Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 11. 2018,
15.18

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

2

Natisni članek

Ivica Todorić sojenje tožilstvo varščina

Torek, 20. 11. 2018, 15.18

5 let, 6 mesecev

Nekdanji šef Agrokorja plačal milijonsko varščino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

2

Ivica Todorić | Hrvaško tožilstvo Todoriću očita, da je s pomočjo sinov in sodelavcev iz Agrokorja iz blagajne koncerna na zasebne račune nakazal milijonske zneske. | Foto STA

Hrvaško tožilstvo Todoriću očita, da je s pomočjo sinov in sodelavcev iz Agrokorja iz blagajne koncerna na zasebne račune nakazal milijonske zneske.

Foto: STA

Nekdanji predsednik uprave Agrokorja Ivica Todorić je danes plačal 7,5 milijona kun oziroma približno milijon evrov varščine v gotovini. To pomeni, da se bo nekoč najbogatejši Hrvat pred sodiščem branil s prostosti.

Preiskovalni sodnik zagrebškega sodišča je danes za 15. uro sklical obravnavo, na kateri so potrdili, da je Ivica Todorić plačal varščino in da se bo lahko branil s prostosti. Todoriću naj bi določili tudi varnostne ukrepe, med drugim ne bo smel zapustiti Zagreba, na sodišču pa bo moral pustiti svoj potni list.

Agrokor. Mercator. Ivica Todorić.
Todorić se bo ob plačilu milijonske varščine lahko branil s prostosti

Todoriću naj bi pri varščini pomagali prijatelji

Todorićeva odvetnika sta po današnji obravnavi novinarjem potrdila, da so Todorića izpustili iz pripora in da se bo pred sodiščem lahko branil s prostosti. Pričakujeta, da bo njun klient že danes zapustil pripor v zagrebškem Remetincu. Posameznikov, ki so prispevali gotovino za Todorićevo varščino, medtem nista hotela razkriti.

Tega ni hotel storiti niti tiskovni predstavnik zagrebškega županijskega sodišča Krešimir Devčić. Povedal je, da je preiskovalni sodnik Todorića opozoril, da bodo v primeru kršitve določb glede izpustitve varščino nakazali v državni proračun, proti njemu pa sprožili postopek.

Agrokor. Mercator. Ivica Todorić.
Novice Zagrebško okrožno sodišče odločilo: Todorić ostaja v zaporu

Zunajobravnavni svet zagrebškega sodišča je prejšnji teden odločil, da se Todorić lahko brani s prostosti ob plačilu 7,5 milijona kun varščine v gotovini. Tožilstvo je pripor zahtevalo zaradi nevarnosti pobega.

Todorić je namreč lani, ko je bilo jasno, da bodo proti njemu sprožili preiskavo, odšel v London. Todorićeva obramba je prejšnji teden zatrdila, da Todorić nima gotovine, da bi plačal varščino, a so dodali, da ima prijatelje, ki bodo to storili.

Nekdanjega šefa Agrokorja sumijo korupcije, goljufije in ponarejanja dokumentov

Hrvaško tožilstvo Todorića, njegova sinova ter 12 nekdanjih članov uprave koncerna Agrokor in zagrebške podružnice revizorske hiše Baker Tilly sumi, da so iz blagajne Agrokorja na zasebne račune nakazali milijonske zneske. Preiskovalci menijo, da je šlo za korupcijo, goljufije in ponarejanja dokumentov, ki naj bi koncern pripeljali na rob propada.

Proti Todoriću poteka preiskava tudi v primeru domnevno nezakonitih posojil, ki jih je investicijski sklad Nexus Private Equity dal Agrokorju prek podjetja Nexus. Gre za 117,5 milijona kun oziroma 15,9 milijona evrov, a to ni bil predmet tega zaslišanja.

Ivica Todorić
Novice Todorić z zagrebškega letališča v pripor

Todorića, ki je dolga leta veljal za najbogatejša državljana Hrvaške, so na začetku lanskega novembra prijeli v Londonu. Po plačani varščini v višini sto tisoč funtov se je do izročitve branil s prostosti. Na začetku letošnjega novembra je nato Velika Britanija na podlagi evropskega pripornega naloga Todorića izročila Hrvaški.

Agrokor. Mercator. Ivica Todorić.
Novice Todorićevi oddajajo razkošne Kulmerove dvore #video
Ne spreglejte