez.

"Od spomladi smo se izognili šestim napadom, ali pa so jih preprečile francoske službe. Abaaoud je bil vpleten v štiri," je dejal Bernard Cazeneuve.

Po besedah premierja Francije Manuela Vallsa naj bi bilo v Franciji najmanj 247 džihadistov, ki so bili v Siriji ali Iraku in so se vrnili v Francijo. Zaradi strahu, da so se džihadisti infiltrirali med begunce in migrante, je francoska policija vstopila v migrantsko taborišče Teteghhem blizu Calaisa.

Spodnji dom francoskega parlamenta je danes potrdil predlog zakona, ki predvideva podaljšanje izrednih razmer v državi za tri mesece.

Dogajanje iz minute v minuto:

20.30 PARIZ Francoski predsednik Francois Hollande je po petkovih terorističnih napadih v Parizu ukazal okrepitev zračnih napadov na skupino Islamska držav v Iraku in Siriji. Hollande je ukaz izdal po današnjem srečanju varnostnega kabineta.

18.00 BRUSELJ Belgijska policija je v Bruslju aretirala devet ljudi v devetih racijah, povezanih s petkovimi terorističnimi napadli v Parizu.

16.40 PARIZ Francoski predsednik Francois Hollande in ameriški predsednik Barack Obama sta se po telefonu pogovarjala o poteku preiskave v zvezi s terorističnimi napadi v Parizu in razmerami v Siriji.

16.00 BRUSELJ Notranji in pravosodni ministri EU bodo v petek na izrednem sestanku v Bruslju razpravljali o ukrepanju po terorističnih napadih v Parizu, zlasti o krepitvi nadzora na zunanji meji. Teroristična grožnja in begunska kriza sicer sprožata vse več pozivov k reformi schengenskega prostora. Pojavljajo se tudi ideje o vzpostavitvi mini schengna.

15.30 PARIZ Abaaoud je očitno tudi poznal Salaha Abdeslama, ki prav tako izhaja iz Molenbeeka in ki ga zaradi domnevne vpletenosti v petkove napade še vedno iščejo. Prav tako naj bi bilo povezan z Abdeslamovim bratom Brahimom, ki se je v petek razstrelil pred enim izmed pariških lokalov.

15.00 MOSKVA Rusija je pripravljena sodelovati z zahodno koalicijo pod vodstvom ZDA, ki se bori proti IS, v kolikor bodo članice koalicije spoštovale neodvisnost Sirije, je danes povedal ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

14.19 PARIZ 26-letna Hasna Aitboulahacen, sestrična Abdelhamida Abaaouda, prva evropska samomorilska napadalka, je med včerajšnjo racijo detonirala svoj samomorilski jopič. Pred eksplozijo je zakričala "Pomagajte mi", nato pa je v eksploziji njena glavo odletela skozi okno, poroča Daily Mail. Njeni prijatelji so povedali, da je rada uživala alkohol, njen nadimek pa je bil "Kavbojka", ker je rada nosila velike kavbojske klobuke.

13.39 PARIZ Prerešetano truplo Abaaouda so našli v stanovanju, ki je bil cilj racije, identificirali pa so ga s pomočjo vzorcev kože in prstnih odtisov, je povedal Molins. V raciji je umrla tudi njegova sestrična, ki se je po domnevah policije razstrelila. Ali se je razstrelil tudi Abaaoud, oblasti za sedaj še ne vedo.

13.37 MOSKVA Zaradi anonimne prijave o podtaknjeni bombi so z železniške postaje v središču Moskve evakuirali okoli 400 ljudi.

13.35 PARIZ Abdelhamid Abaaoud je mrtev, je potrdil pariški tožilec Francois Molins. Krvnik IS in domnevni snovalec napadov v Parizu je umrl med včerajšnjo racijo v Saint-Denisu, je pokazala forenzična preiskava.

13.12 BERLIN Teroristi - pripadniki nemške islamistične scene oziroma povratniki z bojišč v Siriji - so na štadion v Hannovru, na katerem bi morali v torek nogometno tekmo odigrati reprezentanci Nizozemske in Nemčije, hoteli s sanitetnimi vozili pretihotapiti eksplozivo in posneti napad, poroča nemški dnevnik Bild.

Hkrati z bombo na štadionu bi moralo raznesti ekplozivo sredstvo v središču Hannovra, še poroča Bild, ki se sklicuje na tajni dokument, na podlagi katerega je ministrstvo za notranje zadeve odpovedalo tekmo.

12.52 PARIZ Francoski parlament je izredne razmere podaljšal za tri mesece.

12.35 PARIZ Od petkovih napadov so Francozi uničili 35 tarč IS v Siriji, je sporočila francoska vojska. Francoska letala so odvrgla okoli 60 bomb na šest ciljev, poveljniških centrov ali kampov za urjenje.

12.24 RIM Italija po namigu ameriškega preiskovalnega urada FBI išče pet terorističnih osumljencev, ki naj bi načrtovali džihadistične napade na cerkve in znamenitosti, med njimi tudi baziliko Sv. Petra v Vatikanu in milansko Scalo, je sporočil italijanski zunanji minister Paolo Gentiloni.

Zaradi možnosti napadov so okrepili varovanje kulturnih spomenikov v Vatikanu in Italiji.

12.17 DUNKIRK Francoska policija je vstopila v migrantsko taborišče v Teteghemu blizu Calaisa, kjer je nastanjenih več kot 250 migrantov, zaradi strahu, da so se vanj infiltrirali džihadisti.

Lokalni prostovoljci so policiji pomagali do tal podreti taborišče. Migrante iz Sirije, Iraka in Irana bodo premestili.

11.57 BRUSELJ Belgijska policija je v raciji, povezani z napadi v Parizu, prijela eno osebo.

11.29 PARIZ Najmanj 247 džihadistov, ki so potovali v Sirijo in Irak, da bi se pridružili IS, se je vrnilo v Francijo, je dejal premier Valls.

10.40 PARIZ Francija je iz varnostnih razlogov prepovedala dva shoda, ki so ju aktivisti načrtovali ob mednarodni podnebni konferenci Združenih narodov, ki se bo začela konec meseca v Parizu.

10.14 BRUSELJ Belgijski časopis DH je objavil fotografijo 26-letne Hasne Aitboulahcen, sestrične domnevnega snovalca napadov v Parizu, ki se je razstrelila med včerajšnjo sedem ur trajajočo racijo v Saint-Denisu. Ali je pri tem umrl tudi njen bratranec Abdelhamid Abaaoud, še ni znano.

9.47 BRUSELJ V predelu Bruslja poteka šest racij, povezanih s pariškim napadalcem Bilalom Hadfijem.

9.45 PARIZ Obstaja nevarnost, da bi teroristi uporabili kemično ali biološko orožje, je dejal francoski premier Manuel Valls. Dodal je, da so bili pariški napadi organizirani v Siriji in Belgiji, ter prosil za podaljšanje izrednih razmer.

9.07 MADRID Interpol je med okoli 25 tisoč džihadisti identificiral 5.800 tujih, ki prihajajo iz okoli 50 držav in so se pridružili džihadističnim skupinam v državah kot sta Sirija in Irak, je povedal Jürgen Stock, direktor mednarodne organizacije za policijsko sodelovanje Interpol.

9.03 BURGAS Letališke oblasti v Burgasu v Bolgariji so sporočile, da na letalu, ki je zasilno pristalo zaradi grožnje, bombe niso našli. Vsi potniki so na varnem.

8.37 LONDON Daily Mail je objavil dramatičen videoposnetek napada na kavarno v Parizu, na katerem je vidno, kako je neko mlado žensko pred smrtjo - napadalec ji je meril v glavo - rešila napadalčeva pištola, ki se je zaskočila.

8.15 PARIZ Abaaoud, eden največjih krvnikov IS, je bil tarča včerajšnjih racij v pariškem predmestju Saint Denis. Policija je sporočila, da niti Abaaoud niti osmi domnevni napadalec Salah Abdeslam nista med osmerico prijetih ljudi, da pa morajo identificirati še najmanj dve trupli.

The Washington Post je včeraj poročal, da je bil 27-letni Abaaoud ubit, ko je do zob oborožena policija vdrla v stavbo v Saint Denisu.

8.01 VARŠAVA Letalo s 161 ljudmi na krovu, ki je bilo na poti iz poljske prestolnice Varšava v egiptovsko letovišče Hurgado, je zaradi grožnje z bombo zasilno pristalo v Bolgariji. Grožnjo z bombo je prijavil 64-letni potnik, ki ga trenutno zaslišujejo. Pilot se je po grožnji odločil, da zasilno pristane, letalo pa so evakuirali. Eden od potnikov je povedal, da je bil 64-letni moški verjetno pijan.

Ne spreglejte