Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 4. 2023,
20.15

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

15

Natisni članek

politika Severna Irska obisk Rishi Sunak Joe Biden

Četrtek, 13. 4. 2023, 20.15

1 leto, 1 mesec

Biden spet z nespretno gesto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

15

Ameriškega predsednika Joeja Bidna, ki je v torek prispel na tridnevni obisk Severne Irske, je po pristanku z letalom prvi pozdravil britanski premier Rishi Sunak. Tega pa je Biden precej nespretno odrinil stran, da bi se rokoval z drugimi uradniki. To sicer ni njegov prvi "spodrsljaj" v vlogi ameriškega predsednika. 

Veliko pozornost je Biden v javnosti vzbudil, ko se je med vzpenjanjem po stopnicah svojega letala Air Force One spotaknil in padel. 

Joe Biden
Novice Nov spodrsljaj ameriškega predsednika #video

Nekoliko se je predsednik osmešil tudi na prvem državniškem obisku, ki ga je priredil francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu, ko je med sprejemom v Beli hiši napačno izgovoril njegovo ime.

Novice Novi spodrsljaj predsednika Bidna: Macrona poklical "po ameriško" #video

Zelo zmeden pa je bil predsednik Biden videti tudi po govoru v Severni Karolini, ko se je po koncu obrnil in iztegnil roko, kot bi se želel z nekom rokovati. A na odru ni bilo nikogar razen njega.

Novice "Zmedeni" Joe se je želel rokovati z ... nikomer

Reševanje krize na Severnem Irskem

Biden je med obiskom na Severnem Irskem pozval k oblikovanju tamkajšnje vlade. V Belfastu, kjer je ob 25. obletnici sklenitve velikonočnega mirovnega sporazuma, glavna opozicijska stranka protestantskih unionistov DUP že skoraj eno leto blokira delovanje parlamenta in vzpostavitev nove vlade, poroča britanski BBC.

V skladu z omenjenim mirovnim sporazumom si irski republikanci in britanski unionisti delijo oblast na Severnem Irskem. Na splošnih volitvah maja lani pa se je prvič zgodilo, da je največ glasov prejela republikanska Sinn Fein, ki bi potemtakem morala voditi vlado v sodelovanju z DUP. Zadnji sicer svojo blokado upravičujejo z nezadovoljstvom zaradi severnoirskega protokola, ki ureja trgovinske odnose Severne Irske z Veliko Britanijo in EU po brexitu.

Biden je v govoru na univerzi Ulster v Belfastu pozval h koncu politične krize v tem delu Združenega kraljestva, pri tem pa poudaril, da je to odločitev, ki jo morajo sprejeti sami na Severnem Irskem.

Da predsednik nima namena posredovati pri razreševanju politične krize, je za BBC potrdil tudi voditelj DUP Jeffrey Donaldson, ta je bil eden od politikov, ki so se na kratko srečali z Bidnom pred njegovim govorom. Pred srečanjem z lokalnimi voditelji je Biden opravil tudi 45-minutni pogovor z britanskim premierjem Rishijem Sunakom.

Po Sunakovih besedah sta se z ameriškim predsednikom pogovarjala predvsem o gospodarskih možnostih in potencialu, ki ga ima Severna Irska za morebitne vlagatelje.

Ne spreglejte