Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 6. 2012,
9.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 14. 6. 2012, 9.43

8 let

Noč je bila mirna, slišati je bilo samo občasno streljanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Naš poročevalec Matej Leskovšek je v Siriji, kjer od blizu spremlja boj tamkajšnjih prebivalcev za svobodo proti diktatorju Bašarju Al Asadu.

Za nami je prva noč v Siriji. Spanje je prekinjalo nočno streljanje, enkrat nas je preletel tudi helikopter, sicer pa je bila noč za tukajšnje razmere mirna. Po besedah naših prijateljev naj tudi omenjeni dogodki ne bi bili nič posebnega oziroma nevarnega, pač običajna praksa zadnje leto in pol.

Zjutraj nas je prebudilo glasno pregovarjanje skupine ljudi. Ni šlo za navaden prepir, saj je prišla skupina vojakov FSA na bližnje igrišče igrat nogomet. "Vsake toliko se pojavijo," je dejal naš gostitelj Jaser. "Po nočni turi in izvidnici pridejo sprostit ventile. Skupin, ki igrajo, je več," je dodal. Lahko bi rekli sirijsko nogometno prvenstvo.

Sicer nas je povsem dotolkla ubijalska vročina, 37 stopinj Celzija, ki jo je brez elektrike, ki bi poganjala ventilator, res težko prenašati.

Z Jaserjem sva se odpravila v mesto, kjer mi je hotel pokazati, koliko hiš je bilo med napadi na mesto požganih. Številka je res ogromna, gre za okoli tristo hiš. Zaradi varnosti sva se z motorjem le zapeljala mimo, ker bi bilo ustavljanje pač prenevarno, čeprav gre za območje, ki ga načeloma nadzirajo uporniki. Vse hiše, ki jih je vladna vojska požgala, so bile uničene z belim fosforjem, orožjem, katerega uporaba je sicer po mednarodnem pravu prepovedana. Okoli pol šestih popoldne nas je spet obiskal vladni helikopter. Tokrat le kakšnih pet kilometrov stran, obstreljeval pa je mestece Tal Rafat. Vsak vladni obisk je bližji.

Ponoči smo obiskali tudi demonstracije. Ljudje se zberejo zelo hitro, običajno demonstracije trajajo slabo uro, je pa zelo glasno. Ponavadi po mestu naredijo en krog. Na vsakem vogalu se jim pridruži še kdo, tako da množica raste in raste. Razlog, zakaj demonstracije ne trajajo dlje, se imenuje šabiha. Tajna policija režima, ki se v civilnih oblekah skrije med protestnike, fotografira ljudi in jih ob "primernem" trenutku tudi aretira ter odpelje v zapor. S starejšim fantom, ki so ga pred desetimi dnevi izpustili iz zapora, smo se pogovarjali o tem, kako je preživel elektrošoke, pretepanja s palico in podobne režimske prijeme nasilja v celicah. Modrice so bile še sveže.

Do naslednjega zapisa ...

Ne spreglejte