Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 10. 2023,
9.21

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,56

Natisni članek

migranti brodolom Daphne Caruana Galizia

Sreda, 18. 10. 2023, 9.21

6 mesecev, 1 teden

Novinarska nagrada Daphne Caruana Galizia

Novinarji razkrili, kaj se je dogajalo tiste usodne noči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,56
Migranti | Foto EP PressService/Twitter

Foto: EP PressService/Twitter

Brodolom ribiškega plovila Adriana 14. junija letos v jugozahodni Grčiji velja za enega najstrašnejših brodolomov migrantov v zadnjem času. V njem je umrlo več kot 600 migrantov, ki so odpluli iz Libije. Preiskovalni novinarji so poustvarili dogodke tiste usodne noči, pogovarjali so se s preživelimi in razkrili številne pomanjkljivosti pri reševanju migrantov ter neskladja v uradnih poročilih grških javnih organov. Za svoje delo so prejeli letošnjo novinarsko nagrado Daphne Caruana Galizia, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Preiskovalni novinarji grške preiskovalne hiše Solomon v sodelovanju s Forensisom, nemško javno radiotelevizijo StrgF/ARD in britanskim časopisom The Guardian so se poglobili v dogodke, povezane z brodolomom ribiškega plovila Adriana 14. junija letos, ki se je zgodil približno 50 navtičnih milj od obale pred mestom Pilos v jugozahodni Grčiji. V njem je umrlo več kot 600 migrantov, ki so odpluli iz Libije.

Opravili so več kot 20 pogovorov s preživelimi ter proučili dokumente sodišča in obalne straže. Izsledki preiskave so pokazali, da bi bilo mogoče pri reševanju storiti veliko več. Prav tako organi niso sprejeli ponujene pomoči. Pričevanja preživelih pa kažejo tudi, da se je plovilo potopilo prav zaradi poskusov grške obalne straže, da bi ga privlekla do obale. Grška obalna straža je sicer zanikala, da bi bil to kadarkoli njen namen.

Z uporabo interaktivnega tridimenzionalnega modela ribiškega plovila so poustvarili dogodke tiste usodne noči. 

Nagrado, poimenovano po malteški novinarki Daphne Caruana Galizia, ki je leta 2017 umrla v atentatu, so podelili v torek v novinarskem središču Daphne Caruana Galizia v Evropskem parlamentu v Strasbourgu. Podelitve se je med drugim udeležila tudi predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola.

"Danes tako kot vsako leto počastimo spomin na Daphne Caruana Galizia z nagrado, ki je močan opomin na njen boj za resnico in pravičnost. Novinarji po vsem svetu so še vedno tarče zgolj zaradi opravljanja svojega dela, vendar ne bodo utišani. Naš parlament jim stoji ob strani v tej dolgoletni bitki za zaščito svobode tiska in pluralnosti medijev v Evropi in mimo njenih meja," je povedala Metsola. 

Nagrado Daphne Caruana Galizia za novinarstvo so oktobra 2023 prejeli novinarji grške preiskovalne hiše Solomon v sodelovanju s Forensisom, nemško javno radiotelevizijo StrgF/ARD in britanskim časopisom The Guardian.  | Foto: Evropski parlament Nagrado Daphne Caruana Galizia za novinarstvo so oktobra 2023 prejeli novinarji grške preiskovalne hiše Solomon v sodelovanju s Forensisom, nemško javno radiotelevizijo StrgF/ARD in britanskim časopisom The Guardian.  Foto: Evropski parlament

Kdo je bila Daphne Caruana Galizia?

Daphne Caruana Galizia | Foto: Reuters Foto: Reuters Daphne Caruana Galizia je bila malteška novinarka, blogerka in protikorupcijska aktivistka, ki je neumorno poročala o korupciji, pranju denarja, organiziranem kriminalu, prodaji državljanstva in povezavah malteške vlade s panamskimi dokumenti. Po več grožnjah in nadlegovanju je 16. oktobra 2017 umrla v atentatu s podtaknjeno avtomobilsko bombo. Glasne kritike poteka preiskave njene smrti, ki so jo izvajali uradni organi, so privedle do odstopa premierja Josepha Muscata. Leta 2019 so v zvezi z njenim umorom aretirali Yorgena Fenecha, lastnika dubajske družbe 17 Black.

Nagrado, posvečeno malteški novinarki, podeljujejo od decembra 2019. Podelijo jo enkrat letno, na dan smrti Galizajeve. Namenjena je posebnim dosežkom na področju novinarstva, ki spodbujajo ali ščitijo ključna načela in vrednote Evropske unije, kot so človekovo dostojanstvo, svoboda, demokracija, enakost, pravna država in človekove pravice. Nagrajenci prejmejo nagrado in 20 tisoč evrov. 
Malta novinarka Daphne Caruana Galizia
Novice Morilca malteške novinarke obsojena na 40 let zapora
Malta novinarka Daphne Caruana Galizia
Novice Preiskava umora novinarke na Malti mora pripeljati do zaključkov
Malta novinarka Daphne Caruana Galizia
Novice Je umor malteške novinarke naročil znani poslovnež?
Daphne Caruana Galizia
Novice Po dveh letih ozadje umora malteške novinarke še neraziskano

 

Ne spreglejte