Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 4. 2023,
10.58

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

2

Natisni članek

Peter Allmaier Ina Loitzl cerkev Celovec Jože Marketz

Četrtek, 6. 4. 2023, 10.58

1 leto, 1 mesec

"Nespodobna" umetniška skulptura v cerkvi je razkurila nekatere vernike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

2

Skulptura | Foto Zajem zaslona: derstandard.at

Foto: Zajem zaslona: derstandard.at

Umetniška skulptura v celovški stolnici je razjezila nekatere vernike. Ti v živordečem jeziku, ki visi pred oltarjem, vidijo vulvo in imajo umetniško skulpturo za žalitev Boga. Njihova jeza je usmerjena zlasti proti koroškemu škofu Jožetu Marketzu in stolnemu župniku Petru Allmaierju. Zahtevajo tudi takojšnjo odstranitev skulpture.

Peticijo za odstranitev sijoče svetlordeče skulpture je do zdaj podpisalo nekaj sto ljudi. Peticija, ki je naslovljena na celovškega škofa Jožeta Marketza in župnika v celovški stolnici Petra Allmaierja, se glasi: "Spoštovana gospoda, z vso odločnostjo zahtevam od vas, da se predmet (jezik ali vulva?) in vsi pripadajoči dodatki odstranijo iz stolnice v Celovcu, da opravita javno pokoro zaradi žalitve Boga in da v prihodnje ne bosta več dovolila zlorabe Božje hiše za takšne nesramnosti!"

Stolni župnik ne bo odstranil umetniškega dela

Stolni župnik Allmaier ostaja neomajen. Kot pravi, bo umetniška skulptura, ki vznemirja nekatere vernike, do velikega petka visela pred oltarjem celovške stolnice. Tako, kot je bilo načrtovano, piše dunajski Der Standard. Za protest proti skulpturi Allmaier pravi, da je to spletna kampanja, pri katere se ne ve natančno, kdo stoji za njo.

"V vsakem primeru pa odstranitev umetnine zame ne pride v poštev. Visi in bo tudi visela," je zatrdil stolni župnik. Umetniško delo ima naslov "Lingua – brez besed". Narejena je iz rdeče tkanine, njena avtorica pa je v Celovcu rojena umetnica Ina Loitzl.

Kaj naj bi predstavljal rdeči jezik

Iztegniti jezik je seveda tudi revolucionarna gesta, pravi Loitzlova. In gre tudi za stvari, ki so zamolčane, neizrečene in zaradi katerih ostaneš brez besed. Predvsem pa gre za tiste, ki v cerkvi ne najdejo (naslovnega) jezika − za ženske, pojasnjuje umetnica.

Avtorica sporne umetniške skulpture je Ina Loitzl. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Avtorica sporne umetniške skulpture je Ina Loitzl. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Za stolnega župnika jezik ne pomeni samo hrane in okusa − osrednje teme postnega časa. Zanj je tudi ekspresivno slikovno znamenje, da je treba jezik uporabljati previdno, je namig na kulturo ogorčenja. In končno tudi v smislu jezikovne senzibilizacije, da bi morale imeti ženske v prihodnosti več besede v cerkvi, pravi Allmaier.

Loitzlova: Želela sem povezati jezik in vulvo

Kot piše Der Standard, je protest proti "jeziku" verjetno povezan tudi s feministično umetniško povorko, ki jo je organizirala Loitzlova. Udeleženke so nosile transparente, na katerih so bile narisane stilizirane vulve. "Verjetno se je tukaj vzpostavila povezava z jezikom v stolnici," domneva Allmaier. "Seveda sem želel ta dva predmeta povezati skupaj," pa pojasnjuje Loitzlova.

"Vsekakor večina podpisnikov protestne note ni s Koroške. V samem Celovcu je umetnina dobila veliko odobravanja. Pravzaprav sta bila le dva, ki sta jo grajala," še pravi Allmaier.

Notranjost stolne cerkve v Celovcu | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Notranjost stolne cerkve v Celovcu Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Kdo je v ozadju spletne kampanje

Po navedbah avstrijskega časnika je protestna akcija dejansko potekala prek CitizenGO, desne konservativne krščansko fundamentalistične fundacije, ustanovljene v Madridu leta 2013. Gibanje med drugim organizira svetovne peticije za obrambo krščanskih vrednot, kot sami pravijo temu. Predvsem gre za zavračanje istospolnih porok, splava in evtanazije.

Dokumenti s platforme za razkritje Wikileaks kažejo vpliv fundacije tudi proti LGBT-ideologiji in protifeministični politiki. Organizacija je dejavna tudi v Avstriji. Poleg koroške akcije je v preteklosti organizirala peticije proti ukrepom, povezanih s covid-19 v šolah. Tarča organizacije je bilo tudi cepljenje proti covid-19 v dunajski katedrali svetega Štefana, še piše Der Standard.

Martin Golob
Novice Martin Golob: Včasih imamo usta tudi za to, da jih zapremo #video
Ne spreglejte