Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 12. 2022,
8.55

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

7

Natisni članek

prepoved ženske ženske Afganistan

Sreda, 21. 12. 2022, 8.55

1 leto, 4 mesece

Nova prepoved za Afganistanke: ne smejo na univerze #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

7

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je ob odločitvi talibanov, da ženskam v Afganistanu prepovejo dostop do univerzitetnega izobraževanja, "globoko zaskrbljen" in poziva afganistanske oblasti, da "zagotovijo enak dostop do izobrazbe na vseh ravneh". Torkovo sporočilo talibanov so obsodili tudi v Washingtonu, prav tako odločitve ne odobrava Pakistan.

Talibanske oblasti v Afganistanu so v torek po vsej državi prepovedale univerzitetno izobraževanje za ženske. Prepoved velja za vse zasebne in javne univerze, prihaja pa manj kot tri mesece po tem, ko je na tisoče deklet in žensk opravljalo sprejemne izpite na univerzah po vsej državi.

Da je generalni sekretar ZN ob tej novici "globoko zaskrbljen", je v torek pozno zvečer sporočil njegov tiskovni predstavnik Stephane Dujarric. Kot je dodal, Guterres ob tem "ponovno izpostavlja, da odrekanje izobrazbe ne pomeni le kršitve enakih pravic žensk in deklet, ampak bo imelo tudi uničujoče posledice za prihodnost države".

Taliban
Novice Talibani izvedli prvo javno usmrtitev po prevzemu oblasti

Odločitev so obsodili tudi v Washingtonu

Odločitev talibanov so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ostro obsodili tudi v Washingtonu, kjer je ameriški državni sekretar Antony Blinken opozoril, da "talibani ne morejo pričakovati, da bodo legitimen član mednarodne skupnosti, dokler ne bodo spoštovali pravic vseh v Afganistanu". Kot je dodal, bo njihova tokratna odločitev imela posledice.

Ameriški State Department je sicer prav v torek sporočil, da so talibani izpustili dva Američana, ki sta bila pridržana v Afganistanu.

"Razumemo, da je bila to gesta dobre volje talibanov. To ni bilo del izmenjave zapornikov ali pripornikov. Ni prišlo do izmenjave denarja," je novinarjem pojasnil tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price, a dodal, da jim ni ušla "ironija" tega, da gesta dobre volje prihaja ravno na dan, ko so talibani proti lastnim ljudem sprejeli povsem drugačno gesto.

Spolno nadlegovanje 22_10_05
Novice Za spolno nadlegovanje 13-letnice Afganistancev nismo vedeli, sporoča policija

Zunanji minister Pakistana izrazil razočaranje ob talibanski prepovedi univerzitetne izobrazbe za ženske

Zunanji minister Pakistana Bilaval Buto Zardari je medtem ob obisku v Washingtonu izrazil razočaranje ob talibanski prepovedi univerzitetne izobrazbe za ženske, a obenem presodil, da najboljši pristop ostaja sodelovanje z oblastmi v sosednjem Afganistanu.

Alternative talibanom Buto Zardari ne vidi in svari pred povečevanjem nestabilnosti v Afganistanu ali porastom Islamske države.

Čeprav so talibani po prevzemu oblasti v Afganistanu avgusta lani obljubljali mehkejša pravila, so kasneje močno omejili pravice žensk. Dekleta in ženske so večinoma izključene iz javnega življenja. Tudi srednje šole od sedmega razreda so od menjave oblasti zaprte za dekleta. V Kabulu je ženskam od prejšnjega meseca prepovedano obiskovati javne parke in telovadnice.

Ne spreglejte