Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 10. 2020,
8.58

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

5

Natisni članek

nasilje policija protest Italija

Sreda, 28. 10. 2020, 8.58

3 leta, 7 mesecev

Slovenski sosedi: nasilje in žalostni rekordi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

5

V Italiji so se v torek zaradi vnovične uvedbe omejitev za zajezitev širjenja novega koronavirusa nadaljevali protesti, nekateri so bili tudi nasilni. Medtem je italijanska vlada sprostila več kot pet milijard evrov nujne pomoči za delavce in podjetja, ki so najbolj prizadeti zaradi vnovičnega zaprtja, na primer za restavracije, bare, kinodvorane in gledališča. V Avstriji pa danes beležijo nov rekord novih okužb s koronavirusom na dnevni ravni. V zadnjih 24 urah so okužbo potrdili pri 3.394 osebah.

21:09

Francija v karanteno

21:08

Švica zaostruje ukrepe

16:39

Največ okužb tudi Švedska

15:34

V Nemčiji strožji ukrepi

14:32

V Avstriji spet rekord

13:04

Na Češkem padel nov rekord

12:24

Na Poljskem 18 tisoč okužb

10:59

Novi ukrepi v Nemčiji

  • 21:09

    Francija v karanteno

    V Franciji bo od petka do začetka decembra po vsej državi znova veljala karantena, s čimer želijo zajeziti drugi val epidemije covida-19, je danes sporočil francoski predsednik Emmanuel Macron. Zapirajo se bari in restavracije, medtem ko šole ostajajo odprte.

    "Odločil sem se, da je od petka znova potrebna karantena, ki je enkrat že ustavila virus. Ukrep zadeva vso državo," je v televizijskem nagovoru povedal Macron.

    "Tako kot spomladi boste lahko dom zapustili, samo če boste šli na delo, k zdravniku, pomagat sorodniku, po nujnih nakupih ali za kratek čas na zrak," je pojasnil. Dodal je, da bodo potrebovali tudi pisno izjavo, v kateri bo moral biti naveden razlog, zakaj so zunaj. Prav tako bodo znova kaznovali kršitelje pravil.

    V okviru ukrepov, ki bodo veljali najmanj do 1. decembra, bodo sicer zaprli bare, restavracije in nenujne dejavnosti. Bodo pa za razliko od spomladanske karantene šole tokrat ostale odprte, je napovedal francoski predsednik.

    Še naprej bodo lahko obratovale tudi tovarne in kmetije, prav tako pa nekatere javne storitve. S tem želijo omejiti gospodarsko škodo, ki bi lahko nastala ob popolnem zaprtju države, je dejal predsednik.

    Virus se po Franciji prenaša hitreje, kot so predvidevale najbolj pesimistične napovedi, je dodal. "Če bomo razmere čez dva tedna bolje nadzorovali, bomo lahko naredili novo oceno in upam, da odprli nekatera podjetja, predvsem za božične praznike," je še dejal Macron. "Upam, da bomo lahko božič in novo leto praznovali z družino," je povedal.

    Ob tem je posvaril, da bi lahko v prihodnjih nekaj mesecih v Franciji po ocenah stroke zabeležili najmanj 400.000 dodatnih smrtnih žrtev, če ne bi nič naredili za zajezitev epidemije covida-19 in bi čakali na čredno imunost.

    "Francija ne bo nikoli sprejela te strategije", ki bi pomenila "izbiranje med bolniki", je zatrdil Macron. Starejši ljudje bi bili glavne žrtve pandemije, je dodal.

    Podobno kot v drugih evropskih državah so tudi v Franciji epidemiološke razmere vse slabše. V zadnjem dnevu so potrdili 36.437 novih primerov okužbe s koronavirusom. Pozitivnih je bilo 18,6 odstotka testov. V zadnjem dnevu je umrlo še 244 covidnih bolnikov, skupaj pa 35.785.

    Zaskrbljujoče je tudi stanje na intenzivni negi. Intenzivno zdravljenje potrebuje 3036 bolnikov s covidom-19, pri čemer imajo na razpolago 5800 postelj. Macron je opozoril, da bi lahko število hudo bolnih novembra doseglo 9000. Vlada bo skušala število postelj povečati na 10.000, je dodal po poročanju STA.

  • 21:08

    Švica zaostruje ukrepe

    Švica zaradi naraščanja števila okužb z novim koronavirusom zaostruje ukrepe za zajezitev epidemije. Med drugim zaostrujejo pravila glede nošenja zaščitnih mask in zbiranja ljudi. Ob tem pa so odpravili obvezno karanteno ob prihodu v državo za večino potnikov.

    Zaščitne maske bodo od četrtka, ko bodo novi ukrepi začeli veljati, obvezne v vseh zaprtih javnih prostorih in tudi na prostem, če ne bo mogoče ohranjati ustrezne medosebne razdalje, je danes sporočila švicarska vlada.

    Zapirajo vse nočne klube, bari in restavracije pa bodo morali vrata zapirati ob 23. uri. Za mizami ne bodo smeli biti več kot štirje gostje.

    Poleg tega bodo po novem prepovedane prireditve z več kot 50 udeleženci ter prostočasne športne in kulturne dejavnosti z več kot 15 udeleženci, je še odločila švicarska vlada.

    So pa medtem odpravili obvezno desetdnevno karanteno ob prihodu v državo za večino potnikov iz tujine. Spremenili so merilo za uvrstitev države na rdeči seznam, za katere velja karantena.

    Odslej bo karantena obvezna samo za prihode iz držav, kjer je 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev za najmanj 60 primerov višja kot v Švici. V Švici trenutno znaša nekaj več kot 760 primerov. V Sloveniji po današnjih podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDS) 14-dnevna incidenca znaša 786,8 primera na 100.000 prebivalcev, torej so razmere nekoliko slabše kot v Švici.

    Po novih pravilih bo karantena obvezna za prihode iz Andore, Armenije, Belgije, Češke in treh francoskih regij.

    V tej državi, ki ima okoli 8,5 milijona prebivalcev, so sicer v zadnjih 24 urah potrdili skoraj 8600 novih primerov okužbe. Pozitivnih je bilo 28 odstotkov testov na novi koronavirus. Skupaj so zabeležili 135.197 okužb. Od začetka epidemije je umrlo 1953 ljudi, od tega 24 v zadnjem dnevu, poroča STA.

  • 16:39

    Največ okužb tudi Švedska

    Na Švedskem so v zadnjem dnevu potrdili 1980 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ od začetka pandemije. Zadnji rekordni prirast okužb so imeli v petek, ko so potrdili 1870 novih primerov, poročajo tuje tiskovne agencije.

    V zadnjem dnevu je v povezavi z novim koronavirusom umrlo še devet ljudi. Skupaj pa so na Švedskem potrdili 5927 smrti.

    Glede na število prebivalcev ima Švedske več smrtnih primerov kot njene nordijske sosede, a manj kot na primer Španija ali Velika Britanija.

  • 15:34

    V Nemčiji strožji ukrepi

    Nemška kanclerka Angela Merkel se je danes z ministrskimi predsedniki zveznih dežel dogovorila, da bodo v ponedeljek uvedli strožje ukrepe za zajezitev pandemije covida-19, je izvedela nemška tiskovna agencija dpa iz kroga udeležencev srečanja. Vsebina ukrepov še ni znana, vendar vlada zagovarja delno zaustavitev javnega življenja.

    Merklova danes na virtualnem srečanju s 16 ministrskimi predsedniki razpravlja o novih ukrepih, ki bi lahko pomagali upočasniti širjenje novega koronavirusa. Zaenkrat so se strinjali, da bi strožji ukrepi začeli veljati v ponedeljek.

    Kakšni bi bili ti ukrepi, zaenkrat še ni znano. Glede na predlog vlade bi zaprli bare in restavracije, dovoljena bi bila dostava ali osebni prevzem. Omejili bi tudi druženje v javnosti na člane dveh gospodinjstev, v večji meri bi prepovedali notranji turizem, nastanitve bi lahko nudile svoje usluge le za nujne primere.

    Zavzemajo se tudi za zaprtje kinodvoran in gledališč ter športnih in rekreacijskih ustanov.

    Bi pa skušali obdržati odprte šole in vrtce. Odprti bi ostali tudi frizerski saloni, na drugi strani pa bi svoja vrata zaprli kozmetični in masažni saloni.

    Ukrepi bi bili v veljavi do konca novembra, da bi tako rešili božič, kot piše v vladnem predlogu.

    V Nemčiji se soočajo s strmim porastom novih okužb. V zadnjem dnevu so potrdili 14.964 novih okužb, kar je največ od začetka epidemije. Skupno so potrdili 449.275 okužb, od tega je umrlo 10.098 ljudi, 27 v zadnjem dnevu, poroča STA.

  • 14:32

    V Avstriji spet rekord

    V Avstriji danes beležijo nov rekord novih okužb s koronavirusom na dnevni ravni. V zadnjih 24 urah so okužbo potrdili pri 3394 osebah. Povečalo se je tudi število bolnikov, ki potrebujejo bolnišnico zdravljenje. V avstrijskih bolnišnicah je trenutno 1569 bolnikov s covidom-19, od tega 224 na intenzivni negi.

    V primerjavi z dnevom prej se je število bolnikov, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje, povečalo za približno deset odstotkov. Trenutno je v Avstriji več kot 26.700 aktivnih okužb z novim koronavirusom.

    Skupno so v Avstriji v zadnjih 24 urah opravili 27.379 testov, pozitivnih jih je bilo približno 12 odstotkov.

    Novi koronavirus je v Avstriji doslej zahteval 1027 smrtnih žrtev, od tega samo v zadnjih 24 urah 22.

    Večino novih okužb so nazadnje potrdili v zvezni deželi Zgornja Avstrija, in sicer 901 okužbo, sledi Dunaj s 793 novimi okužbami. Na avstrijskem Štajerskem so potrdili 358 novih okužb, na Gradiščanskem 180 in na Koroškem 151. Najmanj so jih v zadnjih 24 urah tokrat potrdili v zvezni deželi Spodnja Avstrija in sicer 103 okužbe.

    Avstrija | Foto: Reuters Foto: Reuters

  • 13:04

    Na Češkem padel nov rekord

    Ne Češkem so v zadnjem dnevu potrdili 15.663 novih okužb z novim koronavirusom, kar je po štirih dnevih nov dnevni rekord. Zaostreni ukrepi, ki so jih uvedli za zajezitev širjenja okužb, zaenkrat še ne kažejo rezultatov. Danes je v državi prvič veljala tudi policijska ura.

    Od začetka epidemije so na Češkem, ki ima okoli 10,7 milijona prebivalcev, potrdili skupno 284.033 okužb, od tega je umrlo 2547 ljudi. Država je ob Belgiji med najhuje prizadetimi v Evropski uniji glede na število prebivalcev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

    Novi koronavirus je danes vplival tudi na državni praznik, tradicionalno podelitev odlikovanj so namreč preložili na prihodnje leto. Predsednik Miloš Zeman bo namesto tega drevi po televiziji nagovoril državljane.

    Vlada Andreja Babiša je v preteklih tednih sprejela stroge ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Prvič je danes med polnočjo in 5. uro veljala policijska ura, v prihodnjih nočeh pa bo veljala med 21. in 5. uro. Tudi sicer prosijo državljane, naj čez dan ostanejo doma, poroča STA.

  • 12:24

    Na Poljskem 18 tisoč okužb

    Na Poljskem so prvič potrdili več kot 18.000 okužb z novim koronavirusom v enem dnevu. V zadnjih 24 urah so namreč potrdili še 18.820 primerov, umrlo pa je 236 ljudi.

    Največ novih okužb so potrdili na območju Velikopoljske na zahodu države, kjer imajo okoli 2800 novih okužb, so sporočili z ministrstva za zdravje. Zadnji rekordni dnevni prirast okužb so imeli na Poljskem v torek, ko so iz države poročali o 16.300 novih okužbah. Od začetka epidemije je sicer v povezavi s covidom-19 umrlo 4851 oseb, poroča STA.

  • 10:59

    Novi ukrepi v Nemčiji

    Ob novem dnevnem rekordu 14.964 novih okužb z novim koronavirusom se v Nemčiji pričakuje, da se bodo danes kanclerka Angela Merkel in vodje dežel dogovorili o delni zaustavitvi javnega življenja. Glede na vladni predlog bi se to lahko zgodilo 4. novembra.

    Merklova bo danes predvidoma ministrske predsednike 16 zveznih dežel pozvala, naj zaostrijo ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Predlagala bo podobne karantenske ukrepe, kot so jih uvedli v marcu in aprilu.

    Glede na predlog, ki ga je videla dpa, si želi vlada od 4. novembra do konca meseca zapreti bare in restavracije, dovoljena bi bila dostava ali osebni prevzem. Omejili bi tudi druženje v javnosti na člane dveh gospodinjstev, v večji meri bi prepovedali notranji turizem, nastanitve bi lahko nudile svoje usluge le za nujne primere.

    Zavzemajo se tudi za zaprtje kinodvoran in gledališč ter športnih in rekreacijskih ustanov. Bi pa skušali obdržati odprte šole in vrtce. Odprti bi ostali tudi frizerski saloni, na drugi strani pa bi svoja vrata zaprli kozmetični in masažni saloni.

    Virtualno srečanje se bo danes začelo predvidoma ob 13. uri. Vlada želi z delnim zaprtjem v novembru rešiti božič, še piše v predlogu. V Nemčiji se soočajo s strmim porastom novih okužb. V zadnjem dnevu so potrdili 14.964 novih okužb, kar je največ od začetka epidemije. Skupno so potrdili 449.275 okužb, od tega je umrlo 10.098 ljudi, 27 v zadnjem dnevu, piše STA.

Italijanski premier Giuseppe Conte je po seji vlade v torek zvečer sporočil, da bodo restavracije, bari, kinodvorane, gledališča in drugi v skladu z odlokom prejeli nepovratne subvencije in posojila, oproščeni bodo tudi plačila davkov in prispevkov za socialno varnost, poroča STA. Izpostavil je, da se želijo izogniti karantenam, da bi to dosegli, pa morajo zdaj brez odlašanja sprejeti tudi boleče odločitve.

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus
Novice Več kot 2.600 novih okužb, umrlo še 14 bolnikov #video

Italijanska vlada sprostila za več kot pet milijard evrov pomoči

Gospodarski minister Roberto Gualtieri je pojasnil, da bodo nepovratne subvencije avtomatično izplačali več kot 300 tisoč podjetjem, ki so jih že dobili, in sicer do sredine novembra. V pismu dnevniku Corriere della Sera pa je Conte odgovoril znanemu dirigentu Riccardu Mutiju, ki je protestiral zaradi zaprtja kulturnega sektorja. Conte je poudaril, da je bila to zanj še posebej boleča odločitev in da so zaradi razmer prisiljeni v to dodatno žrtvovanje.

V Italiji sicer rekordnih skoraj 25.000 novih okužb

V državi se je v samo mesecu dni število dnevnih okužb z novim koronavirusom povečalo za desetkrat. V zadnjem dnevu so potrdili skoraj 25.000 novih primerov okužbe, kar je največ v enem dnevu doslej. Umrlo je še 205 bolnikov s covidom-19, kažejo podatki italijanskega ministrstva za zdravje.

V slovenski zahodni sosedi so v zadnjih 24 urah opravili 198.000 testiranj na koronavirus in potrdili 24.991 novih okužb, kar je največ doslej. Prejšnji rekord, o katerem so poročali v torek, je znašal 21.994 okužb. Število aktivno okuženih ljudi je naraslo na 276.457, od začetka epidemije pa se jih je z novim koronavirusom v državi okužilo skoraj 590.000, poročajo tuje tiskovne agencije.

V italijanski bolnišnicah je trenutno 14.981 covidnih bolnikov, v torek jih je bilo več kot tisoč manj. Na intenzivni negi jih je 1536.

V Italiji, ki ima okoli 60 milijonov prebivalcev, je koronavirusna bolezen 19 doslej zahtevala okoli 37.900 smrtnih žrtev, od tega 205 v zadnjem dnevu. V torek so poročali o 221 smrtnih žrtvah v zadnjih 24 urah.

Zdravnik, covid, koronavirus
Trendi Izpoved zdravnice: Slovenske bolnišnice polne, za covid paciente skorajda zmanjkuje postelj #video

Zaradi meje v Gorici ljudje razdeljeni. Video: Planet TV.


V Rimu so se protestniki spopadli s policijo

Nezadovoljstvo zaradi vnovičnih omejitev je tako kot drugod po Evropi vidno tudi med podjetniki in prebivalci Italije, saj gospodarstvo še okreva po prvem valu pandemije. Iz več italijanskih mest so v torek zvečer že drugi dan zapored poročali o protestih proti omejitvam, potem ko so v državi v ponedeljek uvedli najstrožje ukrepe od odprave karantene v juniju.

V Rimu so se protestniki spopadli s policijo. Ta je morala uporabiti tudi vodni top. | Foto: Reuters V Rimu so se protestniki spopadli s policijo. Ta je morala uporabiti tudi vodni top. Foto: Reuters

O protestih so v torek poročali iz Milana, Torina in Rima. Več sto ljudi, med njimi tudi člani neofašistične stranke Forza Nuova, so se v Rimu spopadli s policijo. Požigali so smetnjake in poškodovali parkirana vozila, policija je odgovorila z vodnim topom. Posebej nasilni pa so bili izgredi v več mestih v ponedeljek zvečer, ko je prihajalo tudi do plenjenj trgovin.

Italijanska notranja ministrica Luciana Lamorgese naj bi danes v senatu govorila o nemirih in skrbeh zaradi naraščanja družbenih napetosti. Conte pa bo v spodnjem domu parlamenta odgovarjal na poslanska vprašanja.

Novice V bolnišnici je preživel kar 93 dni, od tega 27 na ventilatorju

V svetu v enem dnevu več kot pol milijona novih okužb s koronavirusom

V svetu so v torek potrdili več kot pol milijona novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ doslej, je razvidno iz statistike, ki jo vodi francoska tiskovna agencija AFP.

V torek so v svetu potrdili 516.898 novih okužb in 7723 smrti, povezanih s covidom-19.

Evropa je spet epicenter pandemije. V zadnjem tednu so v povprečju na dan potrdili več kot 220.000 novih okužb, kar je 44 odstotkov več v primerjavi s tednom prej. Dnevno je pandemija terjala tudi okoli 2000 življenj.

Porast okužb beležijo tudi ZDA. Prvič so namreč v enem tednu potrdili več kot pol milijona okužb, teden prej jih je bilo 370.000.

Več kot polovico v torek potrjenih primerov so potrdili v 10 najhuje prizadetih državah: ZDA, Indija, Brazilija, Rusija, Francija, Španija, Argentina, Kolumbija, Združeno kraljestvo in Mehika, piše STA.

Hrvaška
Novice Črn dan za Hrvaško
Ne spreglejte