Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 5. 2023,
6.42

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,07

5

Natisni članek

brezpilotni letalniki dron napad Belgorod Rusija Ukrajina

Petek, 19. 5. 2023, 6.42

7 mesecev, 2 tedna

450. DAN VOJNE V UKRAJINI

Nov nočni napad na Ukrajino: "Nad Kijev poslano veliko število dronov"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,07

5

Ukrajina | Nad Kijev je bilo ponoči poslanih več brezpilotnih letal.  | Foto Reuters

Nad Kijev je bilo ponoči poslanih več brezpilotnih letal.

Foto: Reuters

Ponoči so se v Ukrajini znova oglasile sirene za zračni napad, trajale so približno eno uro. Kot je povedal vodja kijevske vojaške uprave Sergij Popko, so Rusi nad Kijev poslali veliko število brezpilotnih letal, ki pa so jih ukrajinske obrambne sile uspešno sestrelile. Eksplozije so odjeknile še v nekaterih drugih ukrajinskih regijah, o napadu pa poročajo tudi iz ruskega mesta Belgorod.

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov: 

20.37 ZDA in zaveznice so se dogovorile, da pošljejo letala F-16 v Ukrajino
20.30 Rusija prepovedala Greenpeace
17.40 ZDA se bodo pridružile urjenju ukrajinskih pilotov na vojaških lovcih F-16
14.14 Rusi utrjujejo položaje okoli jedrske elektrarne Zaporožje. Se bojijo napada?
14.04 Voditelji G7 pozvali Rusijo k umiku iz Ukrajine 
7.39 Rusi iz zraka napadli Kijev, eksplozije tudi v drugih regijah 
6.43 Napad tudi v Belgorodu

20.37 ZDA in zaveznice so se dogovorile, da pošljejo letala F-16 v Ukrajino

Po objavi, da je Joe Biden podprl načrte za usposabljanje ukrajinskih pilotov na bojnih letalih F-16, izdelanih v ZDA, je višji uradnik v Bidnovi administraciji zdaj dejal, da nameravajo ZDA in zavezniki ta ista letala nekoč dostaviti v Ukrajino. 

Za NBC News je uradnik še dejal, da je ta poteza del prizadevanj za okrepitev dolgoročne varnosti Ukrajine. Dodal je še, da letala ne bodo nujno poslana iz ZDA. 

20.30 Rusija prepovedala Greenpeace

Moskva je mednarodno okoljevarstveno organizacijo razglasila za nezaželeno. Ruske oblasti trdijo, da Greenpeace "predstavlja nevarnost za temelje ruske ustavne ureditve in varnosti" ter aktivno spodbuja "politično agendo". Greenpeace so obtožili "vmešavanja v notranje zadeve Rusije".

Iz urad glavnega tožilca v Kremlju so sporočili, da so bili aktivisti Greenpeacea "vpleteni v protirusko propagando", kar je organizacija odločno zavrnila. "Zaradi te odločitve je dejavnost Greenpeacea v Rusiji nezakonita, podružnico pa je treba zapreti.

17.40 ZDA se bodo pridružile urjenju ukrajinskih pilotov na vojaških lovcih F-16

Ameriški predsednik Joe Biden je zaveznike na vrhu G7 na Japonskem obvestil, da bodo ZDA sodelovale v skupnih prizadevanjih za urjenje ukrajinskih pilotov na ameriških lovskih letalih F-16 in drugih sodobnih vojaških letalih, poroča Politico, ki se sklicuje na vire blizu predsednika ZDA.

Ni še jasno, kako bodo ZDA sodelovale, saj visoki vojaški uradniki doslej niso bili naklonjeni zamisli, da bi Ukrajino oskrbeli s sodobnimi vojaškimi letali. Zaradi tega, ker je nebo nad Ukrajino za letala sedaj izjemno nevarno zaradi razpredenosti protizračnih raketnih sistemov in Američani so prepričani, da bodo letala sestreljena.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski že dlje časa prosi zaveznike za sodobna vojaška letala, vključno z F-16, ki jih ZDA sedaj upokojujejo in nadomeščajo s sodobnejšimi F-23.

Urjenje ukrajinskih pilotov naj bi potekalo v Evropi, a zunaj Ukrajine. Tečaj za enega pilota bo trajal več mesecev, začel pa naj bi se v prihodnjih tednih.

Iz ZDA je prišla dobra novica za ukrajinsko vojsko potem, ko je Pentagon odkril "računovodsko napako" pri pošiljanju orožja in opreme ter ugotovil, da ima v bistvu še dodatne rezerve za tri milijarde dolarjev. Gre za pomoč, ki je bila že potrjena in Pentagon za to ne potrebuje odobritve kongresa.

14.14 Rusi utrjujejo položaje okoli jedrske elektrarne Zaporožje. Se bojijo napada?

Ruske sile v zadnjih nekaj tednih vzpostavljajo obrambne položaje v in okoli jedrske elektrarne Zaporožje v južni Ukrajini, poroča Reuters.

Okoli okupiranega mesta Enerhodar, kjer je največja jedrska elektrarna v Evropi, so ruski vojaki izkopali nove strelske jarke in postavili minska polja. Nadzorne kamere v sami nuklearki so usmerjene proti severu, proti ozemlju, ki ga nadzorujejo ukrajinske sile.

Ruske sile so po poročanju Reutersa pred nekaj meseci namestile orožje na nekatere strehe jedrske elektrarne. Okoli so postavili mreže, da bi, kot upajo, preprečili napade dronov.

Dva Ukrajinca, ki sta zaposlena v elektrarni, in še dva prebivalca Enerhodarja so se odločili spregovoriti o ruskih vojaških ukrepih v in ob jedrski elektrarni, a so zaradi lastne varnosti želeli ostati anonimni.

Petro Kotin, direktor ukrajinske državne jedrske agencije Energoatom, je za Reuters povedal, da ne verjame, da bo ukrajinska vojska neposredno napadla elektrarno, vendar bi lahko poskusila Ruse prisiliti v beg s prekinitvijo oskrbovalnih vodov. 

Ruske sile so, spomnimo, jedrsko elektrarno Zaporožje zavzele v prvih dneh invazije na Ukrajino. 

14.04 Voditelji G7 pozvali Rusijo k umiku iz Ukrajine in napovedali nove sankcije

Voditelji držav skupine G7 so danes, na prvi dan vrha v Hirošimi, Rusijo pozvali, naj "nemudoma, popolnoma in brezpogojno umakne svoje sile in vojaško opremo s celotnega mednarodno priznanega ozemlja Ukrajine". Napovedali so tudi nove sankcije proti Moskvi, vključno z načrti za omejitev ruske trgovine z diamanti.

Voditelji v izjavi poudarjajo, da "pravičnega miru ni mogoče uresničiti brez popolnega in brezpogojnega umika ruskih sil in vojaške opreme, to pa mora biti vključeno v katerikoli poziv k miru".

Zatrjujejo še, da njihova podpora Ukrajini ne bo pojenjala, države pa da bi morale "stopiti skupaj proti ruski nezakoniti, neopravičljivi in neizzvani vojni agresiji nad Ukrajino".

Zagotovili so tako nadaljnjo finančno, humanitarno, vojaško in diplomatsko podporo Ukrajini, dokler bo ta nujna.

Obenem pa so napovedali nove sankcije in ukrepe, ki bi zadali škodo Rusiji in tistim, ki podpirajo njeno vojno delovanje. Z njimi nameravajo Rusiji odvzeti "tehnologijo G7, industrijsko opremo in storitve, ki podpirajo njen vojni stroj".

Da bi zmanjšali prihodke, ki jih Rusija dobiva iz izvoza diamantov, bodo poleg tega "še naprej tesno sodelovali za omejevanje trgovine in uporabe diamantov, ki jih izkopljejo, obdelajo ali proizvedejo v Rusiji". Ruski izvoz diamantov je sicer vreden več milijard evrov, doslej pa zahodne države vanj še niso posegle.

V izjavi, objavljeni v mestu, kjer je bila leta 1945 odvržena prva atomska bomba, uporabljena v vojni, so voditelji še posvarili Rusijo, da je že sama grožnja z jedrskim orožjem nesprejemljiva.

Vojna v Ukrajini je glavna tema srečanja voditeljev držav članic skupine sedmih gospodarsko najrazvitejših držav – Kanade, Francije, Nemčije, Velike Britanije, Italije, ZDA, Japonske – in EU, ki so se zbrali v Hirošimi. Tam se bodo do nedelje posvetili še nekaj drugim temam, med drugim odnosom s Kitajsko.

7.39 Rusi iz zraka napadli Kijev, eksplozije tudi v drugih regijah 

V vseh ukrajinskih okrožjih in mestu Kijev je bila zjutraj od 2.30 aktivirana nevarnost zračnega napada zaradi grožnje napadov brezpilotnih letal in raket. Eksplozije so odjeknile v Lvovu, Černigovu, Mikolajevu, Dnipropetrovsku in Kijevu.

"Rusi so na Kijev poslali veliko število brezpilotnih letal," je povedal vodja kijevske vojaške uprave Sergij Popko in kasneje sporočil, da so bila vsa letala sestreljena. Popko trdi, da poskuša Kremelj izčrpati ukrajinsko zračno obrambo s pošiljanjem brezpilotnih letal šahed iranske izdelave.

Poročil o žrtvah ali večji materialni škodi za zdaj ni. 

6.43 Napad tudi v Belgorodu

Medtem o napadih poročajo tudi iz Rusije. Najmanj dva človeka naj bi bila ubita zaradi ukrajinskega topniškega ognja v ruskem mestu Belgorod blizu ukrajinske meje, poroča regionalna uprava. Še en človek je bil hudo ranjen v napadu na vas Nižno Berezovo blizu ukrajinske meje, je poročala ruska državna tiskovna agencija TASS, ki se sklicuje na guvernerja Vjačeslava Gladikova. Informacij o napadu ni bilo mogoče neodvisno potrditi.

V zadnjih mesecih je bilo sicer že več poročil o ukrajinskih napadih ob ruski meji v regiji.

Storm Shadow
Novice Ukrajina uporabila britanske rakete dolgega dosega storm shadow
protiraketni sistemi Patriot
Novice Rusi zadeli pomemben sistem zračne obrambe, ki so ga Ukrajinci prejeli z Zahoda
skupina Wagner, vojska, Rusija
Novice "Wagnerjevi plačanci so prilezli v Bahmut kot podgane v mišelovko" #video

 

Ne spreglejte